Cu copiii la restaurant. 5 reguli nescrise ale „parentingului modern”

Atunci când părinții ies în oraș, la un restaurant sau la o terasă, scopul este să se simtă bine, să se relaxeze, să comunice în familie.

Pentru că multe persoane consideră că parentingul modern înseamnă un proces de educație în care copilul este șeful, am conturat cum ar suna un ghid de mers la restaurant în „parentingul modern” (a se citi al părintelui permisiv).

 

5 reguli ale „parentingului modern” pentru ieșirea cu copilul la restaurant

(pamflet)

1. Copilul trebuie crescut liber, oriunde s-ar afla

Pentru a-și dezvolta curajul și încrederea în sine, copilul trebuie crescut liber. De aceea, nu trebuie să intervenim atunci când are o anumită inițiativă, chiar dacă unele pot produce pagube materiale localului sau pot provoca traumatisme altor persoane. E și aceasta o formă de a explora lumea.

 

2. Nu punem limite copilului ca să nu-l traumatizăm

Copilul poate fi traumatizat atunci când i se face observație sau când îi interzicem să facă ceea ce dorește să facă. Din acest motiv, nu punem nicio limită copilului și nu îl obligăm să respecte reguli. Mai ales regulile altora.

 

3. Copilul trebuie să se manifeste așa cum simte, că doar „e copil”

Reprimarea emoțiilor face rău, copilul poate chiar să dezvolte afecțiuni fizice dacă nu își exteriorizează trăirile. De aceea, trebuie lăsat să-și exprime emoțiile așa cum simte: plânsete, urlete, tantrumuri. Dacă asta se întâmplă într-un loc public. toți cei prezenți trebuie să suporte. Educația copilului este mai importantă decât un moment de liniște pentru niște adulți.

 

4. Copilul trebuie să primească tot ce dorește. Așa îl educăm încrezător

Inițiativele copilului trebuie încurajate. El trebuie să primească tot ce dorește. Așa învață că merită și va deveni încrezător și puternic. Educăm astfel o mentalitate de învingător.

 

5. Nu este treaba copilului meu să creeze o atmosferă plăcută pentru adulți

Ce are de făcut copilul este să se joace, să învețe lucruri noi și să exploreze lumea. Nu este treaba lui să se comporte cuviincios (să nu facă gălăgie, să nu alerge, să nu atingă anumite obiecte, să nu meargă în anumite zone marcate ca atare etc.), pentru ca adulții de la mesele vecine să-și savureze băutura și mâncarea în liniște. Cine vrea liniște stă acasă.

 

***

 

Ideea articolului pleacă de la dezbaterile cu sute de comentarii despre postarea pe Facebook a unei terase din București, J’ai Bistrot București, care a solicitat părinților să își supravegheze copiii atunci când au comportamente inadecvate.

Din păcate, foarte mulți adulți consideră că parentingul modern presupune educație fără limite și fără bun simț.

Nimic mai departe de adevăr.

Copiii care nu au limite sunt educați de părinți permisivi, neimplicați.

Copiii care nu îi respectă pe cei din jurul lor sunt educați de adulți care nu îi respectă pe ei, pe copii.

Copiii care nu își ascultă părinții sunt acei copii care nu au avut de la cine să învețe ascultarea, nefiind nici ei ascultați și auziți de părinții lor. Și atunci, se văd nevoiți să urle mai tare, pentru a se face auziți…

Parentingul modern presupune un stil de educație echilibrat, bazat pe studiile psihologilor și specialiștilor în neuroștiințe, care duce la educarea echilibrată a copilului. Copiii educați de părinții care aplică metodele parentingului modern și care lucrează cu ei înșiși sunt, de regulă, copii empatici, înțelegători, dar și curajoși și încrezători.

Dacă dorești să afli mai multe informații despre parentingul modern din această perspectivă, abonează-te pentru a primi notificări de fiecare dată când publicăm un articol pe www.Parenting20.ro și abonează-te la newsletter.

Dacă nu știi cum să reacționezi atunci când copilul manifestă furie, frică sau alte emoții dificile, te invit să te abonezi la newsletter și să descarci strategia care te va ajuta să-ți ghidezi copilul în momentele în care simte aceste emoții:

Ghid de calmare a emoțiilor copiilor

 

Sursa foto: Unsplash

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

122,208FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole