Admitere liceu 2024. Cum crești șansele copilului de a intra la liceul dorit

După ce au trecut de Evaluarea Națională, absolvenții clasei a VIII-a au de trecut următoarea etapă în parcursul lor școlar: admiterea la liceu. În acest articol, vei găsi cele mai importante informații de care să ții cont pentru a-ți ajuta copilul să intre la liceul dorit.

Fișele de înscriere la admitere liceu 2024 trebuie completate de elevi în perioada 11-22 iulie. Fișa de înscriere se completează la școală, în prezența părinților elevului și a profesorului diriginte. Elevii sunt anunțați din timp în ce zi și la ce oră sunt programați să vină pentru a completa fișa de înscriere la liceu.

Înainte de a completa cererea de înscriere, este important ca elevii și părinții să întocmească o listă cu specializările și liceele dorite. De asemenea, este important ca aceștia să verifice și ultima medie de admitere din anii școlari anterior, precum și poziția elevului în ierarhia județeană și pe București.

Citește și:

Rezultate finale Evaluarea Națională 2024. Notele au fost scăzute pentru peste 9.600 de elevi

Rezultate Evaluarea Națională 2024: Cel mai mic procent de note peste 5 din ultimii 5 ani

Ierarhia de admitere la liceu 2024 a fost publicată de Ministerul Educației și poate fi consultată AICI.

Ce e important de făcut înainte de completarea opțiunilor

Iată ce le recomandă reprezentanții Ministerului Educației elevilor și părinților să facă înainte să completeze opțiunile pentru liceu:

1. Realizează o listă cu specializările dorite și codurile aferente acestora

2. Pentru a te orienta, verifică ultimele medii de intrare din anii școlari trecuți și poziția în ierarhia de admitere. Verificarea este orientativă și nu limitează în niciun fel opțiunile.

3. Notează pe o listă codurile care corespund opțiunilor dorite, în ordinea preferințelor: de la cea mai dorită la cea mai puțin dorită.

4. Asigură-te că lista cuprinde un număr mare de opțiuni și că numărul locurilor corespunzător opțiunilor depășește poziția elevului în ierarhie.

Citește și:

Top licee din București cu cele mai mari medii la Bacalaureat

Rezultate Bacalaureat 2024: Cea mai mare rată de promovare din ultimii 15 ani și cele mai puține medii de 10

Cum se completează corect fișa de înscriere

Codurile specifice fiecărei specializări, prezentate în broșura de admitere, se trec în ordinea preferințelor, pe orizontală, în căsuțele din josul paginii.

Este foarte important să fie completate cât mai multe opțiuni. Calculatorul trece la următorul candidat abia după ce verifică toate opțiunile tale și până ce elevul nu va fi repartizat la una dintre ele.

Mare atenție la completarea codurilor! Prea puține opțiuni/coduri sau coduri introduse greșit pot duce la nerepartizarea elevului sau la repartizarea la o specializare nedorită.

După completarea fișei și introducerea opțiunilor în calculator, veți primi fișa completată, pentru a o verifica. Asigură-te că totul este corect, înainte de semnare.

În cazul în care copilul candidează la un liceu din alt județ, codurile se preiau din broșura județului respectiv.

Citește și:

Top județe după rata de promovare la Bacalaureat 2024

6 lucruri pe care să NU le faci dacă adolescentul tău are rezultate sub așteptări la examen

Ce se întâmplă după repartizarea computerizată

După repartizarea computerizată, între 25 și 30 iulie, dosarul va fi depus la școala la care a fost repartizat copilul. Programul înscrierilor va fi anunțat de fiecare liceu în parte.

Între 31 iulie și 2 august vor fi soluționate cazurile speciale, precum:

  • Situații medicale speciale
  • Schimburi de elevi
  • Redistribuirea candidaților gemeni
  • Distribuire sau redistribuire pe locurile rămase libere
  • Situații legate de apropierea de domiciliu

Pentru a participa la această etapă, elevul trebuie să aibă cel puțin media ultimului admis în clasa în care dorește să fie mutat și să existe locuri în clasa respectivă. Excepție de la această condiție fac gemenii.

Situațiile speciale se soluționează de comisiile de admitere județene/a Municipiului București.

Citește și:

Ce poți face azi pentru ca, în viitor, copilul tău să aibă succes? 10 moduri în care să-i antrenezi abilitatea simplă care îl ajută

Pune baza succesului copilului în viață. 3 pași pentru a-i descoperi talentele de mic

A doua etapă de admitere

În cazul în care au trecut etapele anterioare, dar elevul nu este încă înscris la un liceu, el poate participa la etapa a doua de admitere.

Pe 2 august, vor fi afișate locurile libere rămase la finalul primei etape de admitere.

Ulterior, între 2 și 14 august, va avea loc înscrierea candidaților. Iar între 19-20 august comisiile de admitere vor decide repartizarea candidaților.

Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, subliniază importanța ca elevii să pună cât mai multe opțiuni, pentru a-și asigura admiterea la liceu:

„Recomandarea pe care o fac de fiecare dată, foarte apăsat, tuturor candidaților e să pună suficiente opțiuni, cât mai multe opțiuni, pentru a nu rămâne nerepartizați. Și încă o recomandare: nu neapărat liceul este important, ci specializarea. Repartizarea se face în ordine descrescătoare a mediilor. Orice elev are un loc asigurat”, a declarat Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, la o emisiune pe TVR 2, citat de Edupedu.ro.

Citește și:

Părinții copiilor de succes au în comun aceste 7 lucruri

„Băiatul de 15 ani îmi limitează accesul la lumea lui.” 4 soluții ca să intri în lumea adolescentului

Gáspár György: Să nu punem performanțele adolescenților mai presus de starea lor de bine. „Indiferent de rezultat, noi rămânem alături de tine!”

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

 

Sursa foto: Gabrielle Henderson, Unsplash

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,205FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole