În acest sezon gripal, copiii sunt afectați într-o măsură mai mare decât adulții. Pentru a nu aglomera camerele de gardă ale spitalelor de urgență, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila le recomandă părinților să nu-i ducă pe copii la spital, dacă manifestă forme ușoară sau medii, ci să ceară ajutorul medicilor de familie.
Potrivit medicilor, valul de viroze a depășit nivelul mediu pentru această perioadă a anului. Într-o singură săptămână, peste o sută de mii de români au ajuns la doctor. Iar peste 10% dintre teste au ieșit pozitive pentru virusul gripal de tip A, transmite stiri.tvr.ro.
„Impactul mai mare este pentru copii, mai puțin pentru adulți. Asta nu înseamnă că sezonul gripal care a început practic nu va evolua și nu va afecta și populația adultă. Virusul sincițial respirator care produce o epidemie în momentul de față, prezentă și în România și în alte țări, în Europa sau chiar în Statele Unite, afectează copiii. Este o boală virală care poate să producă anumite complicații, bronșită de obicei, și evoluția unora dintre copii e mai dificilă”, a declarat Alexandru Rafila, luni, la postul de televiziune TVR Info.
Citește și:
Nu toate amigdalitele copiilor se tratează cu antibiotic. Mihai Craiu: „Apare o erupție impresionantă”
Medicul Sandra Alexiu: E criză mare de medicamente. Se găsesc greu antitermice și antibiotice pentru copii
Ce să facă părinții când copiii lor fac gripă sau viroze respiratorii
În acest context, oficialul de la Sănătate a fost întrebat dacă sunt suficiente locuri în spitale pentru copiii cu viroze. Ca răspuns, acesta a făcut un apel către părinți, solicitându-le să nu blocheze activitatea unităților de primiri urgențe.
„Tocmai pentru ca să putem să ușurăm acest lucru și să nu trebuiască părinții să aștepte ore întregi la unitățile de primiri urgențe, am înființat la nivel național mai multe centre ambulatorii de evaluare a copiilor care au forme ușoare sau forme medii. Deci, cei care merg la medicul de familie și medicul de familie consideră că au nevoie de investigații suplimentare pot să meargă în aceste centre de evaluare. Lista lor este disponibilă la Ministerul Sănătății, la nivelul Direcțiilor de Sănătate Publică”, a declarat Alexandru Rafila.
Potrivit ministrului, în aceste centre, „părinții pot să ducă copiii fără niciun fel de problemă, să fie evaluați, să primească tratament și, dacă este într-adevăr nevoie, vor fi trimiși la spital”.
În același timp, a continuat oficialul, „copiii cu forme ușoare sau medii nu trebuie să meargă la spital. E bine să evite să stea ore întregi, de exemplu, la unitățile de primiri urgențe, care sunt supraaglomerate și acest lucru trebuie luat în considerare. Am făcut și un ghid de bună practică privind modul în care un părinte trebuie să ia o decizie informată în cea ce privește propriul copil, dacă are o viroză respiratorie”.
Citește și:
Bronșiolita acută. 7 simptome când trebuie să duci copilul la Urgență
De la ce temperatură vorbim de febră la copii? Răspunsul pediatrului Mihai Craiu
Descoperă aici:
Lista centrelor ambulatorii de evaluare pediatrică din toată țara unde poți merge cu copilul cu simptome de viroze respiratorii sau gripă
Conform datelor din 21 decembrie, au fost deschise 64 asemenea centre.
În București, funcționează două centre de evaluare pediatrică:
1. Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu”, situat în Bulevardul Basarabia, nr. 21, cu program 7 zile din 7, în intervalul 08:00-20:00.
2. Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și a Copilului „Alessandrescu-Rusescu”, situat pe Bulevardul Lacul Tei, nr. 120, cu program de luni până vineri, între orele 08:00 și 14:00.
Aceste centre de evaluare au fost înființate pentru a asigura asistența medicală pediatrică în cazul virozelor respiratorii, pentru a ușura accesul la asistență medicală pentru copii și pentru a reduce aglomerația și timpul de așteptare în Unitățile de Primiri Urgențe, potrivit unui comunicat de presă publicat de Ministerul Sănătății, pe 8 decembrie 2022.
Potrivit informării, „copiii care au simptome de viroză respiratorie vor fi evaluați clinic de către medicul de familie și, după caz, clinic, imagistic și biologic de medicii specialiști din centrele de evaluare. Acestea au spații special destinate, cu circuite funcționale corespunzătoare.”
„Copiii a căror simptomatologie persistă mai mult de 3-5 zile sau cei la care se agravează sub tratamentul deja administrat vor fi îndrumați de medicul de familie către centrele de evaluare pediatrică.
Copiii cu simptomatologie severă sau cei cu factori de risc vor fi direcționați de medicul de familie sau din centrele de evaluare către spital (UPU/CPU)”, se mai arată în comunicatul Ministerului Sănătății.
Citește și:
Psihologul Diana Stănculeanu prezintă simptomele tulburărilor emoționale la copii și adolescenți
Dr. Irina Costache: Anul acesta nu este doar virusul sincițial respirator, ci toate virusurile care au dormit 2 ani și jumătate
Sursa foto: Captură video Facebook Ministerul Sănătății România