Copilul e agresiv cu tine? O soluție simplă să-l calmezi prin joc

Poate că ai observat că, de regulă, copiilor le place mai mult să stea acasă decât să meargă la școală sau la grădiniță. Și se simt mai în siguranță să-și exprime emoțiile dificile acasă, în prezența părinților, decât printre colegi sau profesori.

Tocmai de aceea, este firesc ca părinte să vezi periodic momente de furie și de agresivitate ale copilului tău, îndreptate fie împotriva altor persoane, fie chiar împotriva ta, dacă este nemulțumit că trebuie să respecte o anumită regulă sau dintr-un alt motiv.

Am scris acest articol inițial pe vechiul nostru site, pe când fiul meu Emanuel avea 7 ani, în perioada pandemiei, când petreceam foarte mult timp în casă din cauza școlii online. În una dintre zile, nemulțumit că îi expirase timpul de stat la ecrane, fiul meu s-a înfuriat atât de tare încât m-a zgâriat și a încercat să mă muște și să mă lovească. Degeaba insistam în acele momente să exprime în cuvinte ce simte. El continua să scoată furia prin gesturi.

A mai durat câteva minute până când s-a detensionat situația, însă pentru mine a fost un semnal de alarmă că am nevoie de soluții noi pentru aceste momente de furie și agresivitate. L-am întrebat pe Emanuel în ce alt mod își poate exprima emoția în acele momente, însă nu am primit niciun răspuns.

Atunci, am căutat informații și am găsit o soluție care mi-a plăcut mult, pe care am aplicat-o și care a funcționat de minune! În acest articol, o împărtășesc și cu tine, ca să știi ce să faci atunci când copilul este atât de supărat pe tine încât sare să te lovească, să te zgârie sau să te muște.

Soluția, care reprezintă o modalitate jucăușă de intervenție pentru momentele în care copiii manifestă agresivitate, am găsit-o în cartea „Jocul atașamentului” de Aletha Solter.

Citește și:

Aware Parenting. Cele 10 principii ale parentingului conștient

Cum înveți copilul mic să nu facă crize atunci când se înfurie?

De ce apare agresivitatea la copii

Potrivit autoarei, agresivitatea copiilor este cauzată, de obicei, de momente dificile, de situații stresante sau de traume nevindecate. Poate fi vorba despre abuz, neglijare, disciplină autoritară, evenimente înfricoșătoare, traume medicale sau agresivitatea altor copii.

Totodată, copiii pot deveni agresivi fără traume majore, ci pur și simplu pe fondul multor supărări cotidiene, dezamăgiri, momente de suprastimulare sau de nevoi neîmplinite.

De asemenea, copiii mici au tendința să-și învinuiască părinții pentru orice eveniment neplăcut care li se întâmplă, chiar dacă nu este vina părinților.

În plus, le este greu să-și exprime furia provocată de o situație care le face plăcere părinților.

Citește și:

Stilul de parenting care crește riscul problemelor de sănătate mintală la copii (Studiu)

Mindset-ul care te ajută să gestionezi chiar și cele mai urâte comportamente ale copilului

Inversarea raporturilor de putere

Una dintre metodele eficiente care îi ajută pe copii să-și descarce agresivitatea într-un mediu sigur sunt jocurile de inversare a raporturilor de putere, precum:

  1. Te prefaci că ești slabă, neputincioasă, naivă, speriată sau prostuță, fiind afectată de acțiunile copilului
  2. Bătaia cu perne
  3. Lupte corp la corp (cu copiii mai mari și adolescenții)

Însă, dacă îi permiți copilului să arunce cu perne în tine, să te lovească, chiar și în joacă, oare nu îl înveți să procedeze așa și pe viitor? Oare nu sporește agresivitatea față de tine? E o întrebare pe care mi-am pus-o și pe care, probabil, o pui și tu.

Și iată ce răspunde Aletha Solter: „Unii părinți nu se simt în largul lor cu această abordare față de comportamentul agresiv al copiilor. Se tem că, dacă îi încurajează pe copii să își lovească sau împingă părinții, vor acționa astfel și pe viitor. Însă rezultatul este arareori acesta. Când copiii își lovesc sau își împing părinții în joacă, râzând, înclinația lor către agresivitate se diminuează, de fapt.”

Ce am decis eu a fost să aplic soluția bătăii cu perne. I-am spus lui Emanuel din timp că data viitoare când mai simte acea furie, vom merge în dormitor și ne vom bate cu pernele și a fost de acord. Ceea ce am și făcut. Când mânia a atins aceleași cote, mi-a spus: „Mama, e momentul să ne batem cu perne”. Ne-am dus în dormitor, el stătea pe pat, iar eu pe covor și ne-am bătut cu pernele până am obosit. Am râs, ne-am distrat și, îți spun sincer, toată furia copilului s-a evaporat.

Ne-am mai bătut cu perne și în alte momente, în alte zile, însă din start furia lui era mai mică. Iar acum nu se mai supără aproape deloc când vine momentul să închidă calculatorul, chiar dacă nu-i convine.

Sper să îți fie de ajutor această soluție, mai ales că momente de furie pot apărea destul de frecvent și ai nevoie de instrumente pentru a le gestiona.

Soluția să-l înveți să reprime furia nu este eficientă, deoarece copilul o va exprima în alte forme sau va somatiza prin afecțiuni fizice.

Citește și:

Când copilul te lovește. Soluția pas cu pas, de la Laura Markham

Copilul are comportamente opoziționiste și sfidătoare? Checklist-ul lui Janet Lansbury pentru părinți

Oana Moraru: „Copiii își schimbă comportamentele când adulții sparg tiparul”

Dacă îți place această abordare și vrei să afli mai multe despre soluțiile prin joc oferite de Aletha Solter în cartea „Jocul atașamentului”, poți comanda cartea aici:

„Jocul atașamentului” de Aletha Solter

Această carte te va ajuta să rezolvi problemele de disciplină ale copiilor de la naștere până la vârsta de 12 ani, fără pedepse sau recompense și să construiești o relație puternică și sănătoasă cu copilul încă de la început.

O perspectivă jucăușă și revoluționară asupra creșterii copiilor care te ajută să obții cooperarea copilului fără lupte de putere, să reduci rivalitatea dintre frați și să diminuezi comportamentul agresiv, să rezolvi problema temelor pentru acasă și a orei de culcare, să-ți sprijini copiii să-și depășească fricile, să consolidezi relația părinte-copil, să aduci bucurie în căminul vostru.

Este ghidul ideal pentru părinții care doresc să-și construiască o relație puternică și sănătoasă cu copiii lor. Cartea se bazează pe atașamentul afectiv și joacă pentru a promova dezvoltarea fizică, emoțională și intelectuală a copilului.

 

Iată și alte cărți scrise de Aletha Solter, fondatoarea Aware Parenting, care te-ar putea interesa:

 

„Lacrimi și crize de furie” de Aletha Solter 

Ce e de făcut când bebelușii și copiii plâng? Ești derutată de plânsetele micuțului tău sau de crizele de furie ale copilului Te simți neputincioasă, depășită de situație sau furioasă? Te pun pe gânduri sfaturile contradictorii primite de la cei din jur

Această carte te va încuraja și te va ajuta să rămâi conectată la copilul tău în aceste momente dificile. Tradusă în 11 limbi, cartea descrie un nou mod de a reacționa la plânsul copiilor, de la naștere până la vârsta de 8 ani. Această abordare revoluționară și plină de respect față de copii îi ajută pe bebeluși să doarmă toată noaptea, previne problemele comportamentale ale copiilor, sporește puterea de concentrare a copiilor, reduce agresivitatea și hiperactivitatea. De asemenea, îi ajută pe cei mici să se vindece de stres și traume.

 

„Bebelușul meu înțelege tot” de Aletha Solter

Este una din cărțile care a reprezentat o revelație pentru părinți și a determinat o mică, dar hotărâtă, revoluție în creșterea copiilor. Impactul cărții a fost atât de mare tocmai pentru că i-a ajutat pe părinți să își asculte instinctul de a-și iubi necondiționat și nelimitat copiii, fără teama că, ținându-i în brațe și ascultându-i, îi vor răsfăța. Recunoașterea și preocuparea pentru nevoile și trăirile emoționale ale copiilor din primele momente de viață, validarea și înțelegerea lor, disponibilitatea adultului și căldura afectivă sunt baza unei relații flexibile și reciproc empatice, bazată pe atașament sigur, cu copiii noștri. Un element esențial în această relație este acceptarea plânsului, ca un mecanism natural și sănătos de autoreglare emoțională și de vindecare psihologică la orice vârstă.

Când bebelușul încearcă să se elibereze de tensiune plângând, plânsul în sine devine nevoia, iar el nu se va simți mai bine până când nu va plânge. Este important sa vă amintiți că nu înseamnă că sunteți niște părinți nepricepuți dacă bebelușul vostru plânge. Se poate ca el să nu aibă nevoie de nimic altceva decât să fie ținut în brațe și iubit.

 

„Copiii noștri, frumoși și sănătoși” de Aletha Solter

Aceasta este una dintre cele mai importante cărți de parenting pe care le poți găsi, bazată pe cercetări recente și o nouă înțelegere a dezvoltării copilului. Se referă la minunata, și totodată complicata, vârstă a copilăriei, de la 2 la 8 ani, și ne învață să devenim părinți atenți și plini de compasiune, care caută să înțeleagă nevoia și emoția în spatele comportamentului copiilor noștri, oferindu-le astfel ceea ce au nevoie pentru a fi fericiți și a crește sănătos. Din paginile acestei cărți vei afla cum să găsești alternative eficiente și sănătoase le pedeapsă și violență, cum să răspunzi unui acces de furie sau cum să îți ajuți copilul să depășească frica și anxietatea și să facă față durerii și pierderii, să coopereze și să se înțeleagă cu frații și ceilalți copii. Și un lucru foarte important: vei afla cum să ai grijă de tine!

„Înainte să vă dați seama, copiii au crescut. Va veni un moment în care se vor spăla pe dinți fără să le amintiți, vor mânca fără să dea pe ei și vor citi singuri. Pe măsură ce cresc, vor dori în mod natural să petreacă mai mult timp cu prietenii lor și mai puțin cu voi. Copiii voștri depind de voi acum în moduri care se vor schimba în curând. Prețuiți momentele de comuniune și amintiți-vă să vă bucurați de voioșia, spontaneitatea, intensitatea, mirarea, curiozitatea și nerăbdarea lor.” – Aletha Solter

 

„O viață fără droguri” de Aletha Solter

Tot mai mulți adolescenți ajung să consume substanțe nocive, așa că părinții se preocupă din timp să își știe copiii pe un curs al vieții fără droguri. Această carte te ajută să-ți pregătești copiii să depășească tot felul de tentații și să facă față situațiilor riscante ce le apar în cale. Lucrarea are o abordare inovatoare în ceea ce privește implicarea părinților: se concentrează pe măsurile preventive care pot fi urmate în toate etapele și la toate vârstele din viața copilului.

Oferind instrumente simple, ușor de folosit pentru a pune bazele unei fundații solide pentru ca toți copiii să poată spune „nu” drogurilor, cele 100 de recomandări sunt organizate în funcție de grupa de vârstă – de la vârsta preșcolară până la vârsta adultă. Un ghid esențial, practic și cuprinzător de educație parentală, îți va indica cum poți să îți ajuți copiii să se simtă bine cu ei înșiși astfel încât să nu apeleze la mijloace artificiale de obținere a plăcerii, să facă față stresului astfel încât să nu apeleze la droguri pentru a se relaxa, să își respecte corpul astfel încât să respingă orice substanțe nocive, să mențină legături strânse cu familia astfel încât să nu simtă nevoia disperată de a fi acceptați într-un grup, să își asume riscuri sănătoase, nu periculoase.

 

„Ajută-ți copilul să se vindece de traumă” de Aletha Solter

O carte cuprinzătoare care oferă părinților instrumente practice și eficiente pentru a-și ajuta copiii să se vindece după traume. Scrisă de psihologul și expertul în parenting renumit Aletha Solter, această carte oferă o abordare compasională și de susținere pentru a sprijini copiii să-și revină dupa experiențe traumatizante.

Prin combinarea tehnicilor bazate pe cercetare și a exemplelor din viața reală, autoarea îi indrumă pe părinți cum să creeze un mediu sigur și protector, să construiască relații puternice cu copiii lor, să-i ajute să dezvolte abilități de adaptare care pot dura o viață întreagă.

Fie că cel mic a experimentat un eveniment traumatic unic (spitalizare, înțepătură, cutremur) sau adversități constante (divorț, bullying etc.) cartea este o resursă esențială pentru orice părinte care dorește să susțină bunăstarea emoțională și psihologică a copilului său.

 

Sursa foto: Eddie Kopp, Unsplash

 

Dacă îți place abordarea site-ului Parenting 2.0, te invit să te alături abonaților la newsletter descărcând un scurt ghid în format pdf cu o strategie din 5 pași care te va ajuta să-ți ghidezi copilul în momentele în care simte emoții dificile:

GHID DE CALMARE A EMOȚIILOR COPIILOR

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

121,274FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole