Adolescenții și energizantele: 12 adevăruri de la psihologul Mihai Copăceanu

În ciuda efectelor nocive asupra sănătății și a deciziei Parlamentului de a le interzice copiilor, băuturile energizante sunt consumate în cantități mari de către tânăra generație.

Recent, un băiat de 13 ani a decedat la finalul antrenamentului de fotbal după ce, conform colegilor, ar fi consumat băuturi energizante. Iar la jumătatea lunii iulie 2023, un tânăr de 17 ani a murit după ce a fumat două pachete de țigări și a băut 3-4 doze de băuturi energizante.

Psihologul Mihai Copăceanu, scrie într-o postare pe Facebook din noiembrie 2022, câteva adevăruri despre consumul băuturilor energizante de către adolescenți pe care este nevoie să le cunoaștem atât noi, părinții, cât și cadrele didactice și mai ales copiii.

Mihai Copăceanu este doctor în medicină, specialist în dependențe și autor. Este dublu licențiat în psihologie și teologie și și-a aprofundat cunoștințele în cadrul unor burse de cercetare la Bologna, Oxford și la Institutul de Psihiatrie Kings College London.

Citește și:

Copil de 13 ani, mort pe terenul de fotbal, după ce a consumat energizante

Dubla sinucidere de la Hunedoara. Psih. Mihai Copăceanu: „Încetați să mai minimalizați strigătul de ajutor al unui tânăr”

Adolescenții și energizantele – 12 idei adevărate, prezentate de psihologul Mihai Copăceanu:

1. Băuturile energizante sunt atractive și sunt consumate foarte mult de tineri în ultimii ani, deoarece „le oferă energie, reduce oboseala și crește concentrarea”. Vorba tinerilor: „Pot să rezist mai mult noaptea”. Astfel, consumul crește fulgerător an de an.

2. Este îngrijorător faptul că acest consum a crescut cel mai mult la grupa de vârstă 10-14 ani!

3. Mihai Copăceanu afirmă că „dovezi științifice demonstrează că băuturile energizante dăunează atât sănătății fizice, cât și psihice și încurajează alte comportamente riscante, cum ar fi consumul de alcool.” Potrivit psihologului, studiile arată că băieții consumă mai multe energizante decât fetele. Însă, fetele care nu mănâncă micul dejun au mai multe șanse să consume energizante mai târziu în cursul zilei. De asemenea, un copil subponderal sau obez se confruntă cu un risc mai mare de a consuma băuturi energizante.

4. Efectele fizice ale consumului excesiv de băuturi energizante sunt în mare parte legate de cofeină. Consumul crescut de cofeină la copii și adolescenți duce la creșterea tensiunii arteriale, tulburări de somn, dureri de cap și dureri de stomac. Un copil care consumă energizante are o dietă necorespunzătoare și consumă totodată mai multă mâncare fast-food comparativ cu ceilalți.

Citește și:

Cele 8 fraze care trebuie să dispară din vocabularul copilului tău

Viața sănătoasă începe din copilărie. 7 obiceiuri sănătoase recomandate de medici pentru copii

5. „Consumul nu se reduce la o singură doză, o data la 7 zile, pe weekend! Unii adolescenți consumă 2, 3 doze/zi sau mai mult!”, avertizează Mihai Copăceanu. Și, consumând aceste băuturi în mai multe zile pe săptămână, devin în scurt timp și cu usurință dependenți.

6. Adolescența este perioada de depunere osoasă maximă, iar cofeina interferează cu absorbția calciului în intestinul subțire și, prin urmare, poate duce la o depunere redusă de calciu în oase, scrie specialistul citat.

7. Consumul de energizante are efecte negative asupra funcționării inimii. Au fost raportate diferențe observate pe ECG după consumul de energizante, cum ar fi aritmiile, conform American Heart Association.

8. La tineri există o legătură între energizante și alcool: băuturile energizante sunt folosite deseori în combinație cu băuturile spirtoase. Mihai Copăceanu citează un studiu care a constatat că tinerii foloseau băuturile energizante ca să facă petrecerile mai distractive. Aproape 52% dintre tinerii participanți la studiu combinau energizantele cu alcool.

Citește și:

„Băiatul de 15 ani îmi limitează accesul la lumea lui.” 4 soluții ca să intri în lumea adolescentului

De ce adolescenții își sfidează părinții și vor să facă doar ce au chef? 8 soluții de la psihologul Diana Stănculeanu pentru părinții de adolescenți

9. Publicitatea joacă un rol important în dorința de a consuma aceste produse, mai avertizează specialistul.

10. Gustul și nevoia de „boost de energie” pot fi motive suficiente pentru ca tinerii să consume băuturi energizante.

11. Părinții contează. Consumul de energizante de către părinți este un alt factor care stimulează consumul acestor băuturi de către adolescenți. Conform psihologului citat, permisiunea din partea părinților este greșită. Sunt părinți care se justifică: „Al meu bea câte un Red Bull, dar bine că nu e alcool”. „Nimic mai greșit”, susține Mihai Copăceanu.

12. O băutură energizantă își extrage energia din glucoză, dar poate include și ingrediente adăugate pentru a ajuta la „creșterea energiei”, inclusiv cofeină, taurină și ginseng. Red Bull a fost mult timp cea mai populară băutură energizantă, ocupând 25% din valoarea de piață, urmată de produsele de marcă proprie cu 12%, Monster cu 10% și Relentless cu 5%.

Citește și:

Psiholog Mihai Copăceanu: „Mall-urile au confiscat copilăria și adolescența copiilor”

Adolescență fără dependență. Petronela Rotar: Rușinea și vinovăția, emoțiile ce constituie eșafodajul pe care cresc dependențele

În final, putem observa că există mai multe rezultate negative decât pozitive în legătură cu consumul de băuturi energizante în special de către copii și adolescenți.

Iar recomandările nutriționiștilor sunt clare: „băuturile energizante ar trebui să fie evitate cu totul”, conchide psihologul Mihai Copăceanu.

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Sursa foto: uproxx.com via Facebook Mihai Copăceanu

 

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

 
 
 
 

Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

122,734FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole