Lista scurtă de 5 cărți de parenting pe care merită să le citești

Dacă acum zece ani informațiile despre parentingul necondiționat și despre metode pozitive de educație și de comunicare cu copilul erau foarte puține, astăzi, librăriile găzduiesc multe zeci de cărți destinate părinților. Mă bucur foarte mult că, în ultimii ani, a crescut atât de mult interesul românilor pentru metode noi de educație, care înlocuiesc vechile metode, bazate pe bătaie, amenințări, pedepse, umilire și critici.

Însă, dacă acum 10 ani erau prea puține cărți de parenting, astăzi, un proaspăt părinte care vrea să învețe cum să gestioneze într-un mod pozitiv tensiunile din relația cu copilul se află în fața provocării de a alege câteva cărți pe care să le citească. Mai ales că o altă provocare a părintelui modern este lipsa de timp.

În acest articol, mi-am propus să vin în sprijinul acestor părinți cu o listă scurtă de 5 cărți de parenting pe care, dintre toate lucrările destinate părinților pe care le-am citit, le consider a fi eficiente și la obiect.

Cu alte cuvinte, dacă timpul tău este foarte limitat și dorești să-l investești într-o lectură care să te ajute realmente să construiești o relație sănătoasă cu copilul, te invit să alegi cu curaj una dintre cărțile pe care urmează să ți le prezint mai jos.

Citește și:

Parenting tradițional vs. parenting conștient. 10 diferențe de la psihologul Gáspár György

“Copiii crescuți cu parenting modern vor fi victime ale societății”. Cum dorința de a crește copii puternici îi face, de fapt, slabi

5 cărți de parenting pe care merită să le citești

 

1. „Parenting necondiționat” de Alfie Kohn

Am citit această carte în 2014, când copilul meu avea un an și începea nu doar să meargă, ci și să-și manifeste propriile nevoi și dorințe care intrau în contradicție cu ale mele. Pe măsură ce citeam cartea, descopeream toate piesele de puzzle lipsă din tabloul pe care încercam să-l construiesc în mintea mea despre ce înseamnă să fiu o mamă bună și despre nevoile reale ale copilului meu.

Cartea autorului american Alfie Kohn „Parenting necondiționat – de la recompense și pedepse la iubire și înțelegere” este revoluționară prin explicațiile bazate pe studii științifice pe care le aduce. Autorul argumentează ce efecte au diferitele tipuri de condiționare în educația copilului pe termen lung. De asemenea, explică de ce pedepsele și recompensele nu dau roade, de ce e toxică strategia de izolare a copilului (time-out), precum și controlul excesiv exercitat asupra copilului.

Iată un citat din carte: „În parentingul necondiționat, considerăm că un comportament este doar expresia externă a sentimentelor, gândurilor, nevoilor și intențiilor. Pe scurt, contează și copilul din spatele unui comportament, nu numai comportamentul. Copiii nu sunt animale de companie ce trebuie dresate, nici computere, programate să răspundă în mod predictibil la un anumit input. Ei se comportă într-un anumit fel, și nu în altul, din diverse motive, unele dintre ele dificil de identificat. Însă nu putem, pur și simplu, să ignorăm acele motive și să reacționăm numai la rezultatul lor (și anume la comportament)”.

Alfie Kohn pune pe masă cele mai mari și mai frecvente frici ale părinților, precum: frica de a fi neadecvat ca părinte, frica de neputință, frica de a fi judecat, frica pentru siguranța copiilor, frica de cocoloșire și frica de permisivitate. Apoi, după ce prezintă detaliat principiile parentingului necondiționat, autorul oferă sfaturi concrete care să ne ajute să cultivăm parentingul necondiționat în raport cu copiii noștri.

 

2. „Între părinte și copil” de Dr. Haim Ginott

Această carte am răsfoit-o pentru prima dată în camera de așteptare a unui psiholog logoped care a lucrat cu fiul meu când era la grădiniță pentru a-i corecta anumite probleme de vorbire. Am devorat-o rapid, deoarece este scrisă atât de simplu și frumos, oferind numeroase exemple relevante.

Deși este o carte mică în comparație cu multe altele, cuprinde foarte multă înțelepciune transmisă de Haim G. Ginott, profesor de școală, psiholog și psihoterapeut pentru copii și educator parental care a activat în secolul trecut. Deci, dacă ești în căutarea unei cărți scurte și eficiente, cartea „Între părinte și copil. Ghid de comunicare afectuoasă” e o soluție excelentă.

„Cea mai importantă carte scrisă vreodată despre felul în care ne educăm copiii și despre universul lor emoțional. E imperios necesar ca orice părinte să citească această lucrare clasică în ediția recent revăzută”, scrie despre această carte clasică Dr. John Gottman, autorul cărții „Parenting. Cum să creștem copii inteligenți emoțional”.

Cartea lui Haim Ginott este axată pe modul de comunicare cu copiii, abordând subiecte precum: moduri potrivite de a încuraja și îndruma, tipare autodistructive, responsabilitatea, disciplina fără pedepse, educația pozitivă, gelozia între frați, anxietățile copiilor, abordarea subiectelor legate de sex.

Iată și un citat din carte: „Părinții își pot învăța copilul să devină om, adică o făptură având compasiune, dăruire și curaj; o persoană a cărei viață se ordonează în jurul unui nucleu de putere și al unui cod de fair-play. Ca să atingă aceste țeluri omenești, părinții trebuie să învețe metode omenești. Iubirea nu e de ajuns. Intuiția nu e suficientă. Părinții buni au nevoie de calificare. Modul de a obține și de a folosi această calificare este principala temă a cărții de față. Părinții vor fi ajutați să-și transpună idealurile în practica zilnică.”

Citește și:

Stilul de parenting care crește riscul problemelor de sănătate mintală la copii (Studiu)

Cum pui capăt unui conflict cu copilul în 5 minute. Soluția părintelui conștient

3.  „Părintele eficient” de Thomas Gordon

O altă carte clasică pe care o consider un adevărat manual pentru părinți. De regulă, atunci când copilul face crize, când nu ascultă sau răspunde urât, când adolescentul face doar ce vrea el, – în fiecare provocare cu copilul, aparent, părinții simt că au doar două soluții: fie să se impună, să pedepsească, să fie autoritari, fie să cedeze, să se dea bătuți, să lase copiii să facă ce vor.

Psihologul american Thomas Gordon vine să contrazică această abordare, propunând o a treia cale, care este o metodă de comunicare și negociere între părinte și copil, bazată pe respect și comunicare și care ține cont de sentimentele și nevoile reale ale fiecărui membru al familiei. Pentru mine ca mamă aceste cunoștințe sunt aur curat. De îndată ce am citit cartea, pe când copilul meu avea 2 sau 3 ani, am început să aplic tehnicile recomandate. Și îți pot confirma din experiență că nu mi s-a întâmplat nici măcar o singură dată să nu găsim o soluție mulțumitoare. Metoda a treia de comunicare, numită metoda „avantajului reciproc” m-a ajutat și ne ajută în continuare să găsim rapid soluții bune de fiecare dată când apar conflicte în relația cu copilul meu.

De asemenea, autorul ne învață cum să cultivăm ascultarea, astfel încât copiii să vorbească, să se deschidă în fața noastră, să-și exprime cu încredere adevăratele gânduri și emoții. În acest sens, o tehnică eficientă pe care o recomandă Thomas Gordon este ascultarea activă.

Totodată, instructorul parental aduce argumente detaliate pentru a explica de ce apelul la forță nu funcționează în educația copiilor.

Iată un citat din această carte: „Un adolescent nu se revoltă de fapt contra părinților săi. El se împotrivește mai degrabă puterii acestora. Dacă părinții ar apela mai puțin la putere și ar folosi mai degrabă metodele nonautoritare de influențare încă din frageda pruncie a copiilor lor, atunci aceștia nu ar mai avea motive de revoltă când ar ajunge la adolescență. Folosirea puterii pentru schimbarea comportamentului copiilor are, prin urmare, o limitare semnificativă: părinții vor ajunge să fie lipsiți de putere chiar mai devreme decât le place să creadă.”

 

4. „Părintele conștient” de Dr. Shefali Tsabary

Dr. Shefali Tsabary este psiholog clinician și autoare americană de origine indiană, cunoscută pentru adaptarea conceptului de mindfulness în parenting.

Părintele conștient subliniază provocările inerente creșterii unui copil, înțelegând pe deplin că, în calitate de părinte, fiecare dintre noi încearcă să fie cât de bun poate, folosind resursele pe care le are la dispoziție.
Obiectivul acestei cărți este acela de a pune în evidență modul în care am putea identifica și capitaliza lecțiile emoționale și spirituale inerente procesului de parentaj, astfel încât să le putem folosi pentru propria dezvoltare, care, la rândul ei, va duce la capacitatea de a fi un părinte mai eficient. Ca parte a acestei abordări, ni se cere să ne deschidem în fața posibilității ca imperfecțiunile noastre să fie, de fapt, cele mai prețioase instrumente de schimbare”
, scrie autoarea la începutul cărții sale.

Cartea „Părintele conștient. Cum să ne transformăm pe noi pentru a avea copii puternici” pune accentul, așa cum spune și titlul, pe propria noastră transformare, pe „a fi”, mai degrabă decât pe comportament și rezultat. Astfel, m-am bucurat să regăsesc în această carte transpuse în cuvinte gânduri pe care le simțeam adevărate cu mult dinainte să le văd scrise negru pe alb.

Ce îmi place foarte mult în abordarea lui Shefali Tsabary, pe lângă stilul simplu și cu umor de a relata idei complexe și, uneori, inconfortabile, este felul în care ne motivează să vedem în fiecare problemă și etapă a vieții cu copilul nu doar partea pozitivă, ci chiar o oportunitate de evoluție, un sens spiritual.

Iată doar câteva dintre învățăturile psihologului cuprinse în titluri ale subcapitolelor: Copilul tău nu are nevoie să-ți câștige încrederea, Prima copilărie e momentul pentru plantat semințele limitelor, Cum poți transforma greșelile în aur spiritual, Pentru a te putea conecta cu copiii tăi, conectează-te mai întâi cu tine însuți, Concentrează-te asupra procesului, nu a rezultatului.

Citește și:

Gáspár György: În lipsa unui parentaj conștient, copilul primește moștenirea psihologică a traumelor părintelui

Dr. Shefali Tsabary: „Nu există comportament rău al copiilor”. Ce se întâmplă de fapt când copilul are comportamente neplăcute

5. „Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor” de Gary Chapman și Ross Campbell

Autorul american Gary Chapman a devenit celebru pentru conceptul celor cinci limbaje de iubire pe care le-a prezentat într-o primă față în relațiile de cuplu, extinzându-i ulterior aplicabilitatea și în relația cu copiii, sau chiar în particular cu copiii adolescenți.

„Există cinci limbaje ale iubirii și este foarte probabil ca și copilul dvs. să aibă un limbaj principal prin care iubirea îi poate fi comunicată cel mai bine. Dacă veți reuși să vorbiți limbajul lui de iubire, înseamnă că veți satisface cea mai profundă nevoie emoțională a sa. Asta nu înseamnă că trebuie să vorbiți doar acest limbaj principal al iubirii. Copiii au nevoie de toate cele cinci limbaje ale iubirii pentru a-și menține plin rezervorul emoțional. Asta înseamnă că părinții trebuie să învețe cum să vorbească toate aceste limbaje”, scriu autorii, la începutul cărții.

Cartea prezintă pe larg, cu exemple, care sunt cele cinci limbaje ale iubirii copiilor: mângâierile fizice, cuvintele de încurajare, timpul acordat, darurile și serviciile. Apoi, autorii îi ghidează pe părinți cum să descopere care este limbajul principal de iubire al unui copil.

Capitole separate sunt dedicate disciplinei în contextul limbajelor iubirii, învățării, gestionării mâniei, limbajele iubirii în familiile monoparentale și folosirea limbajelor iubirii în căsnicie.

Foarte mulți părinți au reușit să repare și să-și îmbunătățească simțitor relațiile cu copiii lor datorită sistemului prezentat în această carte. Pe mine personal m-a ajutat mult să descopăr destul de devreme că limbajul principal de iubire al copilului meu este timpul acordat. Astfel, am grijă mereu ca timpul de calitate petrecut împreună să fie o prioritate atunci când îmi organizez programul, iar acest lucru îi menține rezervorul de iubire plin, astfel încât relația este echilibrată.

Citește și:

Oana Moraru: „Copiii își schimbă comportamentele când adulții sparg tiparul”

Limbajul respingerii sau limbajul acceptării? 6 exemple cum poți reacționa când copilul refuză să facă ce îi ceri

Acestea ar fi 5 cărți pe care le-aș recomanda cu drag oricărui părinte care are timpul limitat și se află în căutare de soluții eficiente pentru a-și îmbunătăți comunicarea și relația cu copilul.

Precizez că am prezentat în acest articol doar cărți care, la acest moment, pot fi găsite în librării și pot fi cumpărate. Ar fi fost frustrant să prezint o carte al cărei tiraj a fost epuizat și care nu se mai găsește în nicio librărie. Îmi pare rău că două dintre cărțile mele preferate de parenting nu pot fi incluse pe listă momentan din cauză că nu se mai găsesc în librării.

La final, Te invit să împărtășești într-un comentariu ce cărți de parenting te-au ajutat pe tine în procesul de educație a copilului/copiilor?

 

Sursa foto: Kelly Sikkema, Unsplash

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,745FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole