Ce să-i răspunzi copilului când te întreabă despre Moș Crăciun

Cercetătorii au descoperit că cei mici încep să facă diferența dintre realitate și fantezie încă din perioada preșcolară.

De la paharele goale de pe șemineu și până la urmele de funingine care duc la ușă, dovezile existenței lui Moș Crăciun sunt în mod clar de netăgăduit. Cu toate acestea, majoritatea copiilor încep să pună la îndoială, la un moment dat, existența lui Moș Crăciun, mulți părinți anticipând cu groază acest moment.

Când încep copiii să se îndoiască de existența lui Moș Crăciun

Dar, când anume apar aceste îndoieli? O echipă de psihologi a studiat fenomenul și a identificat vârsta medie la care apare scepticismul în privința lui Moș Crăciun, scrie publicația The Guardian, într-un articol.

În timp ce majoritatea adulților cred că Moș Crăciun nu există, mulți copii încă mai cred în existența lui, chiar dacă ideea că o singură persoană vizitează casele a miliarde de copii într-o singură noapte intră în contradicție cu abilitățile de gândire logică.

Dr. Candice Mills, psiholog la Universitatea Texas din Dallas, SUA, o sceptică în privința lui Moș Crăciun, afirmă: „De regulă, copiii încep să distingă fantezia de realitate în anii preșcolari, dar credința lor în existența unui singur Moș Crăciun magic continuă deseori până în copilăria mijlocie”.

Citește și:

Copilul stă mult la ecrane în vacanță? 5 pași ca să limitezi timpul pe telefon și tabletă

Tu cum te manifești de Sărbători? 12 semne că ai fost neglijat emoțional în copilărie

Candice Mills a devenit interesată de acest subiect după ce a devenit mamă și s-a “scufundat în lumea promovării lui Moș Crăciun”.

“Am simțit puțină tensiune în legătură cu asta, pentru că, pe de o parte, ne încurajăm deseori copiii să aibă o gândire științifică și să nu mintă, iar pe de altă parte, cu povestea lui Moș Crăciun, uneori există o exagerare a adevărului care o însoțește. Îmi făceam griji că ceea ce făceam ar fi putut fi considerat de copiii mei o minciună, deoarece știam că m-am simțit supărată că am fost mințită în legătură cu asta”, a afirmat psihologul citat.

Pentru a înțelege mai bine trecerea de la a crede în Moș Crăciun la a nu mai crede în existența lui, precum și experiențele copiilor cu privire la acest proces, Candice Mills împreună cu colegii ei au intervievat 48 de copii cu vârste cuprinse între 6 și 15 ani care au încetat să mai creadă în Moș Crăciun și 44 de părinți ai acestor copii, plus încă 383 de adulți.

Cercetarea, care nu a fost încă revizuită de colegi (peer review – n.r.), a descoperit că, pentru majoritatea copiilor, neîncrederea s-a strecurat treptat în jurul vârstei de 8 ani. Totuși, unii copii de 3 sau 4 ani s-au convins că Moș Crăciun nu este real, în timp ce alți copii au crezut în existența lui până la 15-16 ani. În multe cazuri, mărturia altor copii care nu mai credeau în Moș Crăciun a fost cea care le-a distrus credința.

Citește și:

Psiholog Mihai Copăceanu: „Mall-urile au confiscat copilăria și adolescența copiilor”

Alocațiile copiilor mai mici de 2 ani vor depăși 700 lei, de la 1 ianuarie. Vezi ce alocație va primi copilul tău, după majorare

În ce cazuri copiii au trăiri negative când află adevărul

“Este posibil să aibă un anumit scepticism bazat pe raționamentul logic, de exemplu, cum poate Moș Crăciun să facă înconjurul lumii într-o singură noapte? Dar ceea ce îi împinge peste limită este un coleg de școală care spune că nu este real”, a precizat psihologul american.

Aproximativ o treime dintre copii și jumătate dintre adulți au spus că au simțit anumite emoții negative atunci când au început să se îndoiască de existența lui Moș Crăciun. Deși aceste emoții au fost, de regulă, ușoare și de scurtă durată, aproximativ 10% dintre adulți au raportat o tristețe prelungită sau o scădere a încrederii în părinții lor ca urmare a acestei descoperiri.

Astfel de trăiri tind să fie asociate cu aflarea bruscă a adevărului sau cu faptul că li s-a spus în mod direct că Moș Crăciun nu este real, cu descoperirea la o vârstă mai mare și cu determinarea cu care părinții au susținut existența lui Moș Crăciun, de exemplu, făcând videoclipuri cu el în sufragerie sau lăsând urme de sclipici pe podea.

În același timp, au fost și mulți copii care au spus că s-au simțit fericiți sau ușurați când au renunțat la a crede în Moș Crăciun. “Se simțeau de parcă au rezolvat o ghicitoare”, a explicat psihologul citat.

Însă, indiferent de experiența lor personală, marea majoritate a adulților și copiilor sceptici au spus că au continuat sau că vor continua tradiția lui Moș Crăciun cu propriii lor copii.

Citește și:

„Nu plânge! Nu mai urla!” Cum să-ți ajuți cu adevărat copilul să-și regleze emoțiile

20 de sfaturi de la Maria Montessori pentru educarea unui copil încrezător și independent

Cum să răspunzi la întrebările copilului despre Moș Crăciun

Ce faci atunci când copilul tău îți pune întrebări despre Moș Crăciun? Psihologul Candice Mills îți recomandă să asculți cu atenție întrebarea copilului înainte de a-i răspunde.

Dacă cel mic vrea să știe cum reușește Moș Crăciun să intre prin coșurile înguste sau cum intră în casele care nu au coșuri de fum, s-ar putea să nu fie încă pregătit să renunțe la ideea de Moș Crăciun. De aceea, cel mai bine este să întrebi mai întâi copilul ce crede, apoi să-i spui despre ce cred “unii oameni” sau să spui pur și simplu “Aceasta este o întrebare interesantă”.

În cazul în care copilul te întreabă direct dacă Moș Crăciun este real sau nu, ai putea să-l întrebi mai întâi ce crede el și să observi ce îți răspunde.

“Uneori, poate exista o anumită tensiune, deoarece copilul vrea să continue să creadă în magie, însă vrea și să afle adevărul”, a spus cercetătoarea. Întorcându-i copilului întrebarea te poate ajuta să evaluezi nevoile copilului din acel moment.

Atunci când Candice Mills a primit această întrebare de la copiii ei, într-o primă fază, ea i-a întrebat ce cred ei. Însă când copiii i-au spus că vor să știe adevărul, li l-a spus. Potrivit psihologului, copiii ei „au fost foarte mândri de ei înșiși și au sărbătorit.”

Unii copii pot fi mai sensibili decât alții în legătură cu faptul că au fost mințiți, a precizat Candice Mills. Unul dintre adulții pe care i-a intervievat a spus că s-a simțit foarte trădat de părinții săi pentru că, deși l-au învățat să nu mintă, au făcut acest lucru. “În asemenea cazuri, părinții pot atenua șocul recunoscând sentimentele copilului lor și vorbind despre motivul pentru care l-au inclus pe Moș Crăciun în tradițiile de Sărbători”, ne sfătuiește psihologul Candice Mills.

Citește și:

Limbajul respingerii sau limbajul acceptării? 6 exemple cum poți reacționa când copilul refuză să facă ce îi ceri

Principiul celor 5 secunde de tăcere. Cum să spui cuvintele potrivite în situații delicate

Gáspár György: Emoțiile nu se „controlează” și nu se „corectează”. Emoțiile se simt! Regula din 4 pași

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp:

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Sursa foto: Sean P. Twomey, Pexels

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    121,267FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole