Studiu: Starea de spirit a mamei influențează capacitatea bebelușului de a vorbi

Până la 70% dintre mame dezvoltă, după naștere, o stare depresivă cunoscută ca depresie postpartum sau “baby blues”. Analizele efectuate de specialiști arată că starea acestor mame poate afecta dezvoltarea bebelușilor, precum și dezvoltarea vorbirii lor. 

Dacă până acum nu era clar cum se manifestă această deficiență în dezvoltarea timpurie a limbajului la sugari, un studiu publicat recent explică mecanismul.

Cercetătorii de la Institutul Max Planck pentru Științele Cognitive și ale Creierului Uman (Institute for Human Cognitive and Brain Sciences) din Leipzig au investigat cât de bine pot distinge bebelușii unele sunete ale vorbirii de altele, în funcție de starea de spirit a mamei lor. 

Această abilitate este considerată o condiție prealabilă importantă pentru a parcurge următorii pași către un limbaj bine dezvoltat. Dacă sunetele pot fi distinse unele de altele, cuvintele individuale pot fi și ele distinse. 

Bebelușii mamelor cu dispoziție proastă au întârzieri în dezvoltarea limbajului

Rezultatele studiului au arătat că, dacă mamele manifestă o dispoziție mai negativă la două luni după naștere, la copiii acestora se observă, în medie, o procesare mai puțin matură a sunetelor vorbirii la vârsta de 6 luni. Acești copii au făcut foarte greu distincția între tonurile silabelor. La acești bebeluși, dezvoltarea așa-numitului răspuns de nepotrivire a fost întârziată comparativ cu rezultatele copiilor ai căror mame erau într-o dispoziție mai bună. Acest răspuns de nepotrivire este folosit pentru a măsura cât de bine poate o persoană să separe sunetele unul de celălalt. Evoluția către o reacție de nepotrivire pronunțată întârziată indică un risc crescut ca bebelușul să sufere de o tulburare de vorbire mai târziu, în viață.

“Bănuim că mamele afectate folosesc mai puțin vorbirea direcționată către sugar”, explică Gesa Schaadt, profesor de dezvoltare în copilărie și adolescență la Freie Universität din Berlin și principalul autor al studiului, publicat în revista JAMA Network Open, citat de ScienceDaily.com. 

“Probabil că ele folosesc mai puține variații de ton atunci când vorbesc adresându-se copiilor lor”, spune specialistul citat. Potrivit expertului, acest lucru conduce la o percepție mai limitată a copiilor pentru diferite înălțimi ale sunetului, care este considerată, la rândul său, o condiție prealabilă pentru dezvoltarea ulterioară a limbajului.

Citește și:

Dezvoltarea vorbirii. 34 de exerciții pentru bebeluși și copiii mici

Capul turtit la bebeluși, un risc frecvent. Cum prevenim plagiocefalia și torticolisul muscular

Rezultatele studiului arată cât de important este ca părinții să vorbească adresându-li-se sugarilor pentru dezvoltarea ulterioară a limbajului micuților.

Discursul considerat adecvat pentru bebeluși este cel:

  • direcționat către sugar
  • care variază foarte mult în înălțime
  • care subliniază mai clar anumite părți ale cuvintelor 
  • care concentrează atenția bebelușului asupra a ceea ce i se spune

„Uneori, este nevoie doar ca tații să fie mai implicați”

Însă, mamele care suferă de o stare depresivă au deseori un discurs mai monoton, mai puțin direcționat către sugar. 

“Pentru a asigura dezvoltarea adecvată a copiilor mici, este nevoie de sprijin adecvat și pentru mamele care suferă de tulburări ușoare care adesea nu necesită încă tratament”, afirmă Gesa Schaadt. Potrivit acesteia, “uneori, este nevoie doar ca tații să fie mai implicați”.

Cercetările au fost desfășurate cu ajutorul a 46 de mame care au raportat stări diferite după naștere. 

Starea lor de spirit a fost măsurată folosind un chestionar standardizat folosit pentru a diagnostica tulburările postnatale. Totodată, pentru a măsura cât de bine pot distinge bebelușii sunetele vorbirii unul de celălalt a fost folosită electroencefalograma. 

Citește și:

Secretul care te ajută să adormi rapid un bebeluș

Copilul își face rău pe termen lung și nu te ascultă? 5 pași pentru a-l ajuta să ia decizii bune

Sursa foto: Sarah Chai, Pexels

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,736FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole