OECD, direcția pentru reforme structurale a Comisiei Europene, DG Reform și ministerele educației din România și Bulgaria lucrează la un proiect de reformă a programei școlare din cele două țări.
Într-o lume aflată într-o continuă schimbare, educația trebuie să țină pasul cu noile cerințe economice și sociale, susțin actorii implicați.
De asemenea, oficialii implicați subliniază necesitatea unei schimbări fundamentale, de la o educație bazată pe memorare și testare rigidă la una care stimulează gândirea critică și creativitatea.
Proiectul „Consolidarea capacității Bulgariei și României de a proiecta și de a realiza reforme curriculare și de a îmbunătăți rezultatele învățării elevilor” își propune să sprijine Bulgaria și România să progreseze pe calea reformelor curriculare și este finanțat de Uniunea Europeană, conform datelor Ministerului Educației.
În perioada 24 – 27 martie, o echipă OECD s-a aflat în România pentru consultări cu părțile interesate în cadrul proiectului.
„Istoric vorbind, educația a avut mai degrabă o abordare rigidă, segmentată a materiilor, a împărțit clar domeniile de studiu. Astăzi, creăm legături între discipline, să le dăm elevilor idei care leagă domeniile. Să renunțăm la predarea pe caiet și teste tradiționale, și să-i învățăm pe copii cum să învețe,” a declarat Paulo Santiago, reprezentantul directoratului de educație și competențe.
Citește și:
Studiu revoluționar în era digitalizării: Copiii învață mai bine de pe hârtie, nu de pe ecrane
Ce salarii ar trebui să aibă profesorii din România. Ministrul Educației: „De aici, lucrurile cresc în funcție de gradul didactic”
Copilul e dezinteresat de școală? Cu ce să înlocuiești criticile astfel încât să-ți asculte sfaturile
Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):
Canalul Whatsapp Parenting 2.0
Sursa foto: Freepik.com