Aware Parenting. Cele 10 principii ale parentingului conștient

Aware Parenting (parenting conștient) este o filosofie de educare a copiilor bazată pe cele mai recente cercetări în ceea ce privește dezvoltarea copilului, care pune la îndoială presupunerile tradiționale în acest domeniu.

Sursa foto: Facebook Aware Parenting Institute
Aletha Solter
Sursa foto: Facebook Aware Parenting Institute

Aletha Solter, fondatoarea filosofiei Aware Parenting, propune o nouă abordare care poate schimba profund relația dintre părinte și copilul său. Potrivit acesteia, părinții care urmează această abordare cresc copii inteligenți și capabili să ofere compasiune, copii competenți, nonviolenți și care sunt feriți de droguri, potrivit site-ului oficial awareparenting.com.

 

Iată care sunt cele 3 aspecte de bază ale Aware Parenting:

 

1. Stil de parenting bazat pe atașament

A ține cont de nevoia de atașament a copilului vizează nașterea naturală și crearea unei legături cu copilul cât mai devreme, foarte mult contact fizic, alăptare prelungită, răspuns prompt la plânsul copilului, o atitudine sensibilă față de copil.

 

2. Disciplină non-punitivă

Este recomandată excluderea pedepselor de orice tip, inclusiv time-out și consecințele artificiale, excluderea recompenselor sau mituirilor, căutarea nevoilor și a sentimentelor care stau la baza comportamentelor, gestionarea furiei părinților, rezolvarea pașnică a conflictelor în familie.

 

3. Vindecarea de stres și traume

Acest aspect se referă la recunoașterea stresului și a traumei, inclusiv a nevoilor neîndeplinite, drept cauze primare ale problemelor emoționale și de comportament ale copilului, punerea accentului pe prevenirea stresului și a traumelor, recunoașterea efectului vindecător al jocului, râsului, plânsului în contextul unei relații iubitoare părinte-copil, ascultarea și acceptarea cu respect și empatie a emoțiilor copilului.

Citește și:

Gabor Maté: Psihologia de parenting din cultura noastră este anti-copil. Câteva sfaturi pentru părinți

Parentingul anti-dopamină. 5 soluții care reduc nevoia copilului de ecrane și de dulciuri

Descoperă cele 10 principii ale Aware Parenting:

 

1. Părinții conștienți satisfac nevoia copiilor lor de contact fizic

Satisfac această nevoie prin îmbrățișări, dezmierdări etc. Acești părinți nu își fac griji că și-ar putea „răsfăța” copiii.

 

2. Părinții conștienți acceptă întreaga gamă de emoții și ascultă fără să judece exprimările sentimentelor copiilor

Ei știu că nu pot preveni toate momentele de tristețe, de furie sau de frustrare și nu încearcă să-i oprească pe copii din a se elibera de sentimentele dureroase prin plâns sau furie.

 

3. Părinții conștienți le oferă copiilor lor o stimulare adecvată vârstei lor și au încredere în copii că vor învăța în propriul ritm și în propriul mod

Ei nu încearcă să-i grăbească pe copii să treacă la următoarele stadii de dezvoltare.

 

4. Părinții conștienți oferă încurajare pentru învățarea abilităților noi

De asemenea, acești părinți nu judecă performanțele copiilor nici cu critici, nici cu laude evaluative.

 

5. Părinții conștienți petrec timp în fiecare zi cu copiii lor, acordându-le atenție deplină

În acest timp special, de calitate, ei observă, ascultă, răspund și se alătură jocului copiilor lor (dacă sunt invitați să o facă), însă nu direcționează activitățile copiilor.

Citește și:

Când și cât e bine să lăsăm copilul să plângă. Evită aceste două mari greșeli pe care le fac părinții

Copilul nu se liniștește din plâns? 7 fraze ale părinților care agravează crizele de plâns ale copiilor

6. Părinții conștienți își protejează copiii de pericole

Totuși, ei nu încearcă să prevină toate greșelile, problemele sau conflictele copiilor lor.

 

7. Părinții conștienți își încurajează copiii să-și rezolve problemele în mod autonom

Ei le oferă copiilor ajutor doar atunci când este nevoie. Și nu rezolvă problemele copiilor în locul lor.

 

8. Părinții conștienți stabilesc limite rezonabile și își îndrumă copiii într-un mod delicat către comportamentul acceptabil

Iar atunci când rezolvă conflictele, acești părinți iau în considerare nevoile tuturor. Ei nu își controlează copiii prin mită, prin recompense, prin amenințări sau prin pedepse de orice fel.

 

9. Părinții conștienți au grijă de ei înșiși și sunt sinceri în privința propriilor nevoi și sentimente

Ei nu se sacrifică până în punctul în care ar începe să aibă resentimente.

 

10. Părinții conștienți se străduiesc să fie conștienți de modurile în care propria lor suferință din copilărie interferează cu capacitatea lor de a fi părinți buni

De aceea, acești părinți depun eforturi conștiente pentru a evita să le transmită copiilor propriile lor răni.

Citește și:

Cei 4 Călăreți ai Apocalipsei care distrug relația dintre părinți și copii

Parenting tradițional vs. parenting conștient. 10 diferențe de la psihologul Gáspár György

Oana Moraru, despre oamenii antiparenting, care se declară „realizați” chiar dacă „au mâncat ceva bătaie de la părinți”

Dacă îți dorești să aprofundezi mai mult teoria Aware Parenting și studiile Alethei Solter, iată câteva cărți scrise de ea pe care le poți studia, astfel încât să aplici și tu aceste metode în educația copilului tău:

 

„Lacrimi și crize de furie” de Aletha Solter 

Ce e de făcut când bebelușii și copiii plâng? Ești derutată de plânsetele micuțului tău sau de crizele de furie ale copilului Te simți neputincioasă, depășită de situație sau furioasă? Te pun pe gânduri sfaturile contradictorii primite de la cei din jur

Această carte te va încuraja și te va ajuta să rămâi conectată la copilul tău în aceste momente dificile. Tradusă în 11 limbi, cartea descrie un nou mod de a reacționa la plânsul copiilor, de la naștere până la vârsta de 8 ani. Această abordare revoluționară și plină de respect față de copii îi ajută pe bebeluși să doarmă toată noaptea, previne problemele comportamentale ale copiilor, sporește puterea de concentrare a copiilor, reduce agresivitatea și hiperactivitatea. De asemenea, îi ajută pe cei mici să se vindece de stres și traume.

 

„Jocul atașamentului” de Aletha Solter

Această carte te va ajuta să rezolvi problemele de disciplină ale copiilor de la naștere până la vârsta de 12 ani, fără pedepse sau recompense și să construiești o relație puternică și sănătoasă cu copilul încă de la început.

O perspectivă jucăușă și revoluționară asupra creșterii copiilor care te ajută să obții cooperarea copilului fără lupte de putere, să reduci rivalitatea dintre frați și să diminuezi comportamentul agresiv, să rezolvi problema temelor pentru acasă și a orei de culcare, să-ți sprijini copiii să-și depășească fricile, să consolidezi relația părinte-copil, să aduci bucurie în căminul vostru.

Este ghidul ideal pentru părinții care doresc să-și construiască o relație puternică și sănătoasă cu copiii lor. Cartea se bazează pe atașamentul afectiv și joacă pentru a promova dezvoltarea fizică, emoțională și intelectuală a copilului.

 

„Bebelușul meu înțelege tot” de Aletha Solter

Este una din cărțile care a reprezentat o revelație pentru părinți și a determinat o mică, dar hotărâtă, revoluție în creșterea copiilor. Impactul cărții a fost atât de mare tocmai pentru că i-a ajutat pe părinți să își asculte instinctul de a-și iubi necondiționat și nelimitat copiii, fără teama că, ținându-i în brațe și ascultându-i, îi vor răsfăța. Recunoașterea și preocuparea pentru nevoile și trăirile emoționale ale copiilor din primele momente de viață, validarea și înțelegerea lor, disponibilitatea adultului și căldura afectivă sunt baza unei relații flexibile și reciproc empatice, bazată pe atașament sigur, cu copiii noștri. Un element esențial în această relație este acceptarea plânsului, ca un mecanism natural și sănătos de autoreglare emoțională și de vindecare psihologică la orice vârstă.

Când bebelușul încearcă să se elibereze de tensiune plângând, plânsul în sine devine nevoia, iar el nu se va simți mai bine până când nu va plânge. Este important sa vă amintiți că nu înseamnă că sunteți niște părinți nepricepuți dacă bebelușul vostru plânge. Se poate ca el să nu aibă nevoie de nimic altceva decât să fie ținut în brațe și iubit.

 

„Copiii noștri, frumoși și sănătoși” de Aletha Solter

Aceasta este una dintre cele mai importante cărți de parenting pe care le poți găsi, bazată pe cercetări recente și o nouă înțelegere a dezvoltării copilului. Se referă la minunata, și totodată complicata, vârstă a copilăriei, de la 2 la 8 ani, și ne învață să devenim părinți atenți și plini de compasiune, care caută să înțeleagă nevoia și emoția în spatele comportamentului copiilor noștri, oferindu-le astfel ceea ce au nevoie pentru a fi fericiți și a crește sănătos. Din paginile acestei cărți vei afla cum să găsești alternative eficiente și sănătoase le pedeapsă și violență, cum să răspunzi unui acces de furie sau cum să îți ajuți copilul să depășească frica și anxietatea și să facă față durerii și pierderii, să coopereze și să se înțeleagă cu frații și ceilalți copii. Și un lucru foarte important: vei afla cum să ai grijă de tine!

„Înainte să vă dați seama, copiii au crescut. Va veni un moment în care se vor spăla pe dinți fără să le amintiți, vor mânca fără să dea pe ei și vor citi singuri. Pe măsură ce cresc, vor dori în mod natural să petreacă mai mult timp cu prietenii lor și mai puțin cu voi. Copiii voștri depind de voi acum în moduri care se vor schimba în curând. Prețuiți momentele de comuniune și amintiți-vă să vă bucurați de voioșia, spontaneitatea, intensitatea, mirarea, curiozitatea și nerăbdarea lor.” – Aletha Solter

 

„O viață fără droguri” de Aletha Solter

Tot mai mulți adolescenți ajung să consume substanțe nocive, așa că părinții se preocupă din timp să își știe copiii pe un curs al vieții fără droguri. Această carte te ajută să-ți pregătești copiii să depășească tot felul de tentații și să facă față situațiilor riscante ce le apar în cale. Lucrarea are o abordare inovatoare în ceea ce privește implicarea părinților: se concentrează pe măsurile preventive care pot fi urmate în toate etapele și la toate vârstele din viața copilului.

Oferind instrumente simple, ușor de folosit pentru a pune bazele unei fundații solide pentru ca toți copiii să poată spune „nu” drogurilor, cele 100 de recomandări sunt organizate în funcție de grupa de vârstă – de la vârsta preșcolară până la vârsta adultă. Un ghid esențial, practic și cuprinzător de educație parentală, îți va indica cum poți să îți ajuți copiii să se simtă bine cu ei înșiși astfel încât să nu apeleze la mijloace artificiale de obținere a plăcerii, să facă față stresului astfel încât să nu apeleze la droguri pentru a se relaxa, să își respecte corpul astfel încât să respingă orice substanțe nocive, să mențină legături strânse cu familia astfel încât să nu simtă nevoia disperată de a fi acceptați într-un grup, să își asume riscuri sănătoase, nu periculoase.

 

„Ajută-ți copilul să se vindece de traumă” de Aletha Solter

O carte cuprinzătoare care oferă părinților instrumente practice și eficiente pentru a-și ajuta copiii să se vindece după traume. Scrisă de psihologul și expertul în parenting renumit Aletha Solter, această carte oferă o abordare compasională și de susținere pentru a sprijini copiii să-și revină dupa experiențe traumatizante.

Prin combinarea tehnicilor bazate pe cercetare și a exemplelor din viața reală, autoarea îi indrumă pe părinți cum să creeze un mediu sigur și protector, să construiască relații puternice cu copiii lor, să-i ajute să dezvolte abilități de adaptare care pot dura o viață întreagă.

Fie că cel mic a experimentat un eveniment traumatic unic (spitalizare, înțepătură, cutremur) sau adversități constante (divorț, bullying etc.) cartea este o resursă esențială pentru orice părinte care dorește să susțină bunăstarea emoțională și psihologică a copilului său.

 

Sursa foto: Pexels

 

Dacă îți place abordarea site-ului Parenting 2.0, te invit să te alături abonaților la newsletter descărcând un scurt ghid în format pdf cu o strategie din 5 pași care te va ajuta să-ți ghidezi copilul în momentele în care simte emoții dificile:

GHID DE CALMARE A EMOȚIILOR COPIILOR

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

122,745FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole