Studiu: 1 din 2 români se confruntă cu probleme psihoemoționale. Românii nu merg la psiholog, deși au nevoie de ajutor

Echilibrul emoțional din familie este determinant în dezvoltarea psihoemoțională a copiilor, deoarece bazele tiparelor, convingerilor și valorilor pe care se sprijină oamenii se pun în anii copilăriei.

Un studiu publicat astăzi scoate în evidență faptul că mai mult de jumătate dintre români se confruntă cu o problemă de natură psihoemoțională în 2022. În plus, românii nu merg la psiholog, deși au nevoie de ajutor, arată studiul “Starea de bine a românilor”, realizat de rețeaua de sănătate Regina Maria. Studiul a fost desfășurat în vara acestui an, de către D&D Research pentru a analiza percepția românilor despre bunăstarea lor psihoemoțională.

Astfel, 55% dintre români susțin că au resimțit în ultimul an un impact negativ asupra echilibrului emoțional din cauza pandemiei Covid-19, în principal prin restricția libertății de mișcare și izolare.

Totodată, unul din doi români declară că este afectat negativ de conflictul din Ucraina prin: un cost al vieții mai ridicat, teama de război și empatia pentru oamenii din Ucraina. Tot jumătate dintre români suferă de epuizare generală la locul de muncă, arată studiul citat.

Citește și:

Psihologul Gáspár György: Comportamentul urât al copilului se schimbă doar după ce ne schimbăm noi

9 alternative la pedepse care chiar funcționează. Cum corectăm greșelile copilului prin metode pozitive [VIDEO]

Majoritatea românilor cred că bunăstarea psihologică ar trebui verificată regulat, dar 9 din 10 nu au făcut niciodată psihoterapie

Două treimi dintre participanții la studiu sunt de părere că bunăstarea psihologică ar trebui verificată regulat.

Deși 44% dintre repondenți consideră că mersul la psiholog ar putea fi un remediu potrivit, 89% dintre români nu au apelat niciodată la servicii de psihoterapie.

Doar 22% dintre români recunosc că în ultimul an au simțit nevoia să discute cu un psihoterapeut. Însă, dintre ei, doar 50% au și apelat la unul.

“Psihoterapia nu este un moft, ci o necesitate pentru mulți dintre noi. Contextul în care ne aflăm acum a crescut nivelul de anxietate și e normal să cerem ajutor”, declară Oana Nicolau, cofondatoare a clinicii de psihoterapie Oana Nicolau, care numără peste 70 de psihoterapeuți. Clinica a fost integrată recent în rețeaua de sănătate Regina Maria, care și-a propus să dezvolte în următorii ani un ecosistem digital pentru sănătate emoțională și sănătate mintală, construit în jurul terapiei online.

“În 2022, încă ne este rușine să mergem la terapie, însă e bine să știm că tot ce se discută rămâne în cabinet. Psihoterapia oferă instrumentele necesare pentru a gestiona mai bine problemele de zi cu zi, emoțiile din jurul unei suferințe, relațiile de familie și pentru a crește stima de sine”, mai spune ea, într-un comunicat de presă.

Citește și:

Studiu: Starea de spirit a mamei influențează capacitatea bebelușului de a vorbi

Droguri în școli. Gabor Maté: “Dependența este un răspuns la suferința traumei”. Care e soluția pe care o propune

Cele mai frecvente probleme psihoemoționale resimțite de români

Cum își percep românii propria sănătate psihoemoțională? Auto-percepția despre sănătatea psihoemoțională este bună pentru 59% dintre români, la un nivel funcțional pentru 39% și deteriorată pentru 2%. Ea este percepută în general mai bine decât starea generală de sănătate. Totuși, asta poate indica și o atitudine mai puțin atentă la starea psihologică.

În ceea ce privește tipul problemelor de natură psihologică sau emoțională, 59% din repondenți au declarat că s-au confruntat în ultimul an cu o problemă individuală precum:

  • stres
  • anxietate
  • gestionarea unor emoții
  • teamă
  • fobii

Iar 36% dintre românii participanți la studiu au afirmat că avut probleme care țin de relația cu persoane apropiate, în special partenerul sau copilul.

Românii nu au grijă de timpul de relaxare. Munca, o altă sursă de stres

Românii nu acordă multă atenție timpului pentru relaxare, care de cele mai multe ori nu este planificat, arată studiul. 45% dintre români își alocă timp “atunci când este posibil”. Două treimi dintre repondenți declară că nu au hobby-uri și doar 25% dintre participanții la studiu spun că fac sport regulat.

Nici în ceea ce privește starea de bine la muncă cifrele nu sunt îmbucurătoare.

30% dintre români resimt un impact negativ al vieții profesionale în viața personală prin:

  • Oboseală – 36%
  • Iritabilitate – 32%
  • Incapacitate de a se relaxa acasă – 30%
  • Timp redus cu familia – 32%

25% dintre respondenți spun că au un program de lucru nerezonabil.

48% dintre români se simt excesiv de încărcați cu munca, iar 38% dintre români sunt afectați de epuizarea generată de locul de muncă (burnout). Epuizarea aceasta este generată mai ales de o stare emoțională de “vacuum energetic” resimțită după terminarea programului de lucru.

În același timp, incertitudinea locului de muncă este o altă problemă pentru români: doar 1 din 3 români simte că are un loc de muncă stabil.

Studiul “Starea de bine a românilor” a fost desfășurat în vara anului 2022 pe un eșantion național format din populația activă profesional cu vârste cuprinse între 22 și 60 de ani, locuind în orașe cu peste 100.000 locuitori.

Citește și:

“Dacă nu faci ce îți cer, îți iau telefonul!” 6 motive pentru care să NU folosești ecranele pentru a pedepsi copilul

Psihologul Gáspár György: „Când le oglindim emoțiile și le validăm experiența, copiii își găsesc forța de-a înfrunta greutățile”

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,745FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole