Punct și de la capăt. Cum poți fi o persoană și un părinte mai bun în noul an

A trecut și Revelionul. Suntem în ziua de luni, 1 ianuarie, un început de săptămână, de lună și de an. În scurt timp, vom reveni la activitățile noastre obișnuite și vom avea mai puțin timp pentru introspecții și planuri de viitor.

Astăzi, însă, îți poți acorda câteva minute pentru a descoperi câteva lucruri simple pe care le poți face pentru a fi, în noul an, o persoană mai bună și cel mai bun părinte pentru copilul tău/copiii tăi.

În acest articol, pun lumină pe câteva lucruri importante pe care multe persoane cred că le fac, însă, în realitate, nu este așa, motiv pentru care toată lumea are de suferit. O atitudine extrem de periculoasă este aceea în care o persoană crede că face lucrurile bine și, pentru a-și păstra o imagine bună în fața sa și a altor oameni, refuză să observe ce nu este în regulă. De aceea, este atât de important să păstrăm o atitudine de deschidere, de modestie, de smerenie și să ascultăm ce au de spus despre noi persoanele apropiate. Desigur, și aceste persoane pot exagera, mai ales dacă simt niște emoții negative. Totuși, poți păstra o atitudine de deschidere care să te ajute să evaluezi situația cu obiectivitate.

Citește și:

Nevoia „negativă” vs. nevoia „pozitivă”. Cum să formulăm cerințele astfel încât copiii să ne asculte

9 alternative la pedepse care chiar funcționează. Cum corectăm greșelile copilului prin metode pozitive

3 lucruri care te vor ajuta să fii o persoană și un părinte mai bun în noul an:

 

1. Ieși din limbajul negativ

Fără să-și dea seama, foarte multe persoane văd partea goală a paharului în tot ce li se întâmplă și în viețile celor din jur. Ele se concentrează asupra fricilor, asupra pericolelor, asupra greșelilor și eșecurilor atât în viețile lor, cât și în viețile copiilor lor. Pentru că se critică mereu pe ele însele, au o stare de frustrare și de vinovăție. Aceleași emoții le trezesc și în copiii lor dacă îi critică, îi ceartă și le arată permanent greșelile pe care e normal să le facă un copil în procesul de învățare și educație. Un copil criticat și certat pentru greșelile sale are toate șansele să ajungă să se ferească de a mai încerca lucruri noi și, în general, de a face lucruri pe care știe că nu le pot face perfect.

Pentru că suntem oameni și, vrem sau nu vrem, suntem influențați de mediu, ce îți propun să faci este să îți observi limbajul, atât cuvintele pe care ți le spui ție în gând, cât și cuvintele pe care i le spui copilului tău. Și, pe măsură ce le observi, elimină: criticile, judecățile, comparațiile cu alte persoane sau cu idealul, ironiile, etichetările, generalizările etc.

Le poți elimina mai ușor atunci când știi cu ce să le înlocuiești: acceptare, înțelegere, empatie, comparația cu rezultatele din trecut care ilustrează evoluția, compasiune, descrierea situației concrete, întrebări care ajută copilul să se înțeleagă pe sine și să gândească, căutarea soluțiilor etc.

Este important să știi că orice persoană poate decide în orice moment să iasă din hipnoza negativă pe care și-o induce zi de zi prin cuvintele negative pe care le spune și care induc teamă, lipsa curajului, tristețe și suferință sufletească.

Și chiar poți observa că un singur cuvânt negativ eliminat din relația cu copilul și înlocuit cu un cuvânt pozitiv poate schimba emoția copilului, emoția schimbându-i, la rândul său, comportamentul și obiceiurile. Iar în felul acesta, nu e prea mult dacă spunem că ajutăm la construirea unui viitor frumos pentru copilul nostru.

Citește și:

Limbajul respingerii sau limbajul acceptării? 6 exemple cum poți reacționa când copilul refuză să facă ce îi ceri

Principiul celor 5 secunde de tăcere. Cum să spui cuvintele potrivite în situații delicate

2. Oferă și primește acceptare și iubire necondiționată

Într-un email, o mamă de adolescenți care mi-a atras atenția asupra unui lucru. Iată ce mi-a spus: „Mi s-a mai părut interesantă chestia cu acceptarea necondiționată, de fapt ce înseamnă asta cu adevărat. Pentru că mulți părinți sunt tentați să creadă că o fac, dar dacă se analizează mai atent…”.

Și da, am analizat și eu mai atent și mi-am dat seama că foarte puține persoane din generația noastră știm cu adevărat ce înseamnă acceptarea și iubirea necondiționată. Și asta deoarece, în copilărie, am fost educați pe baza condiționărilor. Uneori ni se spunea explicit ce trebuia să facem pentru a primi iubirea părinților, alteori ne dădeam seama singuri, în funcție de reacțiile lor care era comportamentul pe care doreau să-l vadă la noi. Și, în funcție de personalitatea fiecăruia, alegerea era între să renunț la mine, cel puțin pentru o perioadă, și să le fac pe plac, să nu-i supăr, sau să încerc să îmi impun părerea, cu prețul conflictelor permanente.

Totuși, există și excepții. Am cunoscut și adulți care au crescut în iubire și armonie și care acum, la maturitate, se bucură de un echilibru emoțional rar întâlnit. Mă bucur foarte mult că am întâlnit asemenea persoane, care sunt dovada vie că se poate și altfel.

Revenind, pentru a putea să oferim acceptare și iubire necondiționată, este important să știm ce înseamnă asta, să știm să le primim, la rândul nostru, și să știm să ni le oferim nouă înșine. Așadar, fără a pune prea multă presiune pe tine, poți începe conștientizând ce înseamnă acceptarea necondiționată și iubirea necondiționată, apoi deschizându-te pentru a le primi, inclusiv de la tine însăți, și, abia apoi, oferindu-le și copiilor. Oricum, este necesar un exercițiu constant în această direcție.

Citește și:

Oana Moraru: Copilul trebuie să trăiască emoțiile negative

Gáspár György: Emoțiile nu se „controlează” și nu se „corectează”. Emoțiile se simt! Regula din 4 pași

3. Creează momente de conectare reală

Mereu sunt lucruri pe care e nevoie să le facem și mereu este prea puțin timp pentru tot ce ne dorim să facem. De multe ori, timpul pe care părinții îl petrec cu copiii lor nu include și o conectare emoțională reală din cauză că adulților preocupați de grijile lor le este foarte greu să se detașeze de ele și să se implice emoțional în activitățile cu copiii.

Mai mult, din cauza lipsei de conectare are de suferit întreaga familie. În ziua de astăzi, când toți membrii familiei au programul încărcat și sunt distrați de diferite activități online, este mai greu să fie formată și menținută o familie puternică.

De aceea, indiferent ce faci acum, gândește-te care este un singur lucru pe care îl poți face pentru a aduce mai multă conectare în relația cu copilul și la un singur lucru pe care îl puteți face împreună cu toți membrii familiei pentru a suda relațiile dintre voi, pentru a comunica mai mult și pentru a crea amintiri frumoase.

Citește și:

Cei 4 Călăreți ai Apocalipsei care distrug relația dintre părinți și copii

„Oricâtă atenție i-aș da, tot nu-i ajunge!” Cum poate rezolva un părinte ocupat problema lipsei de atenție a copilului

Îți poți lua aceste 3 lucruri ca pe niște teme permanente la care să revii din timp în timp, pentru că, pe parcurs, intervin foarte multe tentații și nu este suficient să le stabilim ca obiective acum, la început de an.

În felul acesta, putem monitoriza permanent starea noastră interioară și relația cu copiii și putem reveni rapid la ce ne-am propus să urmărim.

Îți doresc un an nou plin de bucurii și momente frumoase!

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp:

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Sursa foto: Pavel Danilyuk, Pexels

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,734FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole