De când ai copii, probabil că ai observat că educația se face permanent. Momentele în care îi explicăm ceva copilului sau cele în care îl dojenim sau îl învățăm ceva sunt doar o mică parte din procesul educației adevărate, care reprezintă suma tuturor lucrurilor pe care le transmitem copilului clipă de clipă prin comportamente, cuvinte, atitudini, convingeri, principii, valori etc.
Persoanele care lucrează cu copiii au observat că există diferențe mari între comportamentele și stima de sine ale copiilor în care părinții au încredere comparativ cu cele ale copiilor în care părinții nu au încredere.
Atunci când părinții nu au încredere în copil, acesta tinde să aibă o stimă de sine scăzută, este mai ezitant, poate evita să-și asume responsabilitatea, evită sarcinile mai dificile, așteaptă aprecieri din exterior și, în general, tinde să dezvolte comportamente opoziționiste prin care încearcă să-și manifeste individualitatea.
În schimb, când părinții au încredere în copil, acesta este mai independent, se orientează mai bine să ia decizii bune pentru el, are o stimă de sine mai ridicată și este mai echilibrat emoțional.
Având în vedere aceste lucruri, putem afirma că încrederea părintelui în copil este unul dintre cele mai importante aspecte ale educației.
Mai mult, aș merge mai departe și aș spune că încrederea părintelui în copil poate înlocui cu succes zeci de cărți de parenting care livrează tehnici de a te face ascultat. Atunci când ai încredere în copil, și procesul educației este mai ușor, dar și copilul crește fericit și încrezător, și acesta este cel mai mare câștig.
Citește și:
Copilul ca o oglindă. Legătura dintre neîncrederea în sine a părintelui și nefericirea copilului
“Ai avut un comportament urât!” Pentru a reuși, copilul tău are nevoie de încrederea ta, nu de pedeapsa ta
Cum se manifestă lipsa încrederii părintelui în copilul său
Înainte de a prezenta pașii pe care îi pot urma părinții care doresc să recapete încrederea în copiii lor, te invit să discutăm puțin despre modul în care se manifestă lipsa încrederii părintelui în copil. Și facem acest lucru deoarece am întâlnit părinți care, deși afirmau că au încredere în copil, se dovedea apoi, din acțiunile, cuvintele și convingerile lor, că, în realitate, nu aveau acea încredere.
De exemplu, pentru un tată a fost șocant să descopere că, atunci când i-a spus băiatului de 4 ani, în timp ce picta, să aibă grijă să nu murdărească cu acuarele totul în jur – masa și pereții – i-a arătat copilului o dovadă a lipsei lui de încredere în el. A simțit nevoia să-i spună băiețelului acest lucru din frica să nu murdărească masa și pereții cu acuarele, deși copilul picta liniștit pe album. Iar această frică a apărut tocmai pentru că părintele nu avea încredere că cel mic poate face o activitate fără să facă și o șotie.
Unii părinți nici măcar nu au încredere că cel mic înțelege ce i se spune. Alții nu au încredere că cel mic va face, mai devreme sau mai târziu, lucrurile solicitate de părinți. Apoi, numeroși părinți nu au încredere în valoarea intrinsecă a copilului. Altfel spus, nu cred că „se va alege ceva” de el, dacă nu este forțat, obligat, schimbat pentru a fi diferit decât vrea să fie.
Citește și:
Cum să crești un copil cu încredere în sine. 3 lucruri pe care să NU le faci
Control vs. autonomie. Cum să educăm un copil responsabil și de încredere
În teorie pare totul destul de clar. Însă ce facem în practică? De pildă, o mămică, după ce a conștientizat că nu are încredere că fetița ei de peste 3 ani se va încălța singură, a afirmat: „Bine, am încredere în copil. Dar ce fac, totuși, dacă am încredere, iar ea nici atunci nu se încalță singură?” După cum vedem, tendința este ca lipsa de încredere să se ascundă chiar și după o decizie conștientă de a avea încredere în copil.
6 pași pentru a reconstrui încrederea în copilul tău
Vestea bună este că, odată descoperită și recunoscută această lipsă de încredere în copil, care, după cum ai văzut mai sus, afectează nu doar relația copil-părinte, ci și individualitatea celui mic, deci viitorul lui, stă în puterea ta să schimbi lucrurile.