Copiii sunt extrem de curioși. Pe măsură ce cresc și vor să exploreze lumea, absolut totul li se pare interesant. Ei își doresc să exploreze fiecare cameră din locuință și fiecare colțișor.
Mai mult decât atât, în special în perioada în care le cresc dințișorii, cei mici au tendința de a introduce în gură toate obiectele pe care le iau în mâini.
Dorința lor de explorare și de a introduce obiecte în gură poate da naștere unor accidente și incidente neplăcute sau chiar grave. Tocmai din dorința părinților de a-și proteja copiii, apar numeroase conflicte cu cei mici, atunci când ei se expun unor posibile pericole. Multe asemenea conflicte pot fi evitate atunci când știm cum să asigurăm siguranța copiilor făcând anumite modificări în mediu.
Citește și:
7 sfaturi cum să faci diminețile înainte de școală sau grădiniță mai ușoare
Ghidul părintelui în era digitală. Limite optime între copii și ecrane
În fiecare cameră din locuință există diferite pericole specifice pe care părinții au nevoie să știe cum să le evite.
Siguranța copilului în bucătărie
Siguranța copilului în bucătărie este primul lucru care ar trebui să-i preocupe pe părinți. Pericolele pot fi reprezentate de: vasele fierbinți puse pe foc la aragaz, în cuptor, puse pe masă, după ce au fost luate de la temperatură înaltă, ustensilele ascuțite care stau în sertare, cum ar fi cuțitele sau foarfeca.
Pentru a evita rănirea cu obiecte ascuțite, le poți muta în corpuri de bucătărie situate mai sus, unde copilul nu poate ajunge. Sau poți monta opritoare speciale pentru sertare care nu îi vor permite celui mic să le deschidă.
De asemenea, asigura-te că eviți riscul de arsuri supraveghind copilul foarte atent în timp ce se află la bucătărie.
Dacă cel mic este foarte curios să vadă și să afle ce se întâmplă pe aragaz, nu îi respinge această curiozitate sub pretextul că este periculos, deoarece nu vei face decât să-i stârnești și mai mult curiozitatea. Explică-i mai întâi că vasul în care fierbe mâncarea pe aragaz este foarte fierbinte, apoi îi poți lua mânuța și o poți apropia treptat, foarte încet de aragaz. Copilul va vedea că, pe măsură ce se apropie de vasul aflat pe foc, temperatura crește până devine foarte inconfortabilă. O asemenea abordare îl va ajuta pe copil să simtă ce se petrece de fapt pe aragaz, precum și să-și satisfacă curiozitatea, astfel încât el nu va mai insista să ajungă la aragaz.
Citește și:
Calitățile paranormale ale mamelor. 15 motive ca să fii mândră de tine!
9 arome care te ajută să fii o mamă relaxată. Soluții de la specialiștii în aromoterapie
Siguranța copilului în sufragerie și dormitor
Chiar dacă poate că nu pare la o primă vedere, sufrageria și dormitorul ascund și ele câteva pericole. Pot apărea accidentări și răniri din cauza colțurilor meselor și mobilei. Există protecții speciale pentru acestea.
De asemenea, când ai un copil mic în casă, este mai indicat să renunți la fețele de masă, deoarece cel mic poate oricând să tragă de un capăt al feței de masă și să fie lovit de orice obiect aflat în acel moment pe masă.
Mare atenție și la plantele de apartament. Renunță la plantele toxice pentru copii, precum și la plantele cu frunze mari sau care atârnă, pe care copilul le poate apuca și poate cădea, fiind lovit de ghiveci.
Citește și:
Programul complet al activităților cu copilul de 1-3 ani (toddler). 65 de lucruri de făcut cu cel mic
De la cuplu fericit la părinți cu responsabilități. 10 reguli pentru o familie fericită
Siguranța copilului în baie
Cel mai important lucru pe care îl poți face pentru a te asigura că cel mic nu pățește nimic rău în baie este să nu-l lași nesupravegheat cât timp se află acolo. La băiță, poți folosi covorașe antiderapante care nu alunecă pentru baie sau pentru cabina de duș.
Asigura-te că ușa de la baie poate fi descuiată și din exterior, pentru a putea întra în eventualitatea în care copilul se încuie în baie involuntar.
De asemenea, ai grijă unde păstrezi substanțele de curățat și detergenții. Asigura-te că cel mic nu are acces în dulapurile sau sertarele unde se află acestea.
Citește și:
Ora de culcare = ora de luptă? Cum să-ți ajuți copilul să adoarmă mai repede când ritualul de culcare nu ajută
17 sugestii de la Oana Moraru cum să-i citești copilului de 1-3 ani
Siguranța copilului pe scări
Dacă aveți în locuință scară interioară, e important să te asiguri în primul rând că aceasta este rezistentă și bine prinsă. Pentru a reduce riscul alunecării, poți monta benzi anti-alunecare.
Siguranța generală a copilului în locuință
Geamurile reprezintă principalul pericol pentru copii. Când sunt foarte mici, copiii nu înțeleg că, dacă ar cădea pe geam, nu ar mai putea fi salvați. Mare grijă la plasele de țânțari, care pot da senzația că geamul este închis. Poți monta încuietori speciale la geamuri. Explică-i celui mic care sunt riscurile ferestrelor și de ce este interzis să se urce pe pervaz și în special să deschidă geamurile.
Medicamentele sunt păstrate, de regulă, în locuri ușor accesibile și mulți părinți nu se gândesc că ar putea reprezenta vreun pericol pentru cei mici. Din curiozitate, copiii pot deschide flacoanele cu medicamente și pot gusta, bea, înghiți conținutul, ceea ce comportă riscuri uriașe pentru sănătatea lor. De aceea, păstrează medicamentele într-o zonă inaccesibilă pentru copil.
Mare atenție, apoi, cu termometrele. Termometrele vechi cu mercur se pot sparge și copilul se poate intoxica cu mercur, care este un metal greu. Sunt de preferat termometrele moderne special create pentru copii.
Ușile sunt și ele potențiale surse de traume pentru copii și nu numai pentru cei mici. Copiii își pot prinde degetele neretrăgându-și la timp mâna atunci când ușa se închide. Apoi, pot introduce din curiozitate degetele sub ușă, în gaura cheii (la ușile mai vechi) sau, dacă sunt mai mari, pot încerca metode ingenioase de a închide și deschide ușile. Explică-i copilului cât este de periculos acest joc. Eventual, poți lua o bucată de cretă și îi poți arată ce se poate întâmpla.
Prizele sunt o mare sursă de stres pentru părinți atunci când cel mic încearcă să le exploreze. Pentru a evita conflictele pe această temă, poți ascunde prizele în spatele unor corpuri de mobilă sau poți folosi protecții speciale pentru prize.
Citește și:
Pneumonia la copii: Cum o deosebim de alte boli respiratorii? Dr. Mihai Craiu: „Ar trebui să utilizăm antibioticele mai rar”
Psiholog Petronela Rotar: În lipsa acestor ingrediente, sistemul nervos al copilului rămâne blocat în modul „supraviețuire”
3 moduri să previi comportamentul negativ al copilului + Soluția de avarie
Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):
Canalul Whatsapp Parenting 2.0
Sursa foto: Yan Krukau, Pexels