Toamna nu ne plictisim! Top 27 activități & jocuri pentru copii de 3-5 ani, în casă sau la grădiniță

Vara ne plângeam că este prea cald și nu putem stă prea mult afară din cauza caniculei. Acum, că a venit toamna, vremea s-a răcit și ploile își fac și ele loc în agenda meteo.

Odată cu ele, mai apar și răcelile.

Prioritar este să știi cum să te ferești de răceli și cum să crești imunitatea întregii familii. Apoi, sigur îți vor fi de ajutor aceste idei de activități în casă, pentru a ține ocupat un copil de 3-5 ani, în zilele ploioase de toamnă ori dacă este răcit și nu-l poți scoate afară la joacă.

Recomandare: ca să nu rămâi în pană de idei, scrie o listă pe care să o ții la îndemână și în care să incluzi activitățile de mai jos. Astfel, poți organiza o zi minunată și plină de activități în casă, fără să lași copilul să intre în starea de plictiseală.

În funcție de vârsta și de răbdarea pe care o are copilul tău, poți anticipa câte astfel de activități și jocuri pentru copii îți vor fi necesare într-o zi. De regulă, 4-5 dintre activitățile de mai jos ar trebui să țină copilul implicat aproape două ore.

Citește și:

40 de activități faine de toamnă pentru părinți și copii

Top 5 activități pentru care copilul va lăsa ecranele deoparte

Iată un alt lucru care te poate ajuta: în prima parte a zilei organizează jocuri și activități mai complexe, legate de memorare, logică, cifre, alfabet, culori, o limba străină. Iar după somnul de după-amiază, oferă-i activități mai ușoare, fizice.

Pentru copiii mai mici, îți recomandăm să citești programul complet al activităților tale cu copilul de 1-3 ani (toddler).

Top jocuri pentru copiii de 3-5 ani, ideale pentru zilele pe care le petreceți în casă:

1. Cântați – unul dintre cele mai îndrăgite jocuri pentru copii!

2. Dansați – un joc pentru copii care implică și consum de energie

3. Teatru de păpuși / jucării de pluș – un joc pentru copiii de 3 ani.

4. Învățați literele și cifrele folosind cărți sau abțibilduri. Ai și un caiet la îndemână? Atunci, lipiți pe fiecare pagină o literă. Cu o foarfecă, decupați din cărțile lui vechi și rupte animale sau obiecte care încep cu litera respectivă. Și umpleți pagina cu imagini. Și dacă nu vreți să decupați, găsiți cărți de activități cu autocolante cu numere sau litere, ideale pentru vârsta de 3-6 ani.

5. Povești improvizate – tu spui o frază, el o continuă și tot așa. Este un joc pentru copiii de 3 – 4 ani

Citește și:

29 idei de activități pe care le poți face cu copilul toamna

Autoreglarea copiilor este un mit. Cum ajunge un copil să-și autoregleze emoțiile și comportamentele

6. Bowling cu pahare de plastic – le așezi pe înălțime, sub forma unui turn, și copilul le lovește cu o minge ușoară, de dimensiuni medii

7. O pistă de mașinuțe – transformă tot covorul într-o pistă pentru mașinuțe, cu ajutorul benzilor de scotch colorat

8. Știai despre plastilină că este cea mai eficientă jucărie de dezvoltare pentru copii?

9. Pictura cu degetele. Este mai murdar și mai amuzant. Dacă vrei să faci o rețetă de vopsea comestibilă, te poți inspira din aceste 10 rețete de vopsea comestibilă. Copilului tău nu-i place să se murdărească pe mâini? Atunci, poate picta cu un burete de bucătărie, tăiat în bucățele mai mici, de diferite forme.

10. Pescuiți cu penseta dintr-un bol mai mare nasturi, biluțe de hârtie, scobitori, paie de plastic, cuburi lego. Este un joc pentru copii de 3 ani. Pentru a-l face mai interesant pentru copiii mai mari, poți transforma jocul într-o competiție, folosind un cronometru

11. Desenați pe oglindă. Cu un marker ce se șterge rapid, pune oglinda în fața copilului, care își poate desena o mustață sau chiar autoportretul. Nu uita să-i faci poze la final, pentru a păstra amintirile!

12. Hârtie colorată și un perforator. Îndoaie hârtia colorată de mai multe ori, până obții un pătrat mai mic. Cu un perforator mini, ideal pentru copii, faceți găuri din loc în loc. Când desfaceți hârtia, veți obține mici opere originale!

Citește și:

Părinte autoritar vs. părinte cu autoritate. Cum îți poți păstra autoritatea fără să fii autoritar

Cum arată disciplina care nu aduce separare între copil și părinte

13. Confetti. Cu bucățelele mici și colorate strânse în perforator, faceți alte tablouri. Aveți nevoie de puțin lipici și o hârtie albă, pe care veți lipi confetti-ul. Atenție această activitate este recomandată înainte de ziua de curățenie, nu după. Sigur vei mai găsi confetti pe jos, la finalul zilei.

14. Faceți puzzle-uri, iar apoi lipiți-le cu lipiciul special pe o hârtie mai groasă. Puzzle-ul este o activitate foarte bună de învățare, exersare a răbdării, atenția la detalii și memorare. Iar cu ajutorul unui lipici special pentru puzzle-uri, rezultatul final poate deveni o mică operă de artă, pe care o poți agăța, apoi, pe perete. Ai, astfel, două activități utile în care copilul este antrenat. Este un joc pentru copiii de 4+ ani, care nu se vor supără atunci când vor conștientiza că piesele lipite nu mai pot fi folosite la un joc nou.

15. Picnic pe covor. Afară plouă? Nu-i nimic. Voi puteți face un picnic chiar pe covor. Luați gustarea de după-amiază pe o păturică și jucați un joc de imaginație. Vă puteți imagina că sunteți în parc și povestiți fiecare ce vedeți în jur. Este mai distractiv și scoți copilul din starea de plictiseală. Atunci când sunt plictisiți, ori nu se simt bine, copiii mănâncă mai puțin și fac mai multe mofturi la ce ai pregătit.

16. Faceți curățenie. Poate că ție nu îți face neapărat plăcere, însă copiilor le place să fie antrenați în activități de „oameni mari”. În funcție de vârstă, oferă-le mici task-uri potrivite. Cel mai bun este ștersul prafului sau al oglinzilor. La fel de încântați vor fi să te ajute la organizarea dulapului – mai ales dacă ai și haine de care vreți să scapi.

17. Gătiți împreună

18. Colaje. Aveți nevoie de lipici (unul mai bun) și diferite accesorii: nasturi, bucăți de hârtie, bucățele mici de material, scobitori, vată, confetti.

Citește și:

Când copilul vorbește urât. Cum să-l ajuți să-și gestioneze emoțiile

Oana Moraru, despre principalele motive pentru care copilul preșcolar e nervos, țipă și vorbește urât

19. Un abac. Învățați matematică într-un mod distractiv.  Puteți crea un abac rapid dintr-o bucată de carton (de la o cutie de pantofi, de exemplu). Aveți nevoie de ață, mărgele sau biluțe găurite, prin care să puteți introduce ață. Este un joc pentru copii de 4+ ani.

20. Vânătoare de comori. Ascunde prin casă diferite obiecte și oferă-i indicii pentru a le găsi.

21. Baschet cu șosete. Folosiți coșul pentru rufe și câteva perechi de șosete și exersați aruncarea la coș.

22. Faceți un fort (pentru băieți) sau castel (pentru fetițe). Sigur îți aduci aminte din copilărie cât erau de amuzante și ce rapid pot fi făcute din paturi sau cearșafuri.

23. Nisipul kinetic îți oferă o experiență minunată la atingere pe care nu o poți descrie în cuvinte. Folosiți formele de nisip și distrați-vă împreună.

24. Ați încercat story cubes, jocul ce dezvoltă imaginația? Este un joc pentru copii de 5 ani

25. Faceți împreună origami – găsești pe internet o sumedenie de idei atât simple, cât și mai complexe pe care să le puneți în practică

26. Oferă-i cutii goale și lasă-i imaginația să zburde. Dacă, recent, ați făcut o achiziție în casă și ai păstrat cutia sau ai cutiile de la pantofi, oferiță-i copilului aceste cuburi imense și lasă-l să se joace cu ele. Poate face turnuri, poate să-și construiască o rachetă, poate să exerseze lovituri de karate. Sau își va organiza singur jucăriile în aceste cutii. Și le poți personaliza ușor, cu puțină hârtie colorată și lipici.

27. Lasă copilul să se plictisească! Da, pentru că așa va învăța să-și folosească imaginația și îi vor veni idei despre ce să facă pentru a-și umple timpul.

Citește și:

„Mama, nu vreau la grădiniță!” Modul inteligent de a gestiona refuzul copilului de a ieși din casă

Ghidul părintelui în era digitală. Limite optime între copii și ecrane

Psihiatrul Gabriel Diaconu: Mulți copii nu se „nasc” cu ADHD. Puțini au creiere „moștenite” de la părinți cu ADHD

Iar dacă afară este frumos, atunci aceste 29 idei de activități pe care le poți face cu copilul toamna sigur îți vor fi utile!

Sperăm că aceste idei de activități și jocuri pentru copii de 3 ani, 4 ani și 5 ani îți vor fi de ajutor toamna aceasta!

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

 

Sursa foto: Markus Spiske, Unsplash

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Parenting 2.0
    Parenting 2.0
    Parenting 2.0 este o comunitate dedicată părinților conștienți, responsabili și dornici să-și educe copiii cu iubire necondiționată, cu blândețe și cu limite sănătoase, astfel încât să devină adulți echilibrați emoțional, încrezători și puternici, capabili să se adapteze și să aibă succes în lumea de mâine. Site-ul a fost înființat în 2014, funcționând inițial sub brandul Centrul de Parenting.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,495FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole