PARENTING ÎN VACANȚĂ: Revederea cu cei dragi care locuiesc departe

Pentru multe dintre familii, vacanța este așteptată și datorită posibilității de a-și vizita rudele care locuiesc fie în localități îndepărtate, fie în altă țară, fie în străinătate. Ne referim aici și la revederea cu bunicii și la vizitarea locurilor unde s-au născut și au crescut părinții copilului.

Așa că, cel de-al doilea material din seria PARENTING ÎN VACANȚĂ este dedicat acestui subiect.

Iată ce ne-a scris Diana, o mamă din comunitatea noastră:

„Am fost deja în vacanță. Sora mea a venit cu copiii din SUA și am plecat la mare în Turcia. Ne-am dorit ca să fie împreună copiii noștri, să învețe să relaționeze și să își facă amintiri frumoase. Sper să vina cu drag în România în fiecare vară.
Parentingul a însemnat multă distracție cu ei, dar și gestionare a certurilor, împărțire a jucăriilor, activităților. Sunt 4 verișori: fată 8 ani, băiat 4 ani, fată 4 ani jumate și bebelușa de 9 luni.
Lungesc puțin subiectul, dar am observat un lucru interesant și, cred, normal, de altfel. Cei doi verișori de vârste apropiate au o relație în evoluție, frumos de urmărit în fiecare vară: prima – erau bebeluși, se jucau individual; a doua vară – se ignorau și eventual își luau unul altuia jucăriile fără scandal; a treia vară – își scoteau ochii, nu se suportau, nici vorbă să împartă jucării, rar se jucau împreună; vara aceasta – se caută unul pe celălalt să se joace, se bucură de companie, se joacă împreună, dar și când se ceartă sunt pasionali: „nu mai sunt verișorul tău!”😊 E o încântare să-i urmărești. Și asta înseamnă parenting de-a lungul vacanțelor.”

Și eu mă regăsesc în această categorie de familii: în fiecare vară, cu excepția perioadei de pandemie, petrecem una-două săptămâni în Republica Moldova, împreună cu mama mea și cu familia surorii mele Cristina cu cei 3 copii ai lor. Lui Emanuel îi place mult să se joace cu verișorii lui și abia așteaptă aceste perioade de revedere.

 

 

În perioada pe care copilul tău/copii tăi o petrec împreună cu rudele pe care le întâlnesc mai rar, au ocazia să afle mai multe despre copilăria ta, învață despre cultura familiei lărgite și cunosc istoria familiei.

Cred că familia este o valoare de bază atât pentru oameni ca indivizi, cât și pentru societate, în general. Din acest motiv, este important să profiți de momentele când copilul își reîntâlnește bunicii, verișorii, mătușile și unchii, pentru a-l include și pe el în valorile și istoria familiei.

Nu este deloc greu să faci acest lucru, deoarece copiii sunt curioși să știe cum erai și ce făceai atunci când erai de vârsta lor. De altfel, povestirile din copilărie sunt, de multe ori, mai interesante decât orice poveste citită dintr-o carte.

 

Nu rata celelalte materiale din seria „Parenting în vacanță”:

 

Sursa foto: Mikhail Nilov, Pexels

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

121,282FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole