Psihologul Gáspár György: Pretindem iubire copiilor, sperând să ne satisfacem golurile afective din propria copilărie

Relația părinților sau a educatorilor cu copiii devine sănătoasă și constructivă abia după ce adulții își conștientizează bagajul emoțional de răni și traume pe care îl cară în spate din propria lor copilărie. Până atunci, durerea adultului se poate activa oricând, inclusiv din cauza unor aspecte de suprafață cum ar fi rezultatele școlare sau comportamentul.

„Ca părinți sau îngrijitori pretindem iubire copiilor din viața noastră, sperând (inconștient) că astfel ne vom satisface golurile afective dobândite în propria copilărie”, scrie psihologul și psihoterapeutul relațional, autorul Gáspár György, într-o postare pe contul său de Facebook.

El dă câteva exemple de convingeri de viață, dar și manevre psihologice, prin care adulții își satisfac (implicit) nevoia de apreciere, afecțiune și importanță:

  • „Trebuie să iei coroniță și premiul întâi!”
  • „Trebuie să mănânci tot din farfurie!”
  • „Trebuie să mă asculți!”
  • „Trebuie să îți păstrezi hăinuțele curate!”

Durerea și trauma sufletească ne orbesc pe toți

Potrivit specialistului, numeroși adulți iau personal refuzul copilului de a face ce i se cere: „Dacă copilul refuză să execute o solicitare, dacă nu se conformează doleanțelor sau alege să procedeze diferit – luăm totul personal, îl percepem ca fiind răuvoitor, lipsit de respect și vrednic de o pedeapsă zdravănă”.

De altfel, nivelul de educație și de cunoștințe al părinților nu are importanță, deoarece „toate acestea se petrec și în familiile cu părinți iubitori, cu bunăstare materială sau cu înalte studii academice; pentru că durerea și trauma sufletească ne orbesc pe toți – indiferent de gen, statut sau imagine socială”.

Gáspár György subliniază diferența dintre a ne dori să vedem rezultate bune la copiii noștri pentru a ne bucura de șansele lor la un viitor mai bun, pe de o parte, și reacția emoțională dramatică la rezultatele proaste ale copilului ca răspuns la trecutul nostru traumatic, pe de altă parte.

„Este un aspect să ne dorim (ca în rolurile lor de elevi) să treacă cu bine peste examene și evaluări, să-și dovedească competența și să-și aștearnă un viitor. Dar dacă lucrurile stau altfel și rezultatele nu sunt cele dorite, reacționăm nu la situația actuală (pentru că dacă ar fi vorba despre prezent, nu am dramatiza atât de mult), ci la trecutul nostru traumatic. Ni se stârnesc furtunile emoționale, iar trecutul ne umbrește prezentul”, explică psihoterapeutul relațional.

„Notele, hainele curate sau comportamentele noastre nu oglindesc esența a cine suntem”

Conform acestuia, „notele, hainele curate sau comportamentele noastre nu oglindesc esența a cine suntem”. Acestea sunt doar aspecte superficiale și de suprafață. Acest lucru este valabil atât în cazul adulților, cât și în cazul copiilor.

În aceste condiții, Gáspár György atrage atenția asupra a două nevoi importante ale copiilor:

1. Copiii au nevoie să-i cunoaștem pe interior, pentru a putea să le descifrăm corect comportamentele vizibile la exterior

2. Copiii au nevoie să le fim alături atunci când se întâlnesc cu eșecul, să le oglindim valoarea interioară, să le transmitem că aspectele de suprafață nu egalează frumusețea și puterea lor invizibilă

Doar că, pentru a ne putea conecta cu adevărat cu copiii, pentru a le putea fi alături așa cum au nevoie, e necesar să parcurgem propriul proces de conștientizare și lucru cu sine:

„Până când nu ne vom accepta propria durere sufletească și nu ne vom conștientiza bagajele invizibile pe care le cărăm în spate, nu vom putea vedea nici zbuciumul în care se pierd copiii din familia, clasa sau comunitatea noastră”, precizează cunoscutul psiholog.

Totodată, el oferă un indiciu important pentru a fi folosit de către părinții deschiși să privească în sufletul lor cu sinceritate: „Cu cât punem mai multă valoare pe aspectele vizibile și de suprafață, cu atât s-ar putea să fim mai flămânzi afectiv, spiritual și relațional.”

Cu alte cuvinte, părinții care pun un mare accent pe aspectele de suprafață pe care le observă la copiii lor sunt cei care au cea mai mare nevoie de lucru cu sine pentru a-și acoperi golurile emoționale formate în propria lor copilărie.

În fiecare duminică, psihologul Gáspár György discută cu Mirela Retegan, fondatoarea Gașca Zurli, despre subiecte importante în educația copiilor la emisiunea „Antrenorul Părinților”, difuzată de Radio Europa FM.

 

Dacă rezonezi cu abordarea lui Gáspár György, s-ar putea să-ți dorești să afli mai multe despre cărțile sale:

 

„Copilul invizibil”

Nu putem jeli ceea ce nu ne permitem să simțim. Cu alte cuvinte, pentru a ne încheia copilăria dureroasă, ne mai rămâne să simțim trăirile înghețate ale copilului abandonat din noi. Și să ne reamintim că toate acele lucruri care nu s-au întâmplat – grija, atenția, prețuirea și protecția – pot fi, pentru sufletul copilului, la fel de dureroase precum cele care s-au întâmplat – abuzul, respingerea, indiferența și violența.

„Cartea îmbină perspicacitatea clinică și inteligența analitică, fiind o neprețuită sursă de informații pentru cei care lucrează în domeniul sănătății mintale, dar mai ales pentru părinți. O recomand cu căldură”, spune Dr. Frank M. Dattilio, profesor asociat în Departamentul de Psihiatrie al Școlii de Medicină de la Harvard, specialist în terapie cognitiv-comportamentală.

 

„Suflete de sticlă. Traumele celor rătăciți în trecut”

În această carte, „psihologia științifică și narațiunea se iau de mână, pentru a descoperi o parte din sensul vieții. Am pornit la drum cu intenția să dezvălui lumii povestea a doi oameni: simțirile, gândurile, atitudinile, dialogurile, comportamentele, obiceiurile și destinul lor. Un „el“ și o „ea“, la fel ca noi toți – cu îndoieli și frici, cu amintiri dureroase și regrete care nu mai mor odată, cu pete pe suflet și măști care ascund traume. Apoi am realizat că, în narațiunea acestei cărți, am cuprins nenumărate povești auzite în cabinet, am dat voce durerii sfâșietoare și am aprins flacăra curajului și a asumării. Vei găsi în paginile cărții, o sumă de învățăminte. (…) O altă parte reprezintă concluzii ale cercetărilor făcute în ultima jumătate de secol, de oamenii de știință din zona psihologiei relaționale și a psihogenealogiei”, spune autorul despre această carte.

 

„Mindfulness urban. Exerciții de curaj, compasiune și conectare”

Suntem oameni și avem nevoie de un spațiu interior în care să ne simțim în siguranță, în care să ne refugiem pentru scurt timp, ca mai apoi, ghidați de curaj, compasiune și conectare, să revenim în lumea exterioară pentru a ne trăi viețile din plin. Această carte te poate ajuta să descoperi că dincolo de emoții, gânduri și provocările vieții nu se află sfârșitul lumii, ci chiar începutul ei.

Starea de prezență conștientă ne ajută să vedem ceea ce este invizibil – durerea noastră. Iar când îți vezi durerea, este greu să mai fugi de tine. Atunci începe vindecarea și pornești pe calea care te duce spre adevărata pace interioară.

Cartea este un ghid – personal și practic în același timp – pentru a ne îmbrățișa temerile, îngrijorările și durerea. Astfel, purtați de starea de prezență conștientă, ajungem la Sinele nostru real.

 

„Revoluția iubirii. O altfel de poveste despre atașament și relații”

„Cartea este o pledoarie pentru reciprocitate, autorul folosind teorii explicative și date științifice, experiențe personale – dând cărții nuanțe convingătoare preluate din capitalul relațional personal – amintind mereu nevoia de a lupta pentru construirea și menținerea unei vieți sănătoase de relație. (…) Gaspar Gyorgy a ales iubirea, cea mai delicata, misterioasă, complicată și dificilă realitate a domeniului relațiilor. El se definește ca fiind un „reparator”, doritor de a evalua, verifica și ajusta relațiile, cerând în psihoterapia de cuplu pe care o practică luciditate și dorința de schimbare spre bine. Cartea lui este dedicată celor care ajung să creadă/știe că o relație trebuie cultivată cu multă grijă pentru că altfel, asemenea unei plante, ea se usucă și piere”, spune despre această carte Aurora Liiceanu, doctor in psihologie și autoare a volumului „Ea și El. Biografia unei relații”.

 

Sursa foto: Captură video emisiunea Antrenorul Părinților

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

121,284FaniÎmi place
286CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole