Uită de răceli! 9 remedii naturiste pentru creșterea imunității la copii

Știm că toamna și primăvara sunt anotimpurile cu cele mai multe răceli. De fiecare dată, sperăm că nici noi, nici copiii, nu vom răci sau, dacă se va întâmplă să înhățăm vreo viroză, ne dorim ca aceasta să fie ușoară și sa treacă repede.

Vestea bună este că putem aduce și noi o contribuție la sănătatea copiilor și a noastră întărind imunitatea cu ajutorul remediilor naturiste, la îndemână și, de cele mai multe ori, ieftine.

Am făcut o selecție a remediilor naturiste care s-au dovedit eficiente pe parcursul timpului în întărirea imunității. Vei găsi, mai jos și câteva moduri de a le prepara astfel încât să poată fi consumate de copii.

Citește și:

Tot mai mulți copii cu probleme cardiace. Medic: Părinții le dau bani în loc să le pună pachețel la școală

Antitermice naturale. 11 moduri să scazi febra copilului dacă nu ai Nurofen sau Panadol

9 remedii naturale pentru creșterea imunității copiilor

1. Echinaceea

Echinaceea are proprietăți antibacteriene, antifungice și antivirale. Conține elemente precum flavonoide, polizaharide, fenoli, alkylamide și unele minerale cum ar fi cupru, potasiu, iod și fier, dar și Vitaminele A, E si C.

Rețetă: Peste o linguriță de plantă toarnă 250 ml de apă fiartă și lasă infuzia peste noapte. Dimineața, strecoară ceaiul care trebuie consumat cu 30 minute înainte de masă. O cură de întărire a imunității cu echinaceea trebuie să dureze 10 zile, după care se va face o pauză.

 

2. Cătină cu miere

Cătina este numită și „Ginsengul românesc”, conținând de 10 ori mai multă Vitamina C decât fructele citrice și de două ori mai multă decât măceșele, dar și alte vitamine și elemente precum: A, B1, B2, B6, B9, E, F, K, O, beta caroten, celuloză, fosfor, potasiu, fier, calciu, magneziu.

Rețetă: Umple un borcan pe jumătate cu cătină (fructe, spălate în prealabil), iar restul spațiului umple-l cu miere. O altă rețetă recomandă două părți de miere și o parte de cătină. Pune apoi borcanul la frigider, cu gura în jos, pentru a se macera timp de 3 săptămâni, după care poate fi consumată câte o linguriță pe zi, dimineața. Deoarece este un amestec foarte energizant, evită consumul după-amiaza sau înainte de culcare.

 

3. Măceșele

Măceșele conțin Vitaminele C, A, D, E, B1, B2, K, minerale și acizi grași.

Rețetă: Infuzia de măceșe se prepară turnând apă clocotită într-o cană unde ai pus 2 linguri de măceșe proaspete sau o lingură de măceșe uscate zdrobite. Fructele se pun într-o cană de porțelan, în niciun caz într-un vas de metal. Ceaiul se lasă 15 minute, după care se strecoară și se bea.

Citește și:

Stresul afectează sănătatea. 5 pași pe plan emoțional pentru a întări imunitatea copilului

Stresul adaptării la grădiniță. 6 conflicte emoționale care cauzează răceli

4. Propolisul

Propolisul este cel mai puternic antibiotic natural, eficient în creșterea imunității și în combaterea a numeroase boli. În comerț se găsește tinctură de propolis pe bază de alcool, dar și fără alcool, care poate fi administrată copiilor.

 

5. Ceapa

Ceapa este bogată în fibre, acid folic, magneziu și substanțe cu proprietăți antiseptice. De asemenea, are în compoziție și carbohidrați, potasiu, calciu, fosfor, zinc, iod, cupru, Vitaminele A, E, C și complexul de Vitamina B. Ceapa este eficientă atât consumată crudă, în mâncare, cât și pentru a desfunda nasul în caz de răceală, precum și sub formă de infuzie.

Rețetă: O ceapă de mărime medie se taie în 4, peste ea se pune un litru de apă fierbinte, după care se acoperă timp de 20 minute. La final, se adaugă o lingură de miere de albine și se consumă pe parcursul întregii zile.

 

6. Usturoiul

Usturoiul este considerat un antibiotic natural datorită proprietăților antibacteriene pe care i le conferă alicina. De aceea, usturoiul este foarte eficient în tratarea infecțiilor bacteriene, distrugând agenții patogeni și împiedicând-i să se înmulțească. Usturoiul crud își păstrează toate calitățile antibiotice. 

Rețetă: Zdrobește 3-4 căței de usturoi, adaugă 3 roșii tăiate mărunt și o linguriță de ulei de măsline. Amestecul se consumă dimineața, înainte de masă.

Citește și:

De la ce temperatură vorbim de febră la copii? Răspunsul pediatrului Mihai Craiu

Dr. Mihai Craiu: Când un doctor prescrie antibiotic, riscul e de 5 ori mai mare să greșească decât dacă nu îl prescrie

7. Lămâia

Datorită conținutului său foarte ridicat de Vitamina C, lămâia are capacitatea de a întări imunitatea copiilor, în special când este consumată cu tot cu coajă.

Rețetă: Lămâia poate fi pusă în ceai sau poate fi consumată ca atare, cu miere.

 

8. Ghimbirul

Ghimbirul conține calciu, fier, magneziu, mangan, potasiu, proteine, carbohidrați, fibre alimentare, seleniu, sodiu, Vitaminele C, E și B6. De asemenea, uleiurile sale volatile au efecte analgezice, sedative și antitermice.

Rețetă: Ceaiul de ghimbir se prepară astfel: decojește o rădăcină proaspătă de ghimbir și dă-o prin răzătoare până obții 2-3 lingurițe de răzătură. Pune-o într-o cană peste care toarnă apă fierbinte. Poți fie să umpli cana cu apă, fie să mai lași loc pentru a completa cu suc de lămâie. De asemenea, mai poți adăugă o linguriță de miere.

 

9. Uleiurile esențiale

O altă soluție eficientă pentru întărirea imunității copiilor o reprezintă aromaterapia. Și asta datorită proprietăților antibacteriene, antiseptice, antiinflamatoare, antivirale și antifungice ale anumitor uleiuri esențiale. 

Însă, mare atenție cu folosirea uleiurilor esențiale: ele nu se aplică direct pe piele și nu se ingerează. Pentru a le utiliza, poți pune câteva picături într-un difuzor sau într-o lampă de aromaterapie. Dacă nu ai nici difuzor, nici lampă de aromaterapie, pune 2-3 picături de ulei esențial pe un șervețel de hârtie, la o distanță potrivită de copil (nici prea aproape încât să nu-l deranjeze și să nu-l irite, nici prea departe, încât să nu poată inhala deloc substanța emisă de uleiul esențial).

De asemenea, e foarte important să urmărești reacția și starea copilului atunci când folosești uleiurile esențiale. Nu le utiliza dacă în trecut copilul a avut reacții negative sau intoleranță la respectivul ulei. Iar dacă cel mic suferă de boli cronice sau acute sau dacă se află sub tratament medicamentos, cere sfatului medicului înainte de a folosi uleiurile esențiale.

Iată câteva uleiuri esențiale pe care e bine să le ai în casă în sezonul de toamnă și primăvară pentru întărirea imunității:

  • Ulei esențial de arbore de ceai (Tea Tree) este un antibiotic natural, fiind considerat inamicul numărul 1 pentru orice virus, ciupercă, bacterie sau infecție
  • Uleiul esențial de cuișoare are proprietăți antioxidante, contribuind la întărirea sistemului imunitar și la protejarea de bacterii și virusuri
  • Uleiul esențial de eucalipt este foarte util când copilul are nasul înfundat sau stări de gripă, precum și pentru întărirea sistemului respirator
  • Uleiul esențial de tămâie are efecte antiinflamatorii, antimicrobiene și analgezice putând reduce inflamația și durerea din organism 
  • Uleiul esențial de lămâie întărește sistemul imunitar, ajutând plămânii și nasul în reducerea potențialului de puroi care se acumulează
  • Uleiul esențial de Manuka este bogat în ketone, compuși chimici cunoscuți pentru capacitatea de a reduce microbii
  • Uleiul esențial de cimbru este unul dintre cele mai eficiente uleiuri în combaterea infecțiilor de orice fel, cu efecte antibacteriene, antifungice, antivirale și de susținere a sistemului imunitar

Citește și:

Adaptarea copilului la grădiniță și la școală. 18 sfaturi foarte bune pentru prima lună

6 lucruri pe care medicii și-ar dori ca toți părinții să le știe la început de an școlar

40 de activități faine de toamnă pentru părinți și copii

Sursa foto: Elina Fairytale, Pexels

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,014FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole