Ce cuprinde examinarea psihologică pentru fertilizarea in vitro

Cuplurile care nu pot avea copii în mod natural, pot apela, în ziua de astăzi, la alte metode care să-i ajute să-și împlinească visul de a fi părinți. Tot mai multe cupluri aflate în această situație apelează la tehnicile de fertilizare in vitro (FIV).

Pentru realizarea procedurilor de fertilizare in vitro, este necesar avizul psihologic FIV. În acest articol, vei descoperi informațiile esențiale despre acest aviz psihologic, de la psiholog clinician Corina Lupău, psihoterapeut, Doctor în Medicină care lucrează cu copii, adolescenți și adulți în Oradea, la Spitalul Județean și la cabinetul său de psihologie.

De ce este necesară evaluarea psihologică pentru fertilizarea in vitro

„O astfel de procedură vine cu o încărcătură emoțională importantă. Cuplul își pune speranțele în medic și în procedură și, de cele mai multe ori, la finalul drumului se lasă cu scâncete de bebe, care aduc fericire. Uneori, însă, poate apărea eșecul, iar cuplul ar trebui să fie suficient de rezilient pentru a-l procesa”, explică psihologul, într-o postare pe contul său de Facebook.

Ea arată că, pe lângă aceste riscuri, procedura de fertilizare presupune medicație hormonală care poate activa unele tendințe existente la mămica în devenire, precum: depresie, anxietate, chiar episoade psihotice etc. Este important ca aceste tendințe să fie descoperite din timp, dacă există.

Citește și:

Psiholog Corina Lupău: Cele 7 minuni ale lumii unui copil

„Ziua Părinților de Îngeri”. Ce se va comemora în fiecare an pe 15 octombrie

Totuși, „acest lucru se întâmplă rareori, dar, tocmai pentru prevenție, se realizează consultul psihologic”, explică specialista citată.

Întrebată într-un comentariu dacă examinarea psihologică este obligatorie pentru FIV, Dr. Corina Lupău a răspuns că există două componente:

  1. Una de malpraxis (“Eu n-am înțeles despre ce e vorba, nici măcar nu am capacitatea cognitivă să pricep”) și atunci medicul care face intervenția e bun de plată dacă se dovedește asta. Părinții trebuie să știe ce-și asumă, cu consecințe cu tot și să aibă capacitatea decidă în cunoștință de cauză.
  2. A doua componentă, cea mai importantă, „ține de ceea ce au latent părinții în ei, un potențial patologic care le-ar putea face foarte mult rău în cazul unui eșec. Iar depresia după nereușite (mai ales repetate) e foarte frecventă.”

„Din fericire, pe lângă FIV, sunt atâția bebei de adoptat care-și așteaptă părinții”, amintește psihologul clinician.

Citește și:

Care sunt nevoile copilului. Gáspár György prezintă 10 dimensiuni holistice ale dezvoltării copilului

Gabor Maté: Psihologia de parenting din cultura noastră este anti-copil. Câteva sfaturi pentru părinți

Ce evaluează psihologul pentru avizul FIV

Psihologul, fiind un profesionist independent, își alege singur modalitățile de evaluare (testele, tipul de interviu, chiar dimensiunile cărora li se adresează). De aceea, mijloacele de evaluare pot fi diferite de la un cabinet la altul, atrage atenția Corina Lupău.

Iată ce investighează psihologii:

  • Personalitatea – se administrează un test care evaluează principalele dimensiuni pentru a determina dacă există tendințe psihopatologice.
  • Capacitatea decizională – se verifică dacă cei care doresc să devină părinți dețin instrumentele cognitive necesare pentru a lua decizii conștiente, raționale, ferite de principalele erori de gândire.
  • Cognițiile iraționale, atitudinile, convingerile – sunt verificate cu scopul de a evidenția gândirea nesănătoasă care ar putea conduce la patologie.
  • Nivelul de stres – cu toate că e firesc atunci când se urmează o procedură medicală să experimentăm un anume nivel de stres, totuși, când acesta este de intensitate foarte crescută, riscul de patologie crește. „Nu veți primi un aviz de inaptitudine în acest caz, ci doar recomandarea de intervenție”, precizează psihologul.

Citește și:

Cum să-ți ajuți bebelușul să scape de colici. Cei „5S” care rezolvă problema

Capul turtit la bebeluși, un risc frecvent. Cum prevenim plagiocefalia și torticolisul muscular

Psihologul se asigură că așteptările cuplului sunt realiste

Dr. Corina Lupău spune mai multe despre ce se întâmplă în cadrul consultației de evaluare pentru cuplurile care doresc să apeleze la fertilizarea in vitro:

„Discuția cu psihologul cuprinde o biografie a fiecărui partener, istoria cuplului, felul în care au făcut față unor eșecuri anterioare. Psihologul se asigură că așteptările cuplului sunt realiste. Pe parcursul evaluării, reacțiile fiecărui partener sunt observate și se adresează întrebări suplimentare în funcție de acestea sau chiar alte instrumente psihometrice.”

Citește și:

Un produs pentru bebeluși folosit de toți părinții tocmai a fost desemnat posibil cancerigen

3 soluții pentru mame când bebe se trezește noaptea. Tu din ce categorie faci parte?

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

 

Sursa foto: Kelly Sikkema, Unsplash

 

 

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,745FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole