Pune baza succesului copilului în viață. 3 pași pentru a-i descoperi talentele de mic

În calitate de părinte, cel mai probabil, îți dorești pentru copilul tău să aibă succes și să se simtă cât mai împlinit făcând ceea ce îi place, în timp ce se bucură de prosperitate financiară și de o viață bună. De aceea, poate că te gândești cât este de important să descopere de mic care sunt talentele sale, ce îl atrage și care sunt domeniile în care va performa cel mai bine.

Știi că, atunci când îți place ceea ce faci, nici măcar nu simți că muncești. Și asta îți dorești și pentru copilul tău.

Realitatea ne pune, însă, în gardă. Studiile arată că nu mai puțin de 80% dintre absolvenții facultăților din România lucrează în alte domenii decât cele pentru care s-au pregătit.

Ce să faci astfel încât copilul tău să se regăsească în diferența de 20%?

Ce să faci pentru a descoperi talentele și pasiunile copilului încă de mic?

Citește și:

Cele 5 emoții care îi blochează pe copii în mediocritate

Ce să faci și ce să nu faci pentru a-ți motiva copilul să-i placă să citească

În linii mari, sunt 8 domenii în care copiii pot manifesta talente și abilități deosebite:

  1. Abilitățile tehnice
  2. Abilități muzicale
  3. Abilități actoricești
  4. Abilități intelectuale
  5. Abilități sportive
  6. Abilități de desen și pictură
  7. Abilități literare
  8. Abilități științifice

Există diferite teste psihologice speciale elaborate de specialiști care îi ajută pe părinți să înțeleagă care sunt talentele copiilor lor. Totuși, dacă ești foarte atent/ă la copilul tău, poți descoperi care sunt talentele sale.

Începe prin a lăsa deoparte așteptările tale.

Apoi, fii conștient/ă de faptul că nu toți copiii își manifestă talentele de la o vârstă fragedă. Dacă ai reușit să descoperi care sunt talentele și abilitățile copilului tău până la vârstă de 5 ani, să știi că faci parte mai degrabă din rândul excepțiilor.

Citește și:

Cercetătorii prezintă cele 5 lucruri pe care le fac părinții buni care cresc copii echilibrați

Parentingul anti-dopamină. 5 soluții care reduc nevoia copilului de ecrane și de dulciuri

Dacă încă nu ai descoperit pasiunea și talentele copilului, ce poți face este să începi să fii foarte atent/ă și să-i oferi ocazia să și le manifeste.

De exemplu, atunci când copilul ia un obiect stricat și nu doar se joacă, ci îl desface, este interesat de piese și încearcă să-l repare, s-ar putea să aibă abilități tehnice.

Iar dacă este talentat în muzică, cel mai probabil, îi place să asculte muzică, bate ritmul muzicii cu degetele, cântă și este interesat de instrumentele muzicale. Dacă, însă, nu are voce, asta nu înseamnă că nu are și ureche muzicală. Orice abilitate se poate dezvolta prin exercițiu.

Iată 3 pași pe care poți să-i parcurgi pentru a-ți ajută copilul să-și descopere pasiunea și talentele:

Pasul 1: Descoperă domeniul de care e interesat copilul

Este important să observi ce îi place copilului să facă în mod special. De regulă, atunci când o activitate îl captivează și îl ține concentrat pentru mai mult timp, când este interesat și îi place acea activitate, acolo se ascunde și talentul nativ. Pedagogii le recomandă părinților să-i ofere copilului un interval de aproximativ o lună alocat unei anumite activități înainte să ia decizia dacă să o continue sau să o schimbe.

Dacă nu manifestă niciun interes special, poți să organizezi diferite activități în timpul liber în care să ia contact cu diferite abilități și talente. Astfel, mergeți la spectacole de teatru pentru copii, apoi chiar și pentru adulți, vizionați filme la cinematograf, mergeți împreună la concerte, ascultați muzică, vizitați expoziții de pictură, de fotografie, de sculptură și artă în general. Mergi cu el la ateliere unde copiii fac activități din domenii precum chimie, fizică, șah, programare, modelare etc. Sunt foarte multe domenii în care copilul tău ar putea manifesta abilități și talente. Oferă-i ocazia să iasă la iveală.

Citește și:

Copilul stă mult la ecrane în vacanță? 5 pași ca să limitezi timpul pe telefon și tabletă

Medicul psihiatru Petronela Nechita: Critica și rușinarea, cele mai comune greșeli ale părinților și profesorilor

Pasul 2: Îngustează domeniul de interes

După ce ai descoperit care este domeniul mai larg de care e interesat cel mic, pot trece la etapa următoare, cea în care îngustezi domeniul în care s-ar putea manifesta. Interesul față de științe în general este unul foarte vast și cuprinde domenii precum chimie, matematică, fizică, astronomie etc. Iar talentul artistic poate însemna desen, pictură, fotografie, design, broderie etc.

Mai mult, nu uita că talentele pot fi combinate. Pot fi scriitori SF, psihologi sportivi, critici muzicali etc.

 

Pasul 3: Oferă-i copilului ocazia să încerce

Este esențial să-i oferi copilului libertatea să încerce activitățile de care se simte atras și timpul de care are nevoie. Este foarte posibil să fie doar o curiozitate, însă, doar încercând, doar testând, copilul își va da seama dacă e vorba doar de un interes de moment sau de ceva mai mult.

În acest sens, ca părinte, e important să nu insiști să urmeze o activitate pe termen lung, dacă nu îi place și dacă nu își dorește.

Citește și:

Micul artist plin de imaginație. Metoda Montessori de a-l împrieteni pe copil cu arta

Psihologul Gáspár György: Cum este părintele de care copilul are nevoie pentru a reuși în viață

Părinții copiilor de succes au în comun aceste 7 lucruri

Însoțește-ți copilul în acest proces cu deschidere și empatie și educă-l astfel încât să-și dezvolte încrederea în sine, perseverența, curiozitatea și concentrarea. În lipsa acestor calități, descoperirea talentelor nu îl va ajuta să aibă mai mult succes în viață. Pentru că, știm deja, pe termen lung câștigă nu neapărat oamenii talentați, ci oamenii muncitori și perseverenți, căci succesul înseamnă 1% inspirație și 99% transpirație.

La final, doresc să-ți atrag atenția asupra unui fenomen care se manifestă în ultimii ani, mai ales după venirea pandemiei, odată cu pătrunderea tehnologiei pe scară largă în viețile noastre și ale copiilor noștri. Foarte mulți părinți se plâng că fiii și fiicele lor nu mai sunt interesați de nimic altceva decât de jocurile video, de YouTube, de desene animate sau de rețele de socializare. 

Mare atenție la cât timp petrece copilul tău în fața ecranelor, căci, conform numeroaselor studii, supraexpunerea la ecrane poate duce la întârzieri în dezvoltare, lipsă de concentrare, atenție scăzută, hiperactivitate, agresivitate, nerăbdare, incapacitate de reglare emoțională, intoleranță la frustrare și dezinteres față de orice alte activități.

Pentru părinții care doresc să afle mai multe despre efectele supraexpunerii la ecrane, despre limitele sănătoase, în funcție de vârstă, precum și despre cum stabilim limite sănătoase în privința ecranelor, am inițiat, la sfârșitul anului 2023, o campanie de conștientizare pe această temă, în cadrul căreia mai mulți specialiști (psihologi, logoped, specialist în IT, oficial Agenția Națională Antidrog) ne-au oferit informații valoroase și soluții menite să ne protejeze copiii de efectele nedorite ale supraexpunerii la tehnologie.

Dacă dorești să vizionezi înregistrările webinarelor cu acești specialiști, le găsești pe toate gratuit, în primul grup de Facebook din România dedicat acestui subiect:

Grupul de Facebook “Copiii și ecranele”

 

Sursa foto: Clark Young, Unsplash

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

122,034FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole