„Oricâtă atenție i-aș da, tot nu-i ajunge!” Cum poate rezolva un părinte ocupat problema lipsei de atenție a copilului

Numeroși specialiști în parenting susțin ca, în 99% din cazurile de neascultare, neînțelegeri, isterii și alte dificultăți în relația părinte-copil principalul responsabil pentru comunicarea defectuoasă este părintele, nu copilul.

Într-adevăr, cei care devin părinți în această perioadă au o mare provocare: să împace jobul obositor, treburile casnice, nevoia de odihnă cu educația și timpul acordat copiilor. În această lume grăbită, dar care îți permite să-i oferi copilului mai multe jucării, gadgeturi și ocupații, copiii simt că le lipsește ceea ce este, de fapt, cel mai important pentru ei: atenția părinților și conectarea cu ei.

Iar un părinte care ajunge acasă dupa 10 ore de muncă și condus în trafic aglomerat, stres și încordare, care poate nu a mai fost într-o vacanță relaxantă de luni (sau chiar ani) de zile și care are rate de plătit, rămâne practic fără resursele de energie de care are nevoie micuțul. Și atunci, aproape că își privează copiii de atenție.

Citește și:

9 tehnici de calmare a surescitării copiilor predispuși la neatenție și agitație de la Oana Moraru

Top 5 activități pentru care copilul va lăsa ecranele deoparte

Nu de puține ori, am auzit părinți care spun: „Dacă aș sta cu copilul cât vrea, m-ar acapara complet și nu aș mai avea timp de nimic” sau „Oricâtă atenție i-ai da, tot nu-i ajunge”. Și, înarmați cu aceste justificări, continuă să aibă același stil de viață.

Datele statistice arată că doar 15% dintre părinți le acordă copiilor lor câte 30 de minute pe zi. Restul părinților nu au nici măcar o jumătate de oră pe zi pentru copiii lor.

Astăzi, afli o veste bună: poți rupe oricând acest cerc vicios! Și, dacă îți dorești să faci asta și poate că ai luat deja această decizie, iată și câteva mici secrete cu ajutorul cărora vei vedea că, de fapt, copiii nu au nevoie de chiar atât de mult precum credem și că putem să-i facem fericiți fără supraefort.

Psihologul rus Anna Beresneva, autoare a mai multor cursuri video, audio, cărți și programe de educație a copiilor și în familie, propune 6 lucruri de care să ținem cont pentru a le asigura copiilor momentele de atenție de care au nevoie.

Citește și:

“Nu ești cuminte! Ai greșit!” Marius Simion: Vinovăția nu este o tehnică de educație, ci de manipulare

Oana Moraru, despre principalele motive pentru care copilul preșcolar e nervos, țipă și vorbește urât

6 schimbări ca să ai mai mult timp pentru copilul tău

1. Minim 15 minute pe zi pentru copil, în următoarele 3 luni

Poți alege să introduc un nou obicei: începând de astăzi, să-i acorzi fiecărui copil 15-30 de minute pe zi, în următoarele 90 de zile. Asta nu înseamnă să-i pui desene animate și să te ocupi de alte treburi. Asta înseamnă, în schimb, să faceți lucruri împreună: să citiți o poveste, să desenați, să modelați diferite figurine din plastilină, să gătiți, să purtați un dialog, să merge la o plimbare afară. De asemenea, puteți merge cu toată familia în parc, la teatru sau la cinema. Fără măcar să-ți dai seama, aceste 15-30 de minute vă vor schimba viața și, cel mai important, vor îmbunătăți considerabil relația cu copilul. Vei simți fericire și împlinire când vei vedea că cel mic se schimbă în bine, că este mai liniștit, mai fericit, mai echilibrat și mai cooperant.

 

2. O bună planificare: timp pentru job și familie

Planifică-ți ziua astfel încât să ai timp și pentru job, și pentru familie. Rezolvă la începutul zilei lucrurile importante pentru job și familie, lăsând pentru mai târziu celelalte treburi.

 

3. Petrece mai mult timp acasă, în familie

Casa și familia sunt unele dintre cele mai importante valori pentru oameni. Alege să petreci cât mai mult timp acasă împreună cu cei apropiați. La serviciu este importantă mai mult calitatea activităților, în timp ce acasă contează atât calitatea, cât și cantitatea timpului acordat.

Citește și:

Cum le dăm „disconnect” copiilor fără să vrem. Ajută-l pe copil să-și încarce bateriile [VIDEO]

40 de activități faine de toamnă pentru părinți și copii

4. Timp de calitate

Alege să-ți petreci timp cu copilul într-un mod folositor și special. De exemplu, când mergi cu copilul în mașină, nu pune muzică sau un post de radio. Poți folosi acest timp pentru a vorbi cu copilul despre ce simte, despre ce își dorește, despre planurile lui și evenimentele importante din viața lui.

 

5. Ascultă copilul cu atenție

Atunci când copilul vine să-ți spună ceva, ascultă-l cu atenție. În măsura posibilității, poți pune pe pauză ceea ce faci în acel moment, așează-te cu fața la el, la nivelul lui și ascultă cu atenție ce are sa spună. Nu păstra doar aparențele, ci ascultă-l cu inima și cu mintea deschise!

 

6. Vacanțe împreună

Întotdeauna plecați în vacanță împreună cu întreaga familie. Sunt persoane care vor să ia o vacanță și de la cei apropiați, pentru a petrece timp cu prietenii sau în solitudine. Soluția în acest caz este să petreci timp regulat cu prietenii sau în solitudine, pentru a-ți pune ordine în gânduri, astfel încât în vacanțele importante să poți merge cu familia. Cum ai putea să faci acest lucru? Stabiliți ca regulă în familie că, de două ori pe săptămână, și soțul, și soția să aibă 1-2 ore doar pentru ei, liberi de orice obligație casnică. Acest timp îl poți petrece cum dorești, astfel încât să te relaxezi și să fii o persoană împlinită. De asemenea, și părinții au nevoie de perioade de intimitate și relaxare în absența copiilor. Acestea trebuie organizate periodic, săptămânal chiar, cu ajutorul bunicilor, al unor rude, prieteni sau al unei bone, astfel, încât în vacanță vei avea toată disponibilitatea de a merge cu familia.

Citește și:

PARENTING ÎN VACANȚĂ: Deconectarea de tehnologie și conectarea cu copilul

Cum schimbi comportamentul copilului în doar 3 zile. Strategia eficientă a Laurei Markham

Cum ți se par aceste idei? E vreuna dintre ele care să se potrivească stilului tău de viață și familiei tale?

Dacă îți stabilești ca prioritate să petreci mai mult timp cu copilul tău sau cu fiecare dintre copiii tăi, vei reuși să găsești cele mai bune soluții adaptate familiei tale și nevoilor voastre. Nu uita că timpul trece repede și copilul va avea nevoie din ce în ce mai puțin de timpul petrecut cu tine. Iar când va ajunge la adolescență vei dori să ai o relație apropiată cu el, pentru a ști ce se întâmplă în viața lui. Această relație apropiată se construiește în timp. Se construiește de la nașterea copilului. Sau începând chiar de acum!

Citește și:

Cei 4 Călăreți ai Apocalipsei care distrug relația dintre părinți și copii

Aware Parenting. Cele 10 principii ale parentingului conștient

Nevoia „negativă” vs. nevoia „pozitivă”. Cum să formulăm cerințele astfel încât copiii să ne asculte

Sursa foto: Tatiana Syrikova, Pexels

 

 

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

 
 
 
 

Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

122,726FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole