Tot mai mulți copii cu probleme cardiace. Medic: Părinții le dau bani în loc să le pună pachețel la școală

Medicii avertizează că din ce în ce mai mulți copii și adolescenți din România sunt diagnosticați cu boli cardiovasculare. Riscurile unui asemenea diagnostic pe termen lung sunt mari, mai ales când nu se iau la timp măsuri pentru tratarea acestor afecțiuni.

Potrivit specialiștilor, hipertensiunea arterială este una dintre cele mai frecvente afecțiuni la tinerii de toate vârstele, în special la cei cu o greutate peste medie.

„Hipertensiunea este prezentă la tineri de toate vârstele, dar mai ales la cei obezi sau supraponderali. Dacă această greutate a corpului este controlată și revine la normal, hipertensiunea va fi și ea vindecată. De multe ori, copiii stau cu telefonul într-o mână și cu sandwich-ul în cealaltă. Astfel, faptul că nu mai fac mișcare, sport și sunt preocupați doar de tehnologie este un lucru îngrijorător, deoarece acest lucru poate conduce la afecțiuni cardiovasculare”, afirmă Dr. Constantin Iordache, medic primar cardiolog la Spitalul pentru Copii din Iași, citat de Adevarul.ro.

Băuturile energizante, un pericol pentru sănătatea copiilor

Medicii atrag atenția asupra pericolului pe care îl presupune consumul de băuturi energizante în cazul copiilor și tinerilor. La jumătatea acestei luni, un adolescent de 17 ani din Iași a murit după ce a consumat o cantitate prea mare de băuturi energizante. Tânărul se afla într-o școală de vară și a suferit un infarct, neputând fi salvat de medici.

Iată ce declară medicul Constantin Iordache: „O problemă importantă o reprezintă consumul băuturilor stimulatoare, a băuturilor energizante, care atrag foarte mulți tineri, chiar copii și adolescenți. În timp, aceste produse conduc la tulburări de ritm cardiac. O parte din vină o poartă și părinții care le oferă bani din care își cumpără, de multe ori, astfel de produse care afectează sănătatea, în loc să le pună pachețel la școală”.

Citește și:

Viața sănătoasă începe din copilărie. 7 obiceiuri sănătoase recomandate de medici pentru copii

Copilul refuză să se spele pe mâini? 10 soluții care ne-au ajutat să rezolvăm această problemă

Potrivit acestuia, este foarte importantă depistarea cât mai din timp a afecțiunilor cardiovasculare:

„Alte boli importante sunt cele care, la un moment dat, au fost o malformație congenitală. Este vorba despre probleme care nu au fost diagnosticate la timp. Astfel, mai târziu, lucrurile se complică şi pot conduce la hipertensiune pulmonară sau chiar la insuficienţă cardiacă. Este important să depistăm la timp aceste probleme și să le tratăm atunci când este posibil”, precizează medicul cardiolog Constantin Iordache.

Obiceiuri sănătoase pentru a evita problemele cardiovasculare la copii

Ca părinți, dorim să ne protejăm copiii de problemele de sănătate care pot apărea, inclusiv de cele cardiovasculare.

Iată câteva lucruri de care să ții cont pentru a-ți proteja copilul de afecțiunile cardiovasculare:

1. O alimentație sănătoasă

Tot ceea ce mănâncă cel mic îi influențează sănătatea. De aceea, este foarte important să ne asigurăm că le oferim copiilor o alimentație sănătoasă și echilibrată constând din legume, fructe, lactate, proteine animale, semințe etc., de origine cât mai naturală, cu o influență cât mai mică a conservanților și pesticidelor.

 

2. Sport adecvat vârstei și mișcare fizică

Chiar dacă, pentru început, este vorba despre 1-2 ore pe zi la locul de joacă din parc, mișcarea fizică efectuată constant este esențială pentru sănătatea sistemului cardiovascular.

Un sport care poate fi practicat de copiii de toate vârstele este înotul. În general, sub vârsta de 4-6 ani sporturile care pun presiune pe articulații sunt interzise. Totuși, activități precum gimnastica, alergarea, cățărările sunt potrivite și pentru copilașii de la grădiniță.

Pe măsură ce copilul crește, îl poți ajuta să-și aleagă unul-două sporturi pe care să le frecventeze constant. Școlarii au și orele de educație fizică de la școală. La vârsta școlară, sportul îi ajută pe copii nu doar să fie mai sănătoși și să-și dezvolte echilibrat corpul, ci să socializeze și să-și facă prieteni.

 

3. Întărirea imunității

Imunitatea copiilor poate fi întărită atât prin soluții naturiste (ceaiuri, tincturi, siropuri), cât și prin suplimente, dar și produse alimentare.

Să nu uităm că atmosfera din familie și schimbările prin care trece copilul pot influența imunitatea copilului. De aceea, e important să ne preocupăm constant de echilibrul emoțional al copilului și în familie, în general.

Citește și:

Ce înseamnă educație emoțională sănătoasă? 9 abilități emoționale de care au nevoie copiii

„Bleah! Nu vreau!” 14 idei salvatoare când copilul bolnav refuză tratamentul

Stresul afectează sănătatea. 5 pași pe plan emoțional pentru a întări imunitatea copilului

Sursa foto: Pavel Danilyuk, Pexels

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    121,271FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole