Odată cu apariția și răspândirea pe scară largă a calculatoarelor, laptopurilor, tabletelor și smartphone-urilor, este foarte simplu să ții un copil ocupat. Cu atât mai mult cu cât chiar el este foarte atras de mic de tehnologie.
Astfel, numeroși copii sunt lăsați de la o vârstă fragedă în față televizorului sau cu tableta în mâini, din cauză că părinții fie sunt prea ocupați cu alte treburi, fie nu mai au energie, după ce vin de la serviciu, să se joace, să aibă activități și să discute cu cei mici.
Este adevărat că, atunci când copilul stă câteva minute la calculator privind un documentar, uitându-se la desene animate sau jucându-se, părinții pot profita de acele momente pentru a se relaxa. Însă, dacă aceste momente se lungesc și devin ore, acest lucru nu mai este benefic pentru niciunul dintre membrii familiei.
Îți vine să crezi sau nu, psihologii afirmă că cei mici preferă să-și petreacă timpul cu ambii părinți sau măcar cu unul dintre ei, făcând lucruri interesante, jucându-se și distrându-se, în defavoarea statului în fața calculatorului.
Citește și:
“Mamă, nu mă grăbi să devin adult.” 14 lucruri pe copiii ni le-ar cere dacă ar fi conștienți de nevoile lor
37 de activități pe care să le faci cu copilul primăvara aceasta
Profită de copilărie. Trece repede!
Copilul tău nu va mai avea niciodată vârsta pe care o are astăzi. Timpul trece. Cu fiecare zi, săptămână și lună care trece, copilul crește și devine din ce în ce mai independent. Copilăria durează 12 ani, după care mai sunt cinci-șase ani de adolescență. Acești ani trec repede și s-ar putea ca, peste ani și ani, să regreți că nu ai profitat din plin de fiecare secundă când erai alături de copil.
Este adevărat, suntem obosiți din cauza jobului, din cauza grijilor și că avem nevoie de liniște, de odihnă și de somn. Cu toate acestea, nu apela la ajutorul laptopului, al tabletei și al telefonului pentru a ține copilul ocupat, spune psihologul rus Ecaterina Buslova, specializată în psihologia familiei și a copilului.
Specialistul le sugerează părinților să creeze momente memorabile pe care copilul să le țină minte toată viața, deoarece se vor transforma în amintiri frumoase.
Citește și:
Programul complet al activităților cu copilul de 1-3 ani (toddler). 65 de lucruri de făcut cu cel mic
Ziua mondială fără telefon. Top 5 activități pentru care copilul va lăsa ecranele deoparte
Cum creăm amintiri frumoase
Când copilul va fi adult, cu siguranță, nu își va mai aminti la ce nivel a ajuns într-un joc pe calculator, ce misiune a îndeplinit, câte puncte a adunat, câți monștri a ucis sau câți prieteni avea pe Facebook.
Însă, cu siguranță, își va aminti alte lucruri. Își va aminti drumețiile pe munte și focurile de tabără. Își va aminti ce filme bune a vizionat împreună cu părinții și cum le-ați discutat. Își va aminti căsuța pe care ați construit-o din perne și pături. Își va aminti jocurile împreună cu părinții și trucurile de magie pe care i le-ai arătat.
Altfel spus, la maturitate, copilul își va aminti de timpul petrecut împreună cu tine. Și, dacă nu consideri acest timp petrecut împreună cu copilul drept o prioritate, să nu te mire că, atunci când va crește, copilul va ține minte că mama era mereu ocupată, iar tatăl nu își petrecea deloc timpul cu el.
Poți alege să-ți organizezi programul astfel încât să creezi pentru copilul tău momente prețioase de comunicare profundă, să petreceți împreună timp de calitate, să-l incluzi în discuțiile despre planurile de viitor și să-l implici într-o măsură mai mare în viața familiei.
Astfel, îl vei ajuta să se simtă important, iubit și dorit. Mai mult, îl vei ajuta să simtă că aparține familiei voastre.
Și nu uita: nici laptopul, nici tableta și nici telefonul nu te vor putea înlocui niciodată!
Ce alte idei de momente prețioase în familie care se vor transforma, în timp, în amintiri frumoase le mai poți sugera altor părinți?
Citește și:
40 de activități faine de toamnă pentru părinți și copii
Cum le dăm „disconnect” copiilor fără să vrem. Ajută-l pe copil să-și încarce bateriile [VIDEO]
Parentingul anti-dopamină. 5 soluții care reduc nevoia copilului de ecrane și de dulciuri
Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):
Canalul Whatsapp Parenting 2.0
Sursa foto: Yan Krukau, Pexels