6 lucruri pe care să NU le faci dacă adolescentul tău are rezultate sub așteptări la examen

Atât absolvenții claselor a VIII-a, cât și a XII-a au trecut de examenele de final de ciclu școlar, iar în unele cazuri notele obținute pot fi departe de așteptările părinților.

Ieri, Ministerul Educației a publicat rezultatele la examenele de Evaluarea Națională de clasa a VIII-a și absolvenții de gimnaziu și-au aflat notele.

Ce faci dacă fiul sau fiica ta care a susținut aceste examene sau Bacalaureatul a primit o notă mai mică decât cea la care te așteptai sau pe care ți-o doreai? Care e cea mai potrivită atitudine în acest caz?

Corina Lupău, psiholog clinician, psihoterapeut, Doctor în Medicină care lucrează cu copii, adolescenți și adulți în Oradea, la Spitalul Județean și la cabinetul său, îți oferă, într-o postare pe contul său de Facebook, câteva idei de care să ții cont în această perioadă.

Citește și: 

Mesaj pentru elevi înainte de Evaluarea Națională: „Nu știm ce loc veți prinde la liceu, dar locul de acasă e garantat”

De ce sunt adolescenții egoiști? Explicațiile psihologului Corina Lupău

Iată 6 atitudini pe care să le eviți dacă adolescentul tău a avut rezultate nedorite la examen:

1. Să-l critici, acuzi sau blamezi

„La ce-i folosește? Rezultatele nu se modifică dar paguba emoțională poate fi importantă și poate însoți copilul, în viitor, pe toată durata vieții”, avertizează psihologul.

 

2. Să adopți tratamentul tăcerii

Iată ce spune specialista citată: „Știu că mulți adulți au această atitudine atunci când copilul greșește. Pur și simplu își manifestă dezaprobarea prin tăcere și retragere. Ce înțelege copilul? Că e acceptat și iubit doar când are realizări.”

 

3. Să cauți vinovați în altă parte

„Ministerul, școala, profesorul pot părea părți ale problemei dar nu răspunsul la aceasta”, afirmă Dr. Corina Lupău. Sfatul ei este următorul: Ajută copilul să-și asume responsabilitatea pentru rezultat.

Citește și:

Fiica lui Virgil Ianțu dă Bacul. „Rolul nostru de părinți este foarte important acum. Trebuie să fim răbdători și înțelegători”

„Dincolo de orice examen, îi vreți sănătoși”. Mirela Retegan spune cum s-a îmbolnăvit din cauza stresului legat de școală

4. Să reproșezi

“Ți-am spus eu” este ultimul lucru pe care copilul tău are nevoie să-l audă în acest moment. „Poate că l-ai tot îndemnat pe parcursul anului școlar să învețe mai mult, să se organizeze mai bine și ți se pare că n-ai fost ascultat. Să te îndreptățești acum și să faci momentul “despre tine”, despre câtă dreptate ai avut, nu ajută”, subliniază psihologul.

 

5. Să ameninți

“Nu te mai las în tabără”, “Nu-ți mai dau bani de buzunar” sau “Schimbăm noi placa”, “Dau milităria jos din pod” sau alte asemenea avertizări îi induc copilului frică și nesiguranță.

 

6. Să proiectezi negativ viitorul

„“Ce-o să se aleagă de tine?”, “Las’ că e nevoie și de gunoieri” sunt afirmații pe care le-am auzit deseori în cabinet. Aici e vorba de anxietatea ta, ca părinte, de fricile tale activate de acest rezultat nedorit”, precizează Dr. Psiholog Corina Lupău din Oradea.

Citește și:

40 de idei ieftine sau gratuite cum să-ți petreci vacanța de vară cu copilul

Autoreglarea copiilor este un mit. Cum ajunge un copil să-și autoregleze emoțiile și comportamentele

Psihologul Gáspár György: „Când le oglindim emoțiile și le validăm experiența, copiii își găsesc forța de-a înfrunta greutățile”

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Sursa foto: Ben White, Unsplash

 

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    121,275FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole