Dezvoltarea vorbirii la copii. Îndrumar pe vârste

Limbajul se învață în copilărie. Limbajul este important și pentru faptul că reprezintă oglinda psihicului persoanei. Astfel, pentru dezvoltarea vorbirii copiilor, este nevoie de dezvoltarea emoțiilor, a intelectului și a personalității în general. Acesta este un domeniu sensibil în care familia are o importanță primordială.

Încă de la naștere, mama și tatăl vorbesc cu bebelușul, îi cântă, îi spun poezii, îi explică ce se petrece în lumea înconjurătoare, iar micuțul absoarbe toate aceste informații. Astfel, are loc învățarea și dezvoltarea limbajului și a culturii comunicării.

Chiar dacă ne concentrăm în acest articol pe dezvoltarea vorbirii, nu este cazul să-ți faci griji și nici să acorzi dezvoltării limbajului un timp special, deoarece acesta este un proces continuu.

Citește și:

Dr. Alexandru Vlad Ciurea: Dependența copiilor de tehnologie poate duce la autism digital dobândit

Copilul are comportamente nepotrivite? Când NU trebuie să-l duci la psiholog

Iată, totuși, câteva informații care te pot ajuta să susții dezvoltarea vorbirii copilului tău în funcție de vârsta lui:

0-2 ANI

În această perioadă, copilul învață enorm de multe lucruri din mediul în care se află. Astfel, mâine el va putea face singur ceea ce astăzi face împreună cu tine. Limbajul tău este de dorit să fie corect și bogat, însă destul de simplu, fără cuvinte prea complicate.

De asemenea, specialiștii în parenting te sfătuiesc să nu abuzezi de diminutive. Tentația este mare să vorbim folosind multe diminutive atunci când ne adresăm unui copilaș drăguț și amuzant, însă ideal este să avem un limbaj simplu și corect din punct de vedere gramatical.

În plus, ai putea crea situații care să-l provoace pe copil să se exprime în cuvinte. Adică, dacă tu ghicești imediat dorința copilului, neoferindu-i ocazia să se exprime verbal, îl privezi de șansa de a se dezvolta în ritmul său. Un copil care nu își exprimă în cuvinte nevoile va întârzia să-și îmbogățească limbajul.

Comunicarea emoțională cu lumea înconjurătoare este o altă oportunitate de a stimula dezvoltarea vorbirii copilului mic. De exemplu, o simplă plimbare în parc se poate transformă într-o adevărată sărbătoare a simțurilor, sunetelor și culorilor, dacă îi povestești micuțului în detaliu despre lucrurile pe care le vedeți și de care este interesat.

Citește și:

Oana Moraru: Copilul trebuie să trăiască emoțiile negative

Încercarea de a forța copilul să fie autonom prea devreme poate duce la dependențe. 9 sfaturi de la Gáspár György

3-4 ANI

De regulă, la vârsta de 3 ani are loc un boom în ceea ce privește limbajul. Copilul este pregătit să comunice în propoziții și fraze. Și, dacă până la această vârstă ceea ce spunea micuțul putea fi înțeles cel mai bine de cei apropiați, de la 3 ani el se face ușor înțeles și de către străini.

La această vârstă, este nevoie să-i oferi copilului libertate de acțiune și de exprimare.

Majoritatea copiilor se confruntă cu dificultăți de pronunție a unor sunete: înlocuiesc unele sunete cu altele, le pronunță incorect, omit litere sau mută silabele. Acest fenomen are loc deoarece auzul fonetic abia începe să se formeze și cel mic nu percepe diferența dintre unele sunete. De asemenea, el nu este încă pregătit să articuleze corect anumite sunete.

Nu te grăbi să te îngrijorezi din cauza acestor lucruri: ele sunt normale și fac parte din procesul natural de dezvoltare a vorbirii. Încercarea adultului de a-l corectă pe copil în această perioada poate avea efectul invers: de descurajare, de inhibiție din cauza faptului că cel mic nu va reuși să pronunțe corect, în ciuda numeroaselor încercări.

Totuși, dacă știi că cel mic a petrecut timp în fața ecranelor de la naștere până la vârsta de 3 ani și manifestă întârzieri de limbaj, recomandarea noastră este să mergi cu cel mic la o consultație la logoped.

Ce poți face, totuși, pentru a-ți ajuta copilul 3 ani să-și dezvolte vorbirea? Specialiștii în logopedie recomandă pentru a-l ajuta pe copil să pronunțe corect sunetele mai dificile ca acesta să roadă legume și fructe tari sau pâine uscată, dezvoltându-și astfel capacitatea de a articula mai bine sunetele. Este la fel de important să-și antreneze limba: lingând farfurii, înghețată, lingură, să arate limba mare, să facă precum calul etc.

Pentru a-l ajuta să-și formeze auzul fonetic, îl poți învăța pe copil să distingă sunetele care nu fac parte din limbaj. Propune-i un joc, când sunteți la plimbare, în care să asculte sunetul vântului, al ploii, cântecul păsărilor, zgomotul tramvaiului, mersul mașinilor etc.

Un alt joc ar putea fi ca micuțul să ghicească, stand cu spatele sau cu ochii legați, ce anume toarnă mama în borcane: boabe de linte sau nasturi, orez sau nuci etc. La fel, poate încerca să ghicească ce înseamnă sunetele care se aud din cealaltă cameră sau de la bucătărie.

Citește și:

Psihologul Gáspár György: Trimisul copilului la colț, o dovadă a lipsei de umanitate. 5 pași pentru părinți în timpul furtunilor emoționale ale copiilor

20 de sfaturi de la Maria Montessori pentru educarea unui copil încrezător și independent

5-6 ANI 

La vârsta de 5 ani, capacitatea copilului de a pronunța corect sunetele este pe deplin formată, iar limbajul este bogat și legat. În această perioadă se dezvoltă puternic memoria vizuală. Copilul memorează literele și cuvintele ca pe niște simboluri vizuale

Acum este potrivit să-l familiarizezi pe copil cu diferite moduri de a scrie aceleași litere, precum și cu alte simboluri. Îi poți oferi activități în care trebuie să coloreze, să deseneze aceste simboluri sau să le compună din panglici, nasturi, hârtie colorată sau scobitori.

Unii copii sunt deja pregătiți la această vârstă să învețe să scrie și să citească. Totuși, în general, copiii privesc aceste jocuri ca pe niște activități artistice. 

Frecvent, în jurul vârstei de 5 ani, copiii inventează cuvinte noi. Este o etapă normală a dezvoltării psihice. Respectă-i aceste manifestări, căci copilul nu face decât să testeze limba maternă. În același timp, continuă să te exprimi corect, fără a poci cuvintele și fără a prelua cuvintele inventate de copil.

La această vârstă este important să-l ajutăm pe copil să simtă că îl susținem în procesul de cunoaștere a lumii, că îi permitem să greșească. El simte nevoia să organizeze cu copiii de vârsta lui jocuri de rol, ajutându-l să învețe regulile comunicării. Cu cât mai mulți parteneri de discuție are copilul, cu atât mai bogat va fi limbajul său.

Copiii învață multe lucruri și atunci când părinții stau de vorbă cu ei, le povestesc ce au făcut la serviciu, le spun despre cunoștințe, rude, diferite concepte sau sentimente.

Citește și:

Comportamentul urât al copilului este strigătul lui disperat după ajutor. Soluții pentru un comportament mai bun la școală și acasă

Nu-ți mai fie frică de tantrumuri! Abordarea contraintuitivă care face minuni. 5 motive de ce funcționează atât de bine

7 ANI 

Odată cu începerea școlii, copilul începe să se maturizeze vizibil. El vrea să devină un adult responsabil. Jocurile sunt înlocuite în mare parte cu învățarea și el vrea să se simtă apreciat, important, de succes.

Pe de o parte, simte că părinții îl consideră mic, însă vrea să-și manifeste personalitatea pentru a le arăta că este deja mare. Manifestările agresive, comportamentul teatral, indisciplina sunt deseori legate de acest aspect.

Nevoia lui de baza din această perioadă este respectul și egalitatea în drepturi. Este foarte important ca, în această perioada, să discuți cu copilul despre sentimentele, trăirile lui și despre problemele cu care se confruntă. El are ce să îți spună, dacă ai timp și disponibilitate să-l asculți.

Specialiștii în comunicarea cu copii, printre care și Thomas Gordon, autorul cărții „Părintele eficient”, le recomandă părinților să folosească ascultarea activă, care nu face decât să reflecte sentimentele copilului.

Deja, la 7 ani, poți folosi și cuvinte mai complicate, explicându-le sensul. Discuțiile copilului cu părinții sunt esențiale, deoarece îl ajută de mic să se simtă important și să-și dezvolte bagajul de cuvinte, de cunoștințe, de cultură și de trăiri.

Citește și:

Ajută-l de mic să scrie corect. 10 activități distractive pentru învățarea gramaticii

9 tehnici de calmare a surescitării copiilor predispuși la neatenție și agitație de la Oana Moraru

O soluție simplă care rezolvă pentru totdeauna unele comportamente dificile ale copiilor

Dacă lucrarea „Părintele eficient” de psihologul american Thomas Gordon ți-a trezit interesul, o poți achiziționa de pe Libris.ro sau de pe eMag.ro:

(Prețurile pot varia în funcție de ofertele și promoțiile magazinelor online.)

Copilul tău îți face scene și istericale? Adolescentul ți-a scăpat de sub control, te minte și s-a înhăitat cu o gașcă? Odraslele tale nu vor să-și facă ordine în cameră și îți răspund tot timpul obraznic? Aparent, nu ai decât două soluții: fie îi pedepsești, fie te dai bătut. Psihologul american Thomas Gordon propune, însă, o a treia cale, o metodă democratică de comunicare și negociere între părinți și copii. Folosit cu succes de patru decenii, programul său de formare a „părinților eficienți” te va învăța cum să-i asculți „activ” pe cei mici, cum să le vorbești fără să-i cicălești și fără să-i denigrezi, cum să-i îndemni să-și rezolve pe cont propriu problemele ce țin exclusiv de competența lor și cum să depășiți divergențele cotidiene în spiritul „avantajului reciproc”. Explicate clar și cu nenumărate exemple, tehnicile de parentaj din această carte vor elimina din căminul vostru pedepsele, teribilismele și certurile infinite, asigurând o atmosferă de respect reciproc și de comunicare eficientă.

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp:

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Sursa foto: Anna Shvets, Pexels

 

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

 
 
 
 

Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

121,267FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole