3 lucruri pe care mulți copii le aud zilnic și le afectează încrederea în sine

Încercând să-și susțină și să-și motiveze copiii să facă mai multe și să aibă rezultate mai bune în viețile lor, mulți părinți ajung, fără să vrea, să-i rănească și să le afecteze încrederea în sine, pe termen lung.

De fapt, nu este nevoie să-ți bați copilul sau să-l umilești zi de zi pentru ca acestuia să-i scadă încrederea în sine. Sau, mai rău, să se dezvolte cu o încredere în sină scăzută.

Te invit în continuare, în acest articol, să observăm 3 contexte cu care majoritatea dintre noi ne confruntăm zi de zi, când mulți părinți le spun copiilor lor lucruri care le provoacă suferință, le scad încrederea în sine și îi fac să se simtă vinovați și neputincioși.

Iată 3 lucruri pe care părinții le spun copiilor și care le distrug încrederea în sine:

1. Graba: „Hai mai repede!”, „Mișcă-te mai repede”, „Haide odată!”

Aceste îndemnuri îl fac pe copil să se simtă neputincios în momentele în care este nevoie să-și mobilizeze forțele. Iar dacă temperamentul copilului este flegmatic sau melancolic, conștientizarea faptului că este o persoană lentă va face să-i scadă și mai mult încrederea în sine. În aceste condiții, copilul riscă să devină neîncrezător și dependent de opiniile din exterior.

Alternativă: În loc să pui presiune asupra copilului indicându-i direct ce să facă, parafrazează rugămintea. Iată un exemplu: „Peste 30 de minute, trebuie să ies din casă pentru a ajunge la timp la serviciu. De cât timp ai nevoie că să fii gata și tu să ieșim împreună?”

Citește și:

Nevoia „negativă” vs. nevoia „pozitivă”. Cum să formulăm cerințele astfel încât copiii să ne asculte

Cele 8 fraze care trebuie să dispară din vocabularul copilului tău

2. Altruismul forțat: „Împarte cu ceilalți!”, „Nu fi egoist/ă!”, „Dă-i și băiețelului/fetiței!”

Atunci când copilului i se cere constant să dea lucrurile sale altor persoane, el poate simți că nu este iubit necondiționat sau că nu este important pentru părinții lui. De asemenea, el învață că interesele sale nu sunt importante și, pe viitor, nu va avea ambiția să lupte pentru ce își dorește, pentru visele sale. El învață că este normal să cedeze de fiecare dată, renunțând la dorințele sale.

Alternativă: Nu forța copilul să-și împartă jucăriile cu alții, dacă nu vrea să facă acest lucru. Îi poți spune că va primi înapoi jucăria, sau îi poți sugera să facă un schimb cu alt copil, însă lasă-i întotdeauna libertatea de a alege dacă împarte sau nu lucrurile sale cu alți copii.

 

3. Dorința de mai bine: „Poți face mai bine!” „Tu poți fi cel mai bun!”

Un copil care aude frecvent de la părinți asemenea afirmații poate crede că nu este iubit și acceptat așa cum este. El poate simți că, pentru a merita iubirea părinților, trebuie să fie perfect, iar acest lucru îl va face, de multe ori, să renunțe la a face diverse lucruri chiar dinainte de a le începe, din cauza îndoielii că acele lucruri ar putea fi perfecte.

Alternativă: Spune-i cât mai des copilului că îl iubești așa cum este, și nu pentru anumite fapte sau pentru că este ascultător. Dacă îți dorești, de fapt, să motivezi copilul, poți reformula fraza astfel: „Încearcă să faci încă o dată și, cu siguranță, vei avea un rezultat mai bun! Iar eu sunt aici și te poți ajuta, în caz că ai nevoie de ajutor”.

Citește și:

Copilul NU este un adult în miniatură. Când sunt pregătiți copiii să ofere necondiționat

Cei 4 Călăreți ai Apocalipsei care distrug relația dintre părinți și copii

Cum să crești încrederea în sine a copilului. 8 pași de la psihologul Gabriela Maalouf

Observi cum, deși intenția noastră, a părinților, poate fi bună, ce contează cel mai mult este modul în care ne exprimăm față de copiii noștri. Și întotdeauna există modalități mai constructive de a reformula mesajul astfel încât acesta să ajute, și nu să rănească.

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Sursa foto: Vitolda Klein, Unsplash

 

Vrei să afli mai multe despre cum îți poți ajuta copilul/copiii să-și calmeze emoțiile dificile? Te invit să descarci un scurt ghid pdf de o pagină abonându-te la newsletterul nostru:

GHID DE CALMARE A EMOȚIILOR COPIILOR

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

122,213FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole