Instanța a decis să-i oblige pe părinții unor elevi din Cluj-Napoca să plătească daune morale în valoare de 30.000 lei unei profesoare care a fost batjocorită de copiii acestora pe grupul de Whatsapp al clasei și pe Facebook.
Tribunalul Cluj a confirmat, zilele trecute, o soluție emisă de Judecătoria Cluj-Napoca în acest sens, transmite Asociația Voci pentru Democrație și Justiție (VeDem Just), într-un articol menit să traducă decizia instanței pe înțelesul tuturor. Reprezentanții asociației afirmă că susțin orice demers pentru apărarea persoanelor agresate în mediul școlar.
Cum s-au derulat faptele
Profesoara B.M., de la Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” din Cluj-Napoca, era diriginte la elevii din clasa a VII-a. În martie 2019, a aflat de la unii elevi din clasă despre faptele comise de către doi colegi.
În ultima zi din vacanța de vară 2018, Raul, în vârstă de 12 ani, a modificat o poză a profesoarei pe care a asociat-o cu un animal și a postat-o pe grupul de Whatsapp al clasei. Ulterior, în decembrie 2018, a postat o altă poză denigratoare, pe care a setat-o ca imagine de grup.
În martie 2019, celălalt elev, Cosmin, în vârstă de 13 ani, a creat un cont de Facebook pe numele profesoarei, folosind cele două poze primite de la Raul. A pus una dintre imagini ca poză de profil, iar cealaltă ca imagine de copertă. Apoi, le-a transmis colegilor mesaje pentru a-i îndemna să dea accept la cont, spunând că este creat de el.
Citește și:
Primul proces pentru bullying în școli din România s-a încheiat după 2 ani. Ce verdict a dat instanța
Dr. Alexandru Vlad Ciurea: Dependența copiilor de tehnologie poate duce la autism digital dobândit
Ce a solicitat profesoara
După descoperirea acestor lucruri, profesoara din Cluj-Napoca a cerut despăgubiri în valoare de 50.000 lei pentru rușinea îndurată și publicarea hotărârii într-un cotidian central.
Cadrul didactic a justificat suma cerută prin faptul că insulta care i-a fost adusă numelui și imaginii sale a fost popularizată atât în acea clasă, cât și din alte clase, elevii cărora au aderat la contul fals de Facebook. Astfel, i-a fost afectată viața privată, demnitatea, dreptul la imagine și autoritatea profesională.
Ce au spus părinții celor doi elevi
Deoarece, atunci când au săvârșit faptele, elevii aveau sub 14 ani, la proces au fost chemați părinții lor.
Părinții lui Raul au afirmat că acesta a făcut o glumă, o prostie copilărească, modificând o fotografie la care a atașat porecla profesoarei așa cum o cunoaște toată lumea, că a postat pe Whatsapp în afara orelor de curs și că aceasta este o formă a libertății de exprimare. De asemenea, aceștia au mai spus că profesoara nu este membră pe acel grup, care este privat, și că elevul a fost nevoit, în cele din urmă, să se mute la o altă școală.
La rândul lor, părinții lui Cosmin au precizat că el nu are cont de Whatsapp, dar a recunoscut că el a deschis contul de Facebook pe numele profesoarei, dar că l-a șters după o zi.
Citește și:
Drepturile și obligațiile elevilor. Ce sancțiuni li se aplică elevilor care încalcă regulile
Care sunt abaterile disciplinare pentru care pot fi sancționați profesorii
Dovezile de care a ținut cont instanța
Drept dovadă în acest caz, profesoara a depus la dosar capturi de ecran cu postările considerate insultătoare.
De asemenea, un profesor a relatat despre rușinea îndurată de profesoară, care a devenit abătută, retrasă și distantă.
Un alt profesor a spus că a aflat cele întâmplate de la alți profesori și de la un elev mai mic, de a VI-a, care a primit pozele de la unul din cei doi autori și că, la rândul său, ca profesor, s-a simțit ofensat de această întâmplare.
Alți doi martori au spus că Raul este un elev excepțional, că a postat pe un grup privat, că a vrut să facă o glumă și că s-a mutat de la școală, fiind etichetat de cei din jur cu privire la acest incident.
Decizia instanței
Pe 31 mai 2021, Judecătoria Cluj-Napoca a decis să oblige părinții celor doi elevi minori să-i plătească împreună profesoarei suma de 30.000 lei și să publice hotărârea într-un ziar, pe cheltuiala lor.
Unul dintre elevi și profesoara au fost nemulțumiți de soluție, pe care au contestat-o cu apel. Cu toate acestea, pe 8 noiembrie 2023, Tribunalul a menținut sentința Judecătoriei.
Potrivit instanței, „în speță sunt îndeplinite toate cerințele prevăzute de lege pentru angajarea răspunderii civile pentru fapta minorului, cu precizarea că acest tip de răspundere are o funcție prevalent reparatorie, obligarea celor ținuți să răspundă la repararea prejudiciului nefiind fundamentată pe ideea de culpă/vinovăție a autorului, care este irelevantă, întinderea despăgubirilor stabilindu-se prin raportare la consecințele pe care fapta le-a avut asupra persoanei vătămate. Or, în speță, prejudiciul adus reclamantei a constat, atât din lezarea drepturilor sale la viața privată, demnitate și proprie imagine, drepturi garantate de art. 71-73/NCC, precum și de art. 73 din Constituția României, cât și din atingerea adusă autorității profesionale”.
La rândul ei, reclamanta a apreciat că, „în cazul în care pârâții nu ar fi trași la răspundere, s-ar crea un precedent periculos în asemenea cazuri frecvente în societatea actuală, în care profesorul este umilit și denigrat public, fără a se putea apăra eficient”.
Citește și:
Studiu Salvați Copiii România: Jumătate dintre elevi sunt victime ale bullying-ului
Copilul refuză să meargă la școală? Cum descoperi cauza reală și cum motivezi copilul
Citește mai multe detalii despre acest proces și motivarea instanței, în articolul VeDem Just.
Sursa foto: ThisIsEngineering, Pexels