Vacanța cu copiii înseamnă o pauză de la rolul de profesionist, mai ales în cazul părinților angajați, însă și pentru numeroși părinți antreprenori. Însă, această vacanță nu presupune o pauză și de la rolul de părinte.
Ce ne dorim este să avem vacanțe frumoase, în timpul cărora copiii să se distreze, să fie sănătoși și în siguranță și noi, părinții, să ne relaxăm și să ne umplem bateriile pentru perioada care va urma după încheierea concediului.
În timpul vacanței la mare din iulie 2018, am publicat, pe vechiul site, o serie de 6 articole + VIDEO cu tema „Parenting în vacanță”, cu scopul de a aborda principalele provocări legate de vacanța cu copiii și de a propune soluții la ele.
În plin sezon estival, reluăm seria de articole și aici.
În seria de 6 articole și videouri cu tema „Parenting în vacanță”, trecem în revistă principalele aspecte de care să ținem cont pentru a avea un concediu cât mai bun, în care nu doar copiii să se distreze și să se simtă bine, ci și noi, părinții.
Dacă ești părinte, ai observat că parentingul în vacanță este diferit de parentingul din perioadele obișnuite ale anului, când fiecare membru al familiei are programul său și petrec mult mai puțin timp împreună. Pe timpul vacanței, suntem împreună 24 de ore din 24, astfel încât pot apărea mult mai multe provocări.
Le mulțumesc mamelor din comunitatea de abonați Parenting 2.0 care mi-au răspuns la newsletter și au împărtășit experiențele lor legate de parentingul în vacanță.
O vacanță frumoasă începe cu o pregătire adecvată. Din acest motiv, în primul episod al campaniei, discutăm despre cum pregătim vacanța astfel încât să ne bucurăm toți de ea.
Sunt trei aspecte importante de care e nevoie să ținem cont atunci când ne pregătim pentru vacanță. Descoperă mai multe detalii despre ele în videoul pe care te invit să-l vizionezi (dacă nu poți viziona videoul, poți citi informațiile mai jos, sub video):
Citește și:
Sănătatea copilului în vacanța la mare. 9 sfaturi pentru părinți
Copilul se îneca la 4 metri de părinți, fără ca ei să observe! 12 semne că un om se îneacă
Iată care sunt trei aspecte importante care ne ajută să organizăm o vacanță frumoasă cu familia:
1. Pregătim copilul/copiii
Atunci când copilul este liniștit și fericit pe timpul vacanței, știm că această vacanță are mari șanse să fie relaxantă și frumoasă și pentru părinți. Din acest motiv, înainte de a pleca în concediu, este esențial să pregătim copilul pentru ce urmează.
Pregătirea copilului este absolut necesară mai ales când el urmează să treacă pentru prima dată printr-o anumită experiență. Dacă pentru prima oară va merge cu trenul, cu autocarul sau va zbura cu avionul, pregătește-l din timp pentru această experiență. Poți face asta discutând cu copilul, vizionând împreună filmulețe sau citind cărți despre viitoarea experiență. Pregătindu-l în mod adecvat pentru ce urmează, eviți stările de nemulțumire sau chiar eventuale crize ce ar putea apărea.
Nu uita să incluzi în acest proces și situațiile neprevăzute. Cum să le incluzi, dacă nici tu nu le poți prevedea? Îi poți spune copilului că, deși v-ați făcut aceste planuri, există posibilitatea ca ele să nu se realizeze exact așa cum le-ați conturat, deoarece pot apărea factori care pot influența programul.
2. Pregătim bagajele
În numeroase familii, împachetatul bagajelor pentru vacanță reprezintă un stres. De obicei, acesta cade în sarcina mamelor, deoarece ele sunt cele care, de obicei, se ocupă de bagaje.
Cum putem face astfel încât pregătirea bagajelor să fie cât mai puțin stresantă pentru noi?
- Pentru început, este de mare ajutor să scriem din timp o listă cu lucrurile pe care trebuie să le avem în bagaj. Pe măsură ce împachetezi, tai obiectele de pe listă sau le bifezi.
- În continuare, pentru a reduce presiunea, putem alege să simplificăm lucrurile. Atunci când ne referim la bagajele pentru vacanță, sunt cu adevărat indispensabile câteva lucruri: actele de identitate + documentele autoturismului (dacă plecați cu mașina), banii și cardurile, medicamentele necesare și încărcătoarele (de telefoane, laptop, aparat foto, cameră video, tabletă etc.). În rest, capitolele haine, încălțăminte și jucării pot varia și pot fi limitate în caz de nevoie.
- Împarte efortul și responsabilitatea implicând copilul/copiii în pregătirea bagajelor, în funcție de vârstă. Stabilește o limită în ceea ce privește jucăriile și cărticelele, apoi oferă-le libertatea să-și aleagă ce doresc să mai ia în vacanță.
3. Pregătirea activităților
Copiii se pot plictisi repede pe drum sau chiar la hotel și pe plajă. De aceea, e important să te gândești din timp la activitățile pe care le poți face împreună cu copiii în timpul drumului, în hotel sau în localitatea unde mergeți.
Dacă ai un copil mic dornic de explorare, asigură-te ca locul unde sunteți cazați are facilități pentru copii sau cel puțin este prietenos cu copiii (child friendly).
Pentru a vizita anumite obiective turistice, s-ar putea să fie nevoie de rezervări făcute din timp sau chiar de cumpărarea biletelor. Verifică aceste detalii, deoarece nu ți-ar plăcea să renunți la o bucurie doar din cauză că nu ai făcut o rezervare din timp.
Ținând cont de aceste trei detalii, poți organiza o vacanță reușită pentru familia ta!
Nu rata celelalte articole din seria „Parenting în vacanță”, care vor apărea în următoarele zile:
- PARENTING IN VACANȚĂ: Revederea cu rudele care locuiesc departe
- PARENTING IN VACANȚĂ: Deconectarea de tehnologie și mai multă conectare și comunicare cu copilul
- PARENTING IN VACANȚĂ: Cum creăm amintiri frumoase pentru copii
- PARENTING IN VACANȚĂ: Cum să-ți reumpli bateriile în timpul vacanței cu copiii
- PARENTING IN VACANȚĂ: Reguli și limite în vacanță
Sursa foto: Ivan Samkov, Pexels