Care sunt abaterile disciplinare pentru care pot fi sancționați profesorii, din toamnă

Noile legi ale Educației numesc cu exactitate care sunt abaterile disciplinare pentru care cadrele didactice pot fi sancționate.

În acest articol, trecem în revistă prevederile secțiunii referitoare la răspunderea disciplinară a personalului didactic din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial pe 4 iulie și se va aplica începând cu 3 septembrie 2023.

Abaterile profesorilor care sunt sancționate

În primul rând, legea învățământului preuniversitar prevede că „personalul didactic are obligația să își exercite profesia respectând atât principiile și valorile consacrate în prezenta lege, cât și cadrul legal general, precum și interesul superior al copilului”.

Abaterile disciplinare enumerate sunt altele decât infracțiunile, care intră sub incidența legii penale.

Iată care sunt, potrivit noii legi, abaterile disciplinare ale personalului didactic de predare, care atrag după sine sancțiuni:

  1. Faptele de violență fizică și/sau verbală îndreptate împotriva elevilor sau a colegilor
  2. Orice fapte sau atitudini care pot pune în pericol sănătatea și integritatea fizică sau psihică a antepreșcolarilor, preșcolarilor sau a elevilor
  3. Manifestarea convingerilor politice și prozelitismul religios în spațiul școlar
  4. Desfășurarea meditațiilor cu elevii de la propria clasă
  5. Încălcarea dispozițiilor legii, a normelor statutului profesiei, deciziilor obligatorii ale organelor profesiei la nivel național sau ale unității de învățământ
  6. Fapte care pot aduce atingere imaginii, demnității sau drepturilor copiilor, elevilor și familiilor acestora, fapte care pot prejudicia onoarea și/sau prestigiul unității/instituției, interesul învățământului

Citește și:

Accesul părinților în școli a fost restricționat. În ce condiții va putea intra un părinte în școală, din toamnă

Elevii români, pe locul 1 în Europa și 3 în lume, la Olimpiada Internațională de Fizică

Abaterile disciplinare legate de violența împotriva colegilor sau a copiilor și de punerea în pericol a sănătății și integrității fizice și psihice a copiilor pot fi sancționate „numai după solicitarea unui raport de specialitate realizat de specialiști din cadrul DGASPC la solicitarea scrisă a unității de învățământ”, prevede legea.

Potrivit actului normativ, în perioada în care cadrul didactic este în proces de cercetare disciplinară pentru motivele de ai sus, el nu va mai preda elevilor, însă va primi în continuare salariul.

Cercetarea disciplinară a personalului didactic auxiliar se realizează conform prevederilor Codului Muncii.

Care sunt sancțiunile disciplinare care se pot aplica personalului didactic de predare

Legea prevede mai multe tipuri de sancțiuni, raportat la gravitatea abaterilor.

  1. Avertisment scris
  2. Reducerea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizația de conducere, de îndrumare și control, cu până la 15%, pe o perioadă de 1-6 luni
  3. Suspendarea dreptului de înscriere la un concurs pentru obținerea gradației de merit, pentru ocuparea unei funcții de conducere, de îndrumare și de control ori a unei funcții didactice superioare pe o perioadă de până la 3 ani
  4. Suspendarea dreptului de a face parte din comisiile de organizare și desfășurare a examenelor naționale pe o perioadă de până la 3 ani
  5. Desfacerea contractului individual de muncă

Citește și:

Top 20 de licee din România după media de admitere 2023

Limbajul respingerii sau limbajul acceptării? 6 exemple cum poți reacționa când copilul refuză să facă ce îi ceri

Un profesor care a manifestat violență fizică sau verbală sau a pus în pericol sănătatea și integritatea fizică sau psihică a unui copil poate fi sancționat cu tăierea salariului pentru maxim 6 luni, cu suspendarea dreptului de a participa la concurs pentru obținerea gradației, precum și cu pierderea dreptului de a face parte din comisia de organizare a examenelor naționale, timp de până la 3 ani.

Pentru celelalte abateri, cadrul didactic poate fi concediat sau se pot aplica una sau mai multe dintre sancțiunile prezentate mai sus.

În funcție de gravitatea abaterii disciplinare, la aplicarea sancțiunilor cu excepția avertismentului, se retrag decorațiile, ordinele, medaliile, titlurile primite de cadrul didactic.

Cum pot fi sesizate abaterile disciplinare ale cadrelor didactice

Potrivit legii, „orice persoană poate sesiza în scris, cu privire la săvârșirea unei fapte ce poate constitui abatere disciplinară, prin înregistrarea sesizării la secretariatul unității de învățământ, pentru faptele săvârșite de personalul didactic angajat, prevăzute de prezenta lege ca abateri disciplinare.”

După ce părintele sau o altă persoană reclamă faptele profesorului, se formează o comisie de cercetare disciplinară formată din 3-5 membri, dintre care unul reprezintă federația sindicală din care face parte profesorul sau este un reprezentant al salariaților, iar ceilalți au funcția cel puțin egală cu a celui care a săvârșit abaterea.

Dacă în școală nu sunt suficienți salariați care au funcția didactică cel puțin egală cu a salariatului cercetat, comisia de cercetare se completează cu persoane care au cel puțin aceeași funcție, desemnate de către DJIP/DMBIP, la solicitarea conducerii unității de învățământ.

Comisiile de cercetare disciplinară se constituie prin decizie a directorului unității de învățământ, după ce sunt aprobate de consiliul de administrație.

Oricare dintre membrii consiliului de administrație poate propune sancționarea. Sancțiunile se aprobă de cel puțin 2/3 din numărul total al membrilor consiliului de administrație.

Citește și:

Cum se construiește motivația școlară, pe vârste. Sfaturi de la Oana Moraru

Cei 4 Călăreți ai Apocalipsei care distrug relația dintre părinți și copii

Ce presupune cercetarea faptelor cadrului didactic

„În cadrul cercetării împrejurărilor și faptelor reclamate, se stabilesc urmările acestora, împrejurările în care au fost săvârșite, existența sau inexistența vinovăției, precum și orice alte date concludente. Audierea celui cercetat și verificarea apărării acestuia sunt obligatorii”, se arată în lege.

Potrivit actului citat, „refuzul celui cercetat de a se prezenta la audiere, deși a fost înștiințat în scris cu minimum 48 de ore înainte, precum și de a da declarații scrise se constată prin proces-verbal și nu împiedică finalizarea cercetării. Cadrul didactic cercetat are dreptul să cunoască toate actele cercetării și să își producă probe în apărare.”

Cercetarea faptei și comunicarea deciziei se fac în termen de cel mult 30 de zile de la data înregistrării raportului de cercetare disciplinară, la registratura școlii, fiindu-i adusă la cunoștință persoanei de către directorul școlii nu mai târziu de 6 luni de la data săvârșirii faptei.

Persoanei nevinovate i se comunică în scris inexistența faptelor pentru care a fost cercetată.

Sancțiunea se stabilește, pe baza raportului comisiei de cercetare, și se comunică celui în cauză, prin decizie scrisă, de către directorul unității de învățământ.

Profesorul sancționat are dreptul de a contesta decizia, în termen de 15 zile de la comunicare, la Comisia Națională pentru Inspecție Școlară de la nivelul ARACIIP.

Citește și:

Prea multă școală și prea puțină joacă, o cauză a depresiei la copii și adolescenți (Studiu)

Copilul te sfidează și vorbește urât? Laura Markham prezintă 3 pași pentru o comunicare cu respect

Decizia de sancționare a unui profesor

Conform legii, sub sancțiunea nulității absolute, decizia de sancționare disciplinară cuprinde în mod obligatoriu:

  • Descrierea faptei care constituie abatere disciplinară
  • Precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă care au fost încălcate de către salariat
  • Motivele pentru care au fost înlăturate apărările formulate de către salariat în timpul cercetării disciplinare
  • Temeiul de drept în baza căruia se aplică sancțiunea
  • Termenul în care poate fi contestată sancțiunea
  • Instanța competentă la care poate fi contestată sancțiunea

Legea învățământului preuniversitar mai precizează că dreptul persoanei sancționate de a se adresa instanțelor judecătorești este garantat.

Citește și:

Psihologul Diana Stănculeanu prezintă simptomele tulburărilor emoționale la copii și adolescenți

Parentingul anti-dopamină. 5 soluții care reduc nevoia copilului de ecrane și de dulciuri

Gabor Maté: Psihologia de parenting din cultura noastră este anti-copil. Câteva sfaturi pentru părinți

 

Sursa foto: Andrea Piacquadio, Pexels

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,014FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole