Greșeala pe care mulți părinți o fac în procesul de adaptare a copiilor la grădiniță

La finalul lunii august, dinspre grădinițele private se aud plânsete de copii. Multe grădinițe private au ca regulă acomodarea pe rând a copiilor, în timp ce în alte grădinițe, inclusiv în toate grădinițele de stat, toți copiii încep procesul de adaptare în același timp.

Fie că ai un copil care urmează să înceapă grădinița sau creșa în perioada următoare, fie care deja a început procesul de acomodare, îți dorești să-l ajuți să se adapteze cât mai ușor.

Atunci când copiii încep grădinița sau creșa, părinții își doresc ca celor mici să le placă mediul, educatoarea, colegii, să se simtă bine acolo, să nu plângă și să-i placă să meargă zilnic acolo. O temere a multor părinți este că cei mici s-ar putea simți abandonați la grădiniță sau creșă.

De aceea, este important ca părinții să susțină în mod adecvat procesul de adaptare a copilului în colectivitate. Este un proces sensibil și profund, care nu trebuie neglijat sau lăsat pe ultimul moment. În felul acesta, pot fi evitate posibile traume emoționale care l-ar putea urmări pe copil până în viața de adult.

În acest articol, vom discuta despre una dintre cele mai frecvente greșeli pe care le fac părinții în procesul de (re)acomodare a copilului în colectivitate. Desigur, niciun părinte nu face intenționat această greșeală. Mai mult decât atât, majoritatea părinților nici nu știu că ceea ce fac îngreunează procesul de adaptare a copilului la noul mediu. În ciuda intenției lor pozitive de a feri copilul de suferință, de a reduce plânsul și de a ușura momentul despărțirii, riscurile sunt prea mari.

Din experiența mea personală și din interacțiunile pe care le-am avut pe parcursul timpului cu numeroși părinți, am observat că o greșeală pe care părinții o fac frecvent în timpul procesului de adaptare a copiilor la grădiniță sau creșă este că își mint copiii.

 

Iată două momente de bază în care părinții își mint copiii, cu consecințe negative asupra celor mici:

 

1. Înainte de prima zi de grădiniță

Dorind să le creeze copiilor lor o imagine frumoasă despre grădiniță sau creșă, unii părinți îi fac o descriere idilică. De exemplu, o mamă îi spunea fetiței sale că urmează să meargă într-un castel, cu zâne și prințese. După cum îți dai seama, fetița a fost foarte dezamăgită de grădiniță, care s-a dovedit a fi o clădire obișnuită cu oameni obișnuiți. Nici vorbă de castel și zâne.

Situația ideală este să cunoști cât mai multe detalii despre grădiniță/creșă, despre educatoare, despre program înainte de intrarea în colectivitate. Astfel, descrierea ta va fi suficient de apropiată de realitate încât copilul să simtă mediul drept familiar chiar din prima zi. În caz contrar, copilul își va crea așteptări false și dezamăgirea va face acomodarea și mai dificilă.

În plus, copilul se va simți mințit și își poate pierde încrederea în tine.

 

2. În timpul procesului de acomodare la grădiniță/creșă

O minciună a părinților care îi afectează într-un mod profund pe copii este aceasta: Dimineața, la grădiniță, copilul plânge și refuză să intre în clasă. La rândul său, părintele simte un mare disconfort emoțional și ar vrea să scurteze momentul de suferință. Și-ar dori ca cel mic să intre în clasă și să se joace liniștit cu colegii. Doar că acest lucru nu se întâmplă. Copilul se agață de părinte și nu vrea să-l lase să plece la serviciu. Atunci, părintele îi spune că trebuie să dea un telefon (sau că trebuie să meargă până la magazin sau un alt motiv pentru a ieși afară) și că revine. Însă, odată ieșit pe ușă, nu mai revine decât la finalul programului.

Această situație este traumatizantă pentru copil, care se simte atât mințit, cât și abandonat de către părinte.

Apoi, ne dăm seama că această soluție funcționează doar o singură dată. În ziua următoare, având experiența anterioară, copilul se va agăța și mai tare de părinte pentru a nu-i permite să plece, având în plus și teama că nu se mai întoarce. Iar copilul care își pierde încrederea în părinte își pierde încrederea și în lume, în oameni, în general.

 

Oricum ar arăta situația, oricât de dificile ar fi emoțiile, copiii pot să le facă față cu ajutorul adulților.

Minciuna nu ajută. Dimpotrivă, conturează o realitate falsă care iese rapid la iveală și erodează încrederea copilului în părinte.

Simți temeri și îngrijorări legate de faptul că micuțul tău urmează să înceapă grădinița sau creșa în perioada următoare? Atunci, te invit să faci parte din Grupul de Facebook „Adaptarea la Grădiniță”.

 

Sursa foto: Pixabay

 

 

Abonează-te GRATUIT

la newsletterul nostru și primești articole exclusive, soluții la provocările părinților, invitații la evenimente gratuite și reduceri la cursurile noastre

 
 
 
 

Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

122,208FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole