Oricât de mult ți-ar plăcea să te joci cu copilul tău, ai nevoie și de momente pentru tine sau pentru a face alte lucruri necesare, când îți dorești ca cel mic să se joace singur.
Când acest lucru nu se întâmplă, adică atunci când copilul plânge și te imploră să te joci cu el și tu știi că nu mai ai timp pentru asta, simți vinovăție, frustrare și poate neputință de a găsi o soluție care să te mulțumească și pe tine, și pe copil.
Cei de la popsugar.co.uk au stat de vorbă cu psihologul Beatrice Tauber Prior, proprietara Harbourside Wellbeing, pentru a găsi împreună soluții care să funcționeze pentru copiii mici, de 2-4 ani (toddler).
„Se întâmplă multe lucruri în anii copilăriei mici și jocul independent este o etapă importantă pentru dezvoltare”, spune psihologul. Potrivit acesteia, „jocul este un instrument puternic pentru exprimarea emoțiilor, pentru învățarea limitelor, pentru înțelegerea lumii și pentru a învăța cum să relaționăm cu ceilalți”.
Citește și:
Dezvoltarea vorbirii la copii. Îndrumar pe vârste
Încercarea de a forța copilul să fie autonom prea devreme poate duce la dependențe. 9 sfaturi de la Gáspár György
De ce copiii mici nu se joacă singuri?
Există un motiv întemeiat care explică faptul că unor copii de 2-3 ani le este greu să se joace fără ca mama sau tata să fie de față și nu are întotdeauna legătură cu faptul că este mai distractiv să se joace cu părinții.
De fapt, Prior explică faptul că reacția negativă a copilului când este pus în situația de de a se juca singur, fără unul dintre părinți, este legată în special de cât de sigur este atașamentul copilului față de părinți.
Plânsul și incapacitatea de a se juca singur atunci când un părinte pleacă din raza vizuală se datorează anxietății de separare. „Anxietatea de separare este normală la copiii mici, în special cu vârste cuprinse între 8 și 14 luni”, spune specialista citată, „însă niciun părinte nu poate fi atent la copilul lui 24 de ore din 24”.
Citește și:
„Chiar nu poți sta liniștit?” De ce să nu-i mai spui niciodată copilului să stea pe loc
Plastilina, cea mai eficientă jucărie de dezvoltare pentru copii. Cum o alegi pe cea potrivită
Cum ajunge un copil mic să se joace singur?
Dacă ești o mamă ocupată, cu o listă întreagă de sarcini de bifat și ai nevoie ca micuțul tău să se joace singur pentru a putea face anumite lucruri, psihologul Beatrice Tauber Prior oferă 5 soluții rapide și abordări care încurajează jocul independent pentru copiii mici:
1. Copilul copiază modul de joacă
„Când un părinte petrece timp cu copilul, cel mic copiază modul în care ar trebui să arate jocul”, spune Prior. „Odată ce copilul a învățat cum arată jocul, el va putea imita și se va putea juca singur”.
2. Elimină distragerile
„În timpul jocului cu copilul, asigură-te că dezactivezi toate tehnologiile și minimizează distragerile”, ne sfătuiește experta citată.
Potrivit acesteia, „este cel mai ușor să lași televizorul deschis, să răspunzi la un mesaj sau la un e-mail de la serviciu, dar asigură-te că petreci zilnic un timp special dedicat exclusiv jocului cu copilul tău, astfel încât el să vadă ce înseamnă jocul neîntrerupt”.
Citește și:
Cum le dăm „disconnect” copiilor fără să vrem. Ajută-l pe copil să-și încarce bateriile [VIDEO]
Gabor Maté: Cele 2 gânduri traumatizante ale copilului mic când părintele nu-i satisface nevoile
3. Oferă-i jucării pentru joacă liberă
Atunci când un copil poate fi creativ fără să fie nevoie să urmeze instrucțiuni sau reguli precise, el se angajează într-un joc deschis, care duce în mod natural către a se juca singur.
„Păpușile, cuburile, creioanele și hârtia sunt câteva lucruri minunate pe care să le așezi pe podea și să-i permiți copilului să le exploreze și să le folosească pe măsură ce îi atrag atenția”, exemplifică Beatrice Tauber Prior.
4. Oferă-i constant jucării interesante
„Uneori, jucăriile noi pot atrage atenția unui copil mai repede decât o jucărie mai veche, așadar le recomand părinților să pună, din timp în timp, câte o jucărie nouă, astfel încât copilul să petreacă timp cu noua jucărie”, spune psihologul.
Aceasta oferă o sugestie utilă: „Dacă nu vrei să cumperi jucării noi, poți face schimb de jucării cu prietenele tale care au copii de vârste apropiate cu al tău”.
5. Ieșiți afară
„Timpul petrecut în natură oferă oportunități ideale pentru jocul independent”, continuă specialista.
„Natura va atrage atenția copilului, îi va da instrumentele necesare pentru a fi creativ și, în plus, se va bucura de aer curat, de exerciții fizice și de o doză sănătoasă de Vitamina D de care are atâta nevoie”, explică aceasta.
Citește și:
Copilul lovește și este agresiv cu alți copii? Cum schimbi acest comportament
10 rețete de vopsea comestibilă pentru pictura cu degetele (finger painting)
10 sfaturi cum să spui o poveste de noapte bună astfel încât copilul să citească de plăcere
Cu ajutorul acestor sfaturi de la psihologul Beatrice Tauber Prior, îți vei ajuta treptat copilul să învețe să se joace singur!
Dacă dorești să afli mai multe despre cum îți poți ajuta copilul/copiii să-și calmeze emoțiile dificile, te invit să descarci un scurt ghid pdf de o pagină abonându-te la newsletterul nostru:
Sursa foto: Tatiana Syrikova, Pexels
Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):
Canalul Whatsapp Parenting 2.0