Copilul refuză să meargă la școală? Cum descoperi cauza reală și cum motivezi copilul

De cele mai multe ori, părinții sunt șocați atunci când, după aproximativ o lună de când a început anul școlar, copilul spune: „Nu mai vreau să merg la școală!”. Cu atât mai mult că părea că s-a adaptat destul de bine.

Ce se întâmplă, de fapt? Ce nu este în regulă?

Pot fi mai multe explicații ale refuzului copilului de a merge la școală, spune Meri Wallace, expertă în parenting și terapeută pentru copii și familii, într-un articol publicat pe blogul Psychology Today.

 

Iată 3 posibile explicații pentru refuzul copiilor de a mai merge la școală:

 

1. Copiii cred că mersul la școală e temporar

Potrivit expertei citate, în general, copiii mici cred că mersul la școală este ceva temporar. În primele săptămâni, ei se simt ca în „luna de miere”, ca într-o poveste. Însă, în momentul în care devine clar că școala va continua timp de mulți ani, unii copii pot începe brusc să refuze să mai plece de acasă. În general, copiii preferă să-și petreacă timpul acasă, în pijamale, jucându-se cu jucăriile lor, fiind înconjurați de oamenii pe care îi iubesc. De ce ar vrea să plece de acasă?

 

2. Stresul și oboseala provocate de școală

O altă posibilă explicație a acestei rezistențe este faptul că școala este foarte stresantă și obositoare pentru copii. Pe parcursul timpului petrecut la școală, ei trebuie să stea pe loc și să se concentreze la ore, să respecte reguli, să împartă cu ceilalți și să-și aștepte rândul. Aceste lucruri presupun mult autocontrol, care le consumă multă energie. De aceea, pare mai ușor să stea acasă. Cu toate acestea, pe măsură ce trece timpul, cei mici reușesc să se acomodeze cu bine la aceste provocări și chiar își doresc să petreacă timp la școală.

 

3. Întâmplările neplăcute de la școală

Copiii mai refuză să meargă la școală atunci când acolo li se întâmplă lucruri foarte neplăcute, cum ar fi: nu reușesc să-și facă prieteni, sunt intimidați de alți copii, bullying sau anumite conflicte cu un copil sau cu un profesor.

Citește și:

Copilul are dificultăți de adaptare la școală? 7 sfaturi pentru părinți pentru a-l ajuta să se acomodeze

„Dincolo de orice examen, îi vreți sănătoși”. Mirela Retegan spune cum s-a îmbolnăvit din cauza stresului legat de școală

Atenție, înainte de a trage niște concluzii, pune faptele pe masă și analizează cu atenție situația pentru a descoperi care sunt cauzele reale pentru care copilul nu vrea să meargă la școală. 

 

5 moduri de a afla motivele reale ale refuzului copilului de a merge la școală și de a le rezolva

 

1. Discută cu copilul

Întreabă-ți copilul dacă este ceva anume la școală care îl face să se simtă nefericit. Oare cineva l-a supărat sau i-a rănit sentimentele? Ar putea fi o problemă minoră care îl deranjează, ca, de exemplu, că nu îi place ora de muzică. Sau ar putea fi ceva mult mai deranjant, precum faptul că cel mai bun prieten al lui se joacă mai mult cu un alt copil. În acest caz, copilul ar putea avea nevoie să învețe unele abilități noi pentru a face față provocării: de pildă, să găsească un alt copil cu care să se joace atunci când prietenul lui este ocupat.

 

2. Atenționează învățătoarea

Discută cu învățătoarea referitor la ce îți spune copilul. Ea îți poate contura o imagine a copilului tău la școală. Fie te poate asigura că cel mic se descurcă bine în clasă, fie îți poate oferi detalii despre ce nu îi place la școală. Oricum ar fi, are sens să atenționezi învățătoarea pentru a observa copilul în mod special.

 

3. Întrebări punctuale pentru învățătoare

Un alt lucru pe care îl poți face este să-i adresezi învățătoarei câteva întrebări punctuale:

  • Copilul are prieteni?
  • Participă la activități împreună cu colegii?
  • S-a întâmplat ceva anume la școală care l-ar putea face să se simtă trist, supărat sau nefericit?
  • Ar putea cineva de la școală să-l intimideze?
  • Copilul este lăsat în afara grupului în timpul jocurilor?

Dacă descoperi oricare dintre problemele de mai sus, poți lucra în colaborare cu învățătoarea pentru a ajuta copilul să rezolve problema. De pildă, cadrul didactic te-ar putea ajuta să stabilești anumite zile de joacă împreună cu colegii de clasă pentru a-i crea copilului contextul de care are nevoie pentru a-și face noi prieteni, simțindu-se mai confortabil. În plus, învățătoarea poate lucra cu copilul la clasă cu scopul de a-i dezvolta abilitățile de care are nevoie pentru a se afirma.

Citește și:

“Dacă nu faci ce îți cer, îți iau telefonul!” 6 motive pentru care să NU folosești ecranele pentru a pedepsi copilul

Oameni de știință: Jocurile video pot ucide copiii cu probleme cardiace nediagnosticate

4. Discută cu consilierul sau cu psihologul școlii

Unele școli au un asistent social sau un psiholog care poate observa copilul pe parcursul zilei, îl poate evalua și îți poate prezenta o perspectivă psihologică asupra situației. Daca este necesar, poți avea o discuție cu consilierul pentru a vedea dacă există factori acasă care influențează comportamentul celui mic. De exemplu, copilul ar putea fi gelos pe fratele mai mic și dorește să petreacă mai mult timp acasă cu mama lui.

 

5. Ajută copilul să depășească anxietatea de separare și să devină autonom

În acest context, este nevoie să-ți ajuți copilul să depășească anxietatea de separare pentru a se integra în colectivitate.

Într-un final, dacă descoperi că cel mic nu are o altă problemă în afara faptului că îi este greu să se despartă de tine și să plece de acasă, câteva sfaturi îți vor fi utile:

  • Explică-i copilului că toți copiii de vârsta lui merg la școală deoarece învață lucruri importante și interesante
  • Apoi, încearcă să te adaptezi ritmului în care se mișcă cel mic. Te poți așeza jos, lângă copil, și îi poți spune: „Știu că îți e greu să pleci”, în timp ce îl ajuți să se îmbrace.
  • Poți motiva copilul vorbindu-i despre lucrurile plăcute pe care urmează să le facă la școală: „Am face mai bine să ne grăbim. Prietena ta/prietenul tău te așteaptă lângă vestiar”.
  • Unii părinți îl motivează pe copil să se îmbrace inițiind un concurs pentru a vedea cine se îmbracă mai repede sau setând un cronometru și spunându-i copilului: „Să vedem dacă te poți îmbrăca înainte să sune ceasul”.

Pe măsură ce trece timpul, rezistența copilului față de mersul la școală va scădea, mai ales după ce copilul se va atașa de prieteni, de cadrele didactice și de activitățile de la școală.

Totuși, nu te speria dacă refuzul reapare după un weekend, după o perioadă de răceală sau după o vacanță în care a petrecut un timp special plăcut acasă, cu familia, și s-a simțit foarte bine. Îți poți ajuta copilul să parcurgă procesul de reacomodare la școală cu răbdare, ori de câte ori e necesar, până când nu va mai fi nevoie. 

Citește și:

„De ce numai pe-al meu îl necăjesc colegii?” 5 soluții de la Oana Moraru pentru a ajuta copiii să pună limite

Un copil controlat nu poate fi un copil responsabil. 5 moduri de a educa responsabilitatea

Sursa foto: ambermb, Pixabay

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,734FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole