Suntem în plin sezon estival. Multe familii își petrec vacanțe de 1-2 săptămâni la mare. Fie că aleg litoralul românesc sau pleacă în străinătate, mulți români nu își imaginează vara fără să se bălăcească în mare.
Părinții abia așteaptă să se relaxeze după încordarea de la job, iar copiii vor să se bucure din plin de tot ce le oferă sejurul pe litoral. Doar că, pentru ca vacanța la mare să fie plăcută, este important ca toți membrii familiei să fie sănătoși și să se simtă bine.
Vacanța la mare este benefică pentru sănătate în special datorită:
- Vitaminei D pe care o sintetizează corpul atunci când pielea este expusă la soare. Vitamina D este necesară pentru asimilarea calciului.
- Aerosolilor naturali pe care îi inspiră copilul
- Înotului, activităților în apă, care au un efect special de relaxare, dar și de antrenare a coordonării dintre ochi și membre
- Relaxării și distracției împreună cu familia
În acest articol, evidențiem lucrurile de bază de care trebuie să țină cont părinții pentru a se bucura de un sejur plăcut la mare, reducând la minim pericolele apariției unor probleme de sănătate.
Este important sa tinem cont de aceste detalii, deoarece expunerea prelungita a pielii la soare poate duce la aparitia unor afectiuni ale pielii, inclusiv la cancer de piele.
9 sfaturi pentru părinții care merg cu copiii în vacanță la mare:
1. Crema de protecție solară
Este primul produs pe care trebuie să-l treci pe lista pregătirilor de vacanță. În general, pentru a-i proteja pe copii de riscurile expunerii prelungite la soare, se recomandă utilizarea unei creme cu factor de protecție 50+.
Deși termenul de garanție pentru majoritatea cremelor de protecție solară depășește un an, asigură-te ca produsul are consistența potrivită. Unele produse se deteriorează din cauza condițiilor de păstrare. Astfel, nu te baza doar pe termenul de garanție și verifică produsul. Nu folosi produsul după ce termenul de garanție a expirat.
Descoperă o ofertă largă de creme de protecție solară pentru copii pe emag.ro.
2. Orele potrivite pentru a face plajă și baie
Pentru a evita riscul de apariție a insolației și arsurilor solare, limitează timpul pentru plajă și baie în mare în următoarele intervale:
- De dimineața devreme până pe la 9:30-10:00-11:00, în funcție de tipul pielii, de toleranța la soare, de temperatura de afară etc.
- De pe la orele 16:00-17:00 până apune soarele. Atenție, odată ce soarele a apus, este recomandată retragerea copiilor din apă, deoarece un moment de neatenție poate deveni fatal, mai ales dacă sunt valuri mari.
Copiii pot fi tentați să-și continue jocurile pe plajă sau în apă. Însă, e nevoie de fermitate pentru a nu permite acest lucru în afara intervalelor sigure pentru sănătate.
3. Protejarea de insolație
Asigură-te că cel mic are capul acoperit cu o pălărie de soare, cu o șapcă sau cu o bandană, pentru a fi protejat de insolație.
4. Activități pentru alungarea plictiselii
În orice vacanță, intervin momente de oboseală și plictiseală. În cazul copiilor mici, acestea se pot transforma în crize de plâns, mai ales dacă rutina celui mic a fost complet dată peste cap.
Poți preveni tensiunile pregătind din timp activități interesante pe care să i le oferi în timpul pe care îl petreceți în interior.
Pentru copilul mai mic de 5-6 ani, după câteva ore de baie în mare și joacă pe plajă, somnul de prânz ar putea veni de la sine.
Dacă ai copii mai mari, asigură-te din timp că au activități interesante fie în complexul în care sunteți cazați, fie unele pregătite de acasă.
5. Atenție la mâncare!
Pe tot parcursul vacanței pe litoral, e important să fii foarte atentă la alimentele pe care le consumați, pentru a evita toxiinfecțiile alimentare. Riscul ca alimentele să se deterioreze și să se altereze mai repede este crescut, din cauza temperaturii ridicate.
Copiii pot fi tentați de tot felul de vânzători ambulanți care oferă dulciuri, porumb fiert sau produse de patiserie pregătite în condiții sanitare necunoscute.
Așadar, luați masa doar în locurile special amenajate și îngrijite corespunzător. Verifică etichetele produselor alimentare achiziționate din magazine pentru a te asigura că sunt în termenul de valabilitate. În cazul în care descoperi vreo neregulă, anunță persoanele sau autoritățile responsabile pentru a lua măsuri.
6. Siguranța copilului în apă
Copiii trebuie supravegheați în timp ce se află în apă. Chiar și persoanele care știu să înoate sunt supuse riscului de înec. În plus, înecul nu arată deloc ca în filme și au fost cazuri când copilul se îneca la câțiva metri de părinți, fără ca ei să-și dea seama ce se întâmplă.
Dacă cel mic știe să înoate sau cel puțin are experiența înotului în bazin, este un plus. În orice caz, fii cu ochii pe copil în timp ce se află în mare sau piscină și nu îi permite să se îndepărteze mult de tine.
7. Trusa medicală pentru vacanța la mare
Trusa medicală cu care pleci în vacanța la mare e nevoie să conțină:
- termometru
- antitermice (sirop și supozitoare)
- antivomitiv
- săruri de rehidratare
- ser fiziologic
- comprese sterile
- plasturi
- alte medicamente sau preparate de care știi că ar putea fi nevoie
8. Costumul de baie potrivit
Un detaliu uneori neglijat de către părinți este alegerea costumului de baie pentru copii. Cei mici trebuie să poarte un costum de baie adecvat vârstei lor. Când cel mic este lăsat pe plajă complet dezbrăcat și se așează pe nisipul murdar, există riscul (mai ales în cazul fetițelor) să apară infecții urinare sau alte afecțiuni.
9. Asigurarea de sănătate
Dacă intenționați să vă petreceți vacanța pe litoral în afara țării, este recomandată încheierea unei asigurări de sănătate pentru copil.
Respectând cele 9 sugestii prezentate mai sus, îți vei feri copilul și familia de cele mai frecvente probleme de sănătate care apar în vacanța pe litoral. În acest fel, vă veți bucura de un sejur plăcut și de amintiri frumoase de la mare!
Sursa foto: Oleksandr Pidvalnyi, Pexels