Psiholog Mihai Copăceanu: „Mall-urile au confiscat copilăria și adolescența copiilor”

În orașele aglomerate, cu puține spații verzi și în condițiile dependenței în creștere de ecrane, copiii și adolescenții de astăzi nu mai fac mișcare, nu mai socializează, petrecându-și timpul în mall-uri.

Această realitate este descrisă de psihologul Mihai Copăceanu, într-o postare pe contul său de Facebook.

Mihai Copăceanu este doctor în medicină, specialist în dependențe și autor. Este dublu licențiat în psihologie și teologie și și-a aprofundat cunoștințele în cadrul unor burse de cercetare la Bologna, Oxford și la Institutul de Psihiatrie Kings College London.

Mall-urile moderne au anulat orice urmă de socializare vie

„Mall-urile moderne au devenit elixirul vieții noastre și totodată captivitatea copilăriei. Copiii noștri nu mai aleargă pe uliță, nu mai ies la scăldat precum Nică, nu se mai emoționează când regăsesc un cuib de pui de păsări abia născuți, nu vor mai avea legătura emoționantă și fascinantă cu natura, cu pădurea, cu râurile, cu ramurile cu pământul așa precum citeam în amintirile lui Creangă.

Mall-urile moderne au anulat orice urmă de socializare vie și energizantă. Copiii nu mai bat mingea pe străzi, nu se mai joacă de-a v-ați ascunselea, nu mai cântă pe izlazuri și nu mai merg iarna la săniuș. Mall-urile au confiscat copilăria și adolescența copiilor”, afirmă psihologul Mihai Copăceanu.

Citește și:

Psiholog Mihai Copăceanu: „Sunt copii care refuză școala”. Sfaturi pentru elevi, părinți și profesori la începutul anului școlar

Psiholog Mihai Copăceanu: Copiii au nevoie de abilități de a refuza consumul drogurilor atunci când sunt la risc!

Potrivit acestuia, din spații cu magazine în care intenția era de a face cumpărături, astăzi, mall-urile acoperă o serie de activități. Astfel, mulți copii își petrec mare parte din timpul liber în mall.

„Astăzi serile libere și zilele de weekend ale copiilor se petrec în mall-uri. Dorințele copiilor nu mai sunt să meargă în timpul liber la bunici, ci să se întâlnească cu prietenii în mall. În mall au mâncare de tip fast-food, au zeci, sute de magazine de unde pot cumpăra orice își doresc, au locuri de joacă și au cinematografe, iar dacă au obosit au spații de relaxare. Pentru cei mari există săli de fitness și frizerie, avem bănci, telefonie, televiziune (mai lipsesc bisericile). Sunt astfel construite încât tot ce îți dorești să faci să găsești acolo și să petreci cat mai mult timp…și bani desigur. În mall se celebrează zile de naștere și se organizează petreceri speciale”, mai spune specialistul.

Conform acestuia, deși copiii se întâlnesc pentru a socializa, ei nu reușesc să facă acest lucru, deoarece în general stau pe telefoane: „Copiii, deși aparent se întâlnesc cu scopul de socializa, la finalul zilei nu dobândesc achiziții uimitoare. Am văzut 6 copiii care înconjurau o masă, era plină cu resturi de mâncare și ambalaje (evident că nu ajutăm angajații cu debarasarea) și toți 6 erau cu nasul în telefoane. La trecerea de pietoni din fața mall-ului tinerii traversează cu nasul în telefon. Nici nu întorc capul să-ți vadă mașina.”

Totodată, mall-urile au terase, „pe care adolescenții le afumă cu țigaretele permise”, precum și parcări „unde la câte un colț întunecat copiii încă puberi se îmbrățișează infidel”.

Citește și:

Top 5 activități pentru care copilul va lăsa ecranele deoparte

3 mituri care întrețin dependența copiilor de ecrane

Mutarea la țară, o posibilă soluție

„Am plecat cu o așa imagine tristă a societății de astăzi, a unor generații care cresc cu mult deficite pe plan cognitiv, emoțional și social, cu un univers de cunoaștere mult mai limitat decât părinții lor în ceea ce privește natura și prietenii. Copilării seci, rezumate doar la distanța dintre școală și jocuri video acasă”, scrie Mihai Copăceanu.

Acesta precizează că rezonează perfect cu părinții care „renunță la viața de oraș și decid să se mute la sat, cumpărându-și case vechi pentru a le asigura copiilor în satele încă virgine și sănătoase o copilărie frumoasă în natură, cu animale domestice prin zonă și cu bucuria creșterii și dezvoltării. Fiecare avem libertatea de a alege!”

Citește și:

Parentingul anti-dopamină. 5 soluții care reduc nevoia copilului de ecrane și de dulciuri

Copilul își face rău pe termen lung și nu te ascultă? 5 pași pentru a-l ajuta să ia decizii bune

Cum înveți copilul să-și vadă greșelile și să le corecteze? 8 sfaturi de la Oana Moraru

 

Sursa foto: Pixabay

 

Alătură-te canalului Whatsapp Parenting 2.0

 

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    121,272FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole