Psihologul Gáspár György prezintă 5 credințe rescrise care te ajută să-ți vindeci copilul interior

De multe ori, cele mai mari traume emoționale și psihologice oamenii le dobândesc în frageda copilărie, acestea fiind provocate chiar de către părinții lor, adică de către acele persoane care își doresc în cea mai mare măsură binele copilului.

În realitate, însă, incapacitatea sau inabilitatea părinților de a se înțelege pe sine și de a-și gestiona propriile emoții și trăiri crește presiunea pe care o pun asupra copiilor. Mai ales că judecățile și afirmațiile părinților sunt luate drept adevărate de către copii. Astfel, foarte mulți adulți se consideră defecți și greșiți din cauză că au fost etichetați drep persoane rele în copilărie.

Psihologul, autorul și psihoterapeutul relațional Gáspár György explică, într-o postare pe pagina sa de Facebook, cum ajung copiii să aibă credința că nu sunt în regulă:

„Când sunt foarte mici (cam până la vârsta grădiniței și cel mult a școlii primare, dacă judecăm după generațiile de azi), copiii nu pot evalua obiectiv dacă acțiunile părinților sunt bune sau rele. Din perspectiva copilului mic, părinții știu ce e de făcut și nu greșesc. Atunci când un părinte țipă la copil sau îl bate, cel mic nu gândește așa: „Tata/mama nu-și poate controla agresivitatea și are nevoie de psihoterapie!“, ci justifică situația prin faptul că el însuși e un „copil rău“. Iar aceste constatări devin credințele care îi guvernează viața în copilărie și mai apoi la vârsta adultă. Nici chiar după ce crește și devine capabil să judece conștient comportamentele greșite ale părintelui, credința că el, cel mic, „este greșit“ nu mai dispare – pentru că deja a fost asimilată inconștient.”

Citește și:

Psihologul Gáspár György: 5 comportamente ale părintelui care duc la neglijarea emoțională din copilărie

Cum ne vindecăm “copilul interior”. Sfaturi de la psiholog

Ce este nevoie, așadar, pentru a vindeca acest copil interior, la maturitate?

Așadar, spune Gáspár György, „pentru a vindeca #Copilulinvizibil (copilul interior), este important să rescriem aceste credințe cu mintea adultului interior (după cum spune și psihologul Stefanie Stahl)”.

Psihoterapeutul citat prezintă cinci credințe rescrise pentru vindecarea copilului interior:

Aceste credințe sunt foarte importante, deoarece, atunci când sunt înțelese și adoptate de către părinți, se reduce puternic riscul ca fiii sau fiicele lor să aibă nevoie de vindecarea copilului interior, când vor deveni adulți. Cu alte cuvinte, aceste credințe ne ajută să creștem copii fără răni emoționale provocate de noi.

1. Niciun copil nu este rău din naștere. Oamenii nu se nasc răi.

2. Copiii pot avea comportamente enervante și stresante, dar asta nu le afectează cu nimic valoarea personală. De aceea, este responsabilitatea adultului (încă dinainte de a deveni părinte) să-și rezolve problemele psihologice acumulate în propria copilărie, pentru a putea deveni un bun părinte.

3. Copiii care se implică în comportamente negative nu pot sau nu știu cum altfel să le atragă atenția părinților, pentru a le fi satisfăcute nevoile. Orice constatare care-i indică celui mic faptul că este un „copil rău“ nu va face decât să-i consolideze acestuia comportamentele negative.

4. Copiii mici nu pot să-și ajute părinții în managementul stresului. Când părintele este copleșit de educarea celui mic, ca adult, ar trebui să ceară ajutor. Copilul te vindecă prin aceea că existența lui îți umple sufletul de bucurie, nu prin abilitățile lui de „mediator“ în conflicte.

5. Stă în responsabilitatea părinților să descopere, să înțeleagă și să accepte emoțiile și sentimentele copilului. Nu este răspunderea copilului să descifreze și să împlinească nevoile părinților săi.

„Procesul de reeditare a credințelor dobândite în copilărie nu este doar ceva dezirabil, este responsabilitatea fiecăruia dintre noi. Și nu putem face asta decât deschizându-ne ușile psihologice pe care le-am încuiat cândva, de frica a ceea ce se găsea în spatele lor. Nu e suficient să privim doar pe gaura cheii”, mai precizează psihoterapeutul Gáspár György.

Citește și:

Coaching emoțional în parenting. Psihologul Gáspár György prezintă o soluție eficientă din 5 pași

Psiholog Petronela Rotar: În lipsa acestor ingrediente, sistemul nervos al copilului rămâne blocat în modul „supraviețuire”

3 moduri să previi comportamentul negativ al copilului + Soluția de avarie

 

Dacă rezonezi cu abordarea lui Gáspár György, s-ar putea să-ți dorești să afli mai multe despre cărțile sale:

„Copilul invizibil”

Nu putem jeli ceea ce nu ne permitem să simțim. Cu alte cuvinte, pentru a ne încheia copilăria dureroasă, ne mai rămâne să simțim trăirile înghețate ale copilului abandonat din noi. Și să ne reamintim că toate acele lucruri care nu s-au întâmplat – grija, atenția, prețuirea și protecția – pot fi, pentru sufletul copilului, la fel de dureroase precum cele care s-au întâmplat – abuzul, respingerea, indiferența și violența.

„Cartea îmbină perspicacitatea clinică și inteligența analitică, fiind o neprețuită sursă de informații pentru cei care lucrează în domeniul sănătății mintale, dar mai ales pentru părinți. O recomand cu căldură”, spune Dr. Frank M. Dattilio, profesor asociat în Departamentul de Psihiatrie al Școlii de Medicină de la Harvard, specialist în terapie cognitiv-comportamentală.

 

„Suflete de sticlă. Traumele celor rătăciți în trecut”

În această carte, „psihologia științifică și narațiunea se iau de mână, pentru a descoperi o parte din sensul vieții. Am pornit la drum cu intenția să dezvălui lumii povestea a doi oameni: simțirile, gândurile, atitudinile, dialogurile, comportamentele, obiceiurile și destinul lor. Un „el“ și o „ea“, la fel ca noi toți – cu îndoieli și frici, cu amintiri dureroase și regrete care nu mai mor odată, cu pete pe suflet și măști care ascund traume. Apoi am realizat că, în narațiunea acestei cărți, am cuprins nenumărate povești auzite în cabinet, am dat voce durerii sfâșietoare și am aprins flacăra curajului și a asumării. Vei găsi în paginile cărții, o sumă de învățăminte. (…) O altă parte reprezintă concluzii ale cercetărilor făcute în ultima jumătate de secol, de oamenii de știință din zona psihologiei relaționale și a psihogenealogiei”, spune autorul despre această carte.

 

„Mindfulness urban. Exerciții de curaj, compasiune și conectare”

Suntem oameni și avem nevoie de un spațiu interior în care să ne simțim în siguranță, în care să ne refugiem pentru scurt timp, ca mai apoi, ghidați de curaj, compasiune și conectare, să revenim în lumea exterioară pentru a ne trăi viețile din plin. Această carte te poate ajuta să descoperi că dincolo de emoții, gânduri și provocările vieții nu se află sfârșitul lumii, ci chiar începutul ei.

Starea de prezență conștientă ne ajută să vedem ceea ce este invizibil – durerea noastră. Iar când îți vezi durerea, este greu să mai fugi de tine. Atunci începe vindecarea și pornești pe calea care te duce spre adevărata pace interioară.

Cartea este un ghid – personal și practic în același timp – pentru a ne îmbrățișa temerile, îngrijorările și durerea. Astfel, purtați de starea de prezență conștientă, ajungem la Sinele nostru real.

 

„Revoluția iubirii. O altfel de poveste despre atașament și relații”

„Cartea este o pledoarie pentru reciprocitate, autorul folosind teorii explicative și date științifice, experiențe personale – dând cărții nuanțe convingătoare preluate din capitalul relațional personal – amintind mereu nevoia de a lupta pentru construirea și menținerea unei vieți sănătoase de relație. (…) Gaspar Gyorgy a ales iubirea, cea mai delicata, misterioasă, complicată și dificilă realitate a domeniului relațiilor. El se definește ca fiind un „reparator”, doritor de a evalua, verifica și ajusta relațiile, cerând în psihoterapia de cuplu pe care o practică luciditate și dorința de schimbare spre bine. Cartea lui este dedicată celor care ajung să creadă/știe că o relație trebuie cultivată cu multă grijă pentru că altfel, asemenea unei plante, ea se usucă și piere”, spune despre această carte Aurora Liiceanu, doctor in psihologie și autoare a volumului „Ea și El. Biografia unei relații”.

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Sursa foto: Captură YouTube Pagina de Psihologie

 

Dacă dorești să afli mai multe despre cum îți poți ajuta copilul/copiii să-și calmeze emoțiile dificile, te invit să descarci un scurt ghid pdf de o pagină abonându-te la newsletterul nostru:

GHID DE CALMARE A EMOȚIILOR COPIILOR
Parenting 2.0
Parenting 2.0
Parenting 2.0 este o comunitate dedicată părinților conștienți, responsabili și dornici să-și educe copiii cu iubire necondiționată, cu blândețe și cu limite sănătoase, astfel încât să devină adulți echilibrați emoțional, încrezători și puternici, capabili să se adapteze și să aibă succes în lumea de mâine. Site-ul a fost înființat în 2014, funcționând inițial sub brandul Centrul de Parenting.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

122,739FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole