Cum pui capăt unui conflict cu copilul în 5 minute. Soluția părintelui conștient

Diferite conflicte pot apărea frecvent în relația dintre părinți și copii. Este suficient ca mama să-i spună copilului să se grăbească să se îmbrace, deoarece va întârzia la grădiniță, iar copilul să refuze să lase din mână jucăria preferată ca atmosfera în familie să se tensioneze.

Conflictele există și nu le putem ignora. În acele momente, părintele și/sau copilul se enervează, se înfurie, amenință, țipă sau lovesc, manifestându-și verbal sau fizic emoțiile dificile.

Conflictele cu copiii sunt printre cele mai neplăcute și mai dificile momente pe care le avem de gestionat în meseria noastră de părinți. Acestea ne dezechilibrează, ne erodează relațiile cu copiii, generând teamă, vinovăție sau alte emoții dureroase. Ce bine ar fi ca, printr-o minune, toate conflictele cu copiii să dispară, nu-i așa?…

Însă, realitatea este că, atunci când părintele și copilul au dorințe diferite și opinii diferite asupra unui lucru, conflictul apare automat.

Ce putem face, în afară de dorința imposibilă de a nu exista conflicte, este să învățăm să le gestionăm într-un mod constructiv. Adică, să acționăm astfel încât și părintele, și copilul să aibă de câștigat.

În acest articol, îți propun o soluție simplă cu ajutorul căreia vei dezactiva orice conflict cu copilul în maximum 5 minute.

Citește și:

Conflictele cu copilul. 7 urmări negative care trec neobservate

Psihologul Gáspár György: Comportamentul urât al copilului se schimbă doar după ce ne schimbăm noi

Este o soluție general aplicabilă. Dacă ai o provocare concretă căreia nu reușești să-i găsești o soluție și dorești să-mi scrii personal, te invit să-mi scrii un email pe adresa redactia@parenting20.ro. Te asigur că citesc toate emailurile și răspund la ele. (În cazul în care nu găsești răspunsul, verifică în următoarele zile în folderul Spam și, dacă e acolo, mută-l manual în Inbox.)

 

Iată 3 pași pe care să-i parcurgi pentru a pune capăt oricărui conflict cu copilul în doar 5 minute:

 

1. Formulează provocarea, descriind obiectiv faptele 

Acest prim pas este foarte valoros, datorită faptului că te ajută în primul rând pe tine să vezi lucrurile obiectiv, lăsând puțin deoparte așteptările și fricile tale.

Pentru a formula situația obiectiv, este necesar să nu critici copilul, să nu faci presupuneri, să nu îi citești gândurile, doar să descrii simplu și obiectiv ce s-a întâmplat.

Iată câteva exemple:

  • „Observ că, după ce ai terminat de mâncat și ai plecat în sufragerie, farfuria ta se află în continuare pe masă”.
  • „A sunat alarma care arată că este momentul să oprești jocul de pe tabletă, însă observ că îl continui…”
  • „Suntem în parc și plângi după ce i-ai cerut trotineta băiețelului și el a refuzat să ți-o împrumute.”

 

2. Imaginează-ți că te afli în locul copilului

Dacă, pentru câteva momente, tu ai fi copilul care a plecat în sufragerie fără să-și pună farfuria la spălat, sau copilul care este prins la jumătatea nivelului jocului de pe tabletă, sau copilul care plânge pentru că a ratat ocazia de a merge cu trotineta… cum te-ai simți? Ce gânduri ai avea?

Observă ce emoții apar atunci când îți pui aceste întrebări. Observă ce gânduri îți vin. Astfel, îți vei înțelege la un nivel mai profund copilul. Înțelegându-i punctul de vedere, poți trece la pasul următor.

Citește și:

Copilul vrea ceva ce nu se poate. Tiparele care întrețin conflictul

Copilul vrea ceva ce nu se poate. Soluția care elimină conflictele

3. Exprimă empatie la adresa copilului

După reacția copilului, sau dacă nu spune nimic, poți exprima în cuvinte ceea ce simte copilul, acum, că ai observa care sunt emoțiile și gândurile sale, punându-te în papucii lui:

  • „Îmi imaginez că nu e un lucru plăcut să pui farfuria în chiuvetă când sunt atâtea lucruri interesante care te așteaptă.”
  • „Știu cât de greu îți este să oprești jocul acum, chiar dacă a sunat deja alarma și am convenit împreună că te vei juca 20 de minute. Este jocul tău preferat și ești chiar în timpul unui nivel…”
  • „Probabil că simți tristețe, furie și frustrare pentru că acel copil a refuzat să-ți împrumute trotineta, mai ales că tu de fiecare dată împarți jucăriile tale cu alți copii…”

 

Și gata.

Dacă ai parcurs, autentic și integru, acești 3 pași, te asigur: copilul tău nu mai poate fi sursa vreunui conflict. El nu va mai avea nevoie să se lupte cu tine și nici să-ți demonstreze nimic, deoarece vede și simte că îl înțelegi cu adevărat.

În acest punct, mingea este la tine. Cel mic simte că îl înțelegi și că ești de partea lui. Cel mai probabil, are nevoie să-l ajuți și să-l ghidezi să clarifice ce își dorește și cum poate obține ceea ce vrea.

Conflictul ar putea continua doar dacă nu știi cum să comunici în mod constructiv cu copilul astfel încât să găsiți soluția potrivită pentru ca și tu, și el să fiți mulțumiți.

Dacă simți că nu ai ști cum să ghidezi discuția în continuare pentru o situație de câștig pentru ambele părți, atunci, din păcate, conflictele vor tot apărea.

Pe măsură ce conștientizezi cât de important este să cunoști și să aplici soluții concrete de rezolvare a conflictelor cu copilul, s-ar putea să te gândești să cauți să afli asemenea soluții. O modalitate de a face asta este de a participa la Maratonul online de parenting pe care îl organizez și care se află la a 10-a ediție.

 

La final, te invit să te abonezi la newsletterul nostru pentru a primi o serie de 3 emailuri despre gestionarea constructivă a conflictelor cu copiii:

 

DE LA CONFLICTE LA COMUNICARE EFICIENTĂ CU COPIII

 

Sursa foto: Bashar Ketaz, Pexels

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

122,745FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole