În acest an școlar, fiecare unitate de învățământ va desfășura programul Săptămâna verde, timp de 5 zile consecutive în una dintre săptămânile din perioada 27 februarie – 16 iunie 2023.
În Săptămâna verde, școlile vor realiza activităţi educaționale care contribuie la prevenirea schimbărilor climatice şi la protejarea mediului.
Pentru a oferi materiale potrivite bunei desfășurări a acestui program, Ministerul Educației a lansat, ieri, o platformă online cu materiale informative și idei de activități ce pot fi organizate de învățători și profesor. Cadrele didactice nu sunt obligate să se limiteze la resursele propuse, fiind încurajate să identifice și alte tipuri de activități.
În 2022, Raportul „Educația privind schimbările climatice și mediul în școli sustenabile”, realizat la inițiativa președintelui Klaus Iohannis, a propus programul Săptămâna verde și dezvoltarea de instrumente necesare implementării. Departamentul Climă și Sustenabilitate al Administrației Prezidențiale s-a implicat în ultimele luni în dezvoltarea platformei saptamanaverde.edu.ro.
Implementarea platformei este realizată de Ministerul Educației, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Asociația Code for Romania, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Autoritatea pentru Digitalizarea României.
Citește și:
Lista școlilor și grădinițelor încadrate în clasa I de risc seismic
Cum pot cadrele didactice să-și ajute elevii să citească mai mult
Platforma educațională dedicată programului Săptămâna verde cuprinde resurse precum:
- Date despre proiect, repere legislative
- O bibliotecă digitală cu resurse educaționale (materiale, idei de activități) pe teme din domenii precum: schimbări climatice, managementul deșeurilor, consum și producție sustenabile, biodiversitate, păduri și viață terestră, apă și viață acvatică
- Idei de trasee educative în natură
- O hartă a ariilor naturale protejate și informații despre acestea
- Lista stațiilor meteorologice și informații despre acestea
- Resurse privind modalitatea de răspuns la dezastrele naturale
- Resurse și sugestii de activități propuse de ONG-uri
- Exemple de bune practici educaționale cu privire la schimbări climatice și mediu
„Pe această platformă veți putea naviga pe harta ariilor naturale protejate, veți descoperi traseele educative recomandate pentru călătorii exploratorii și veți putea planifica excursii interesante pentru a descoperi fenomenele meteo la stațiile meteorologice”, se arată pe prima pagină a platformei.
Traseele puse la dispoziție prin platforma lansată facilitează învățarea despre natură în natură. Traseele sunt situate în diferite regiuni ale României, fiind marcate asemănător traseelor turistice. Prin intermediul acestor trasee, sunt transmise cunoștințe legate de specificul naturii din zona respectivă. Traseele includ componente interactive, unele integrând inclusiv instrumente digitale aducându-i pe copii și tineri mai aproape de natură.
Citește și:
Psihologul Gáspár György: Cum este părintele de care copilul are nevoie pentru a reuși în viață
Mindset-ul care te ajută să gestionezi chiar și cele mai urâte comportamente ale copilului
Ministrul Educației: „Contribuim cu toții la formarea unui comportament responsabil față de mediul înconjurător”
„Având în vedere importanța educației privind schimbările climatice, platforma educațională lansată astăzi reprezintă un instrument util pentru cadrele didactice și elevii care participă la activitățile din Săptămâna verde. Cu astfel de inițiative, contribuim cu toții la formarea unui comportament responsabil față de mediul înconjurător și implicit a unei societăți care își protejează viitorul. Toate materialele și activitățile incluse în această platformă reprezintă un punct de pornire și ne dorim să le dezvoltăm în anii viitori alături de întreaga comunitate educațională. Mult succes elevilor, profesorilor și partenerilor în această primă ediție a programului Săptămâna verde!”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, într-un comunicat de presă.
La rândul său, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos, a afirmat: „Educația ecologică este, foarte probabil, cel mai important instrument prin care creștem generații cu respect pentru mediu. Și pentru că respectul se câștigă, nu se impune, le-am pregătit elevilor și dascălilor noștri cele mai plăcute și interesante activități de învățare. Le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la realizarea acestei platforme. Prin intermediul acesteia, cadrele didactice au acum la dispoziție o resursă consistentă pentru a se asigura că prima ediție a Săptămânii verzi va fi un succes”.
Descoperă mai multe detalii accesând platforma saptamanaverde.edu.ro.
Citește și:
Dr. Lindsay Gibson: Trăsăturile părinților imaturi emoțional. Cum sunt afectați copiii acestor părinți
Top 5 activități pentru care copilul va lăsa ecranele deoparte
De ce adolescenții își sfidează părinții și vor să facă doar ce au chef? 8 soluții de la psihologul Diana Stănculeanu pentru părinții de adolescenți
Sursa foto: Pixabay