Coaching emoțional în parenting. Psihologul Gáspár György prezintă o soluție eficientă din 5 pași

Părinții își doresc, în general, să educe la copiii lor un nivel ridicat de inteligență emoțională. Totuși, majoritatea părinților au dificultăți să facă acest lucru, în special deoarece nu știu ce să facă în mod concret pentru a crește nivelul de inteligență emoțională al copiilor.

Potrivit sihologului, psihoterapeutului și autorului Gáspár György, copiii noștri pot învăța să-și crească nivelul de inteligență emoțională cu ajutorul nostru, al părinților lor, în măsura în care reușim să devenim niște coachi emoționali. Și putem deveni niște antrenori emoționali dacă știm anumite lucruri.

Psihologul Gáspár György a prezentat, pe 6 aprilie 2019, în cadrul conferinței Educare, la care am participat la Hotel Sheraton din București, 5 pași cheie pe care îi propune pentru coachingul emoțional în parenting John Gottman, unul dintre cei mai apreciați experți în domeniul psihologiei relaționale.

John Gottman, care are în spate peste 40 de ani de cercetări despre cuplu și parenting, a ajuns la concluzia că un părinte conștient, care are un nivel crescut de inteligență emoțională, se implică în mod constant în 5 pași cheie.

Citește și:

Parentingul inconștient vs. parentingul conștient. 25 de deosebiri făcute de psihologul Gáspár György

Educația emoțională a copiilor: Principalele 3 blocaje ale părinților

5 pași cheie pentru coachingul emoțional în parenting

1. Devino conștient de emoțiile copilului

Desenele în care copilul vede un chip cu ochi pentru a învăța să recunoască ce emoție transmite desenul respectiv este o tehnică bună, însă nu suficient de bună pentru a-i crește inteligența emoțională, a susținut Gáspár György. Conform specialistului, dincolo de acest lucru, e foarte important să fim suficient de conectați cu copiii încât să putem să le conștientizăm emoțiile înainte ca intensitatea lor să crească foarte mult.

Din păcate, majoritatea părinților recunosc emoțiile copiilor în momentul în care aceștia manifestă comportamente negative: un tantrum, o reacție exagerată etc. Abia atunci, adulții conștientizează că ceva nu este în regulă.

„Va trebui să învățăm să recunoaștem aceste manifestări emoționale mult mai devreme, pentru că, atunci, putem evita o escaladare a situației”, a recomandat psihoterapeutul relațional.

Citește și:

Comportamentul urât al copilului este strigătul lui disperat după ajutor. Soluții pentru un comportament mai bun la școală și acasă

Psihologul Gáspár György: Comportamentul urât al copilului se schimbă doar după ce ne schimbăm noi

2. Recunoaște emoțiile copilului ca fiind oportunități de apropiere și de învățare

Atunci când copiii au emoții negative, mulți părinți încearcă să minimizeze foarte mult acele emoții, încearcă să-i convingă pe copii că nu e ok ceea ce simt.

„Mie mi se spunea întruna în familia noastră de origine că nu este ok să-ți fie frică. De asemenea, primeam o serie de mesaje despre a nu vorbi cu străinii. Mergeam cu bunica mea pe stradă, întâlneam o persoană necunoscută mie pe care bunica o cunoștea și bunica îmi spunea: „De ce nu saluți?” Pentru că bunica îmi spunea să nu vorbesc cu străinii, pentru că eu simțeam frică și știam că nu am voie să simt frică”, a oferit Gáspár György propriul său exemplu pentru a ilustra care este efectul minimizării emoțiilor copilului.

Deci, este foarte important, dincolo de faptul că am conștientizat emoțiile copiilor, să recunoaștem momentele în care apar aceste emoții ca niște oportunități de creștere și de învățare.

Gáspár György a mai spus că nu e suficient să-i punem pe copiii noștri să recunoască emoțiile celorlalți, fie persoane reale sau desenate, deoarece inteligența emoțională se cultivă cel mai bine în situații concrete de viață.

„Copilul are nevoie să simtă că mama și tata îi sunt aproape când îi este greu, nu când îi este bine. Toată lumea îl iubește pe Gáspár atunci când a dat un răspuns potrivit. Toată lumea îl iubește pe Gáspár atunci când se poartă impecabil. Însă, puțini oameni sunt alături de el când greșește, când o dă în bară, când se simte la pământ. Și în astfel de momente, copiii noștri au nevoie să fim lângă ei. Acestea sunt acele momente în care le cultivăm inteligența emoțională și inteligența relațională”, a explicat expertul în sănătatea mintală.

Citește și:

Psihoterapeutul Maria Verdi: 15 reguli de bază pentru sănătatea emoțională a copiilor

„Nu plânge! Nu mai urla!” Cum să-ți ajuți cu adevărat copilul să-și regleze emoțiile

3. Ascultă empatic, validând emoțiile copilului

„Următorul pas este de a da dovadă de o prezență empatică, de a asculta și de a valida tot ce simte copilul. Într-o anumită situație, persoane diferite pot avea emoții diferite. Dacă în situația în care sunt eu și copilul meu, copilul meu simte ceva diferit față de ceea ce simt eu, nu înseamnă că eu am dreptate și el greșește. În aceeași situație o persoană poate simți frică, o altă persoană poate simți frustrare”, a afirma psihologul Gáspár György.

Potrivit acestuia, cel mai înțelept lucru pe care îl poți face este să-i permiți copilului tău să simtă tot ceea ce simte în momentul respectiv.

 

4. Ajută copilul să-și eticheteze emoțiile

Este foarte important să faci acest lucru, a subliniat Gáspár György. Și poți face asta ajutându-l să găsească acele cuvinte potrivite prin care poate exprima tot ceea ce simte în momentul respectiv.

„Imaginați-vă cum se simte un copilaș atunci când este ajutat de mama, tata, un cadru didactic să verbalizeze toată dificultatea din universul interior, să pună în cuvinte tot ceea ce nu știe să exprime. Știți cum se simte? I se luminează fața și atunci ajunge să trăiască ceea ce înseamnă iubire necondiționată. Atunci își dă seama că cei de lângă mine ar putea să vadă mai bine anumite părți decât le văd eu în situațiile dificile de viață”, a explicat psihologul.

 

5. Stabilește și reamintește limitele, regulile și implică-te în căutarea strategiilor de rezolvare a problemelor

Conform lui Gáspár György, abia după ce ai parcurs primii 4 pași, poți vorbi cu copilul tău despre limite și reguli, despre comportamente potrivite și nepotrivite.

Din păcate, a mai spus el, majoritatea părinților încep cu cel de-al cincilea pas: se uită unde a greșit copilul, ce nu a făcut bine și, abia după aceea, dacă își mai amintesc de validare emoțională, parcurg și primii pași.

Citește și:

Psihologul Gáspár György: Trimisul copilului la colț, o dovadă a lipsei de umanitate. 5 pași pentru părinți în timpul furtunilor emoționale ale copiilor

Cum cultivăm inteligența emoțională a copilului. 3 pași de la psihologul Lenke Iuhoș

Cele 5 emoții care îi blochează pe copii în mediocritate

Pe măsură ce urmezi acești 5 pași în mod constant în comunicarea cu copilul, nu doar că nivelul lui de inteligență emoțională va crește, ci și relația voastră se va îmbunătăți considerabil!

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp:

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

La final, te invit să afli mai multe despre cartea scrisă de John Gottman pentru părinții care doresc să educe copii cu o inteligență emoțională ridicată:

 

„Parenting. Cum să creștem copii inteligenți emoțional” de John Gottman și Joan Declaire 

Fiecare părinte știe cât este de important să-și înzestreze copilul cu abilitățile intelectuale necesare pentru a avea succes în școală și în viață. Dar pentru fericirea copilului, e nevoie de ceva mai mult: el trebuie să afle cum își poate gestiona emoțiile, astfel încât să-și stăpânească și comportamentele. Pentru așa ceva, e nevoie de… antrenament. Cartea aceasta e un ghid pentru părinții care vor să practice Antrenarea Emoțiilor împreună cu copiii lor. E vorba de un proces în cinci pași, pe care părintele îl poate urmă oricând – indiferent că fiul sau fiica lui abia a învățat să vorbească ori se află în pragul adolescenței.

Extinsele cercetări longitudinale pe care cunoscutul psiholog și cercetător John Gottman le-a făcut de-a lungul a peste 40 de ani au arătat că – dincolo de pedepse și bătăi, dar și de recompense și răsfăț – această Antrenare a Emoțiilor este o metodă foarte umană (derivată din inteligența inimii, însă verificată științific) prin care îi putem educa frumos pe copii. Și, așa cum demonstrează Gottman în cartea de față, copiii cu inteligență emoțională au mai multă încredere în sine, sunt mai sănătoși, obțin rezultate mai bune la școală și socializează mai ușor cu cei de vârsta lor. Toate acestea sunt premisele fericirii.

 

Sursa foto: Facebook Gáspár György

 

Dacă dorești să afli mai multe despre cum îți poți ajuta copilul/copiii să-și calmeze emoțiile dificile, te invit să descarci un scurt ghid pdf de o pagină abonându-te la newsletterul nostru:

GHID DE CALMARE A EMOȚIILOR COPIILOR

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

122,736FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole