Petronela Rotar: Dacă mamele nu tratează depresia, copiii lor vor avea nevoie de psiholog

Este foarte important ca mamele care se confruntă cu depresie post-partum să se trateze, deoarece, dacă nu o fac, copiii lor vor avea nevoie de psiholog, este de părere psihologul și autoarea de carte Petronela Rotar.

Acesta este răspunsul scurt al specialistei la întrebarea Ce se întâmplă dacă depresia post-partum nu este tratată?, oferit în cadrul Bloggers & Parenting Conference 2022, care a avut loc vineri, 11, noiembrie, la JW Marriott București.

În același context, Petronela Rotar a afirmat că, în opinia sa, cel puțin jumătate dintre mame se confruntă cu depresia post-partum. Asta în ciuda statisticilor oficiale conform cărora 20% dintre mame suferă de depresie post-natală.

Răspunsul mai detaliat cuprinde și exemplul personal al psihologului, care nu și-a tratat depresia la timp, după naștere:

“Eu am fost așa. La un moment dat, am fost diagnosticată cu distimie, o formă de ahedonism, o incapacitate de a simți emoțiile la capacitate maximă care, de fapt, e un mecanism de protecție. Atunci când treci prin prea multă durere, îți cobori pragurile, dai volumul emoțiilor mai încet și pe pozitiv, și pe negativ”, a împărtășit Petronela Rotar. 

Citește și:

Petronela Rotar: 5 din 10 mame din România trec prin depresie post-partum. “Încercați să mergeți pe un grup de mame și să spuneți că nu vă iubiți copilul” 

Studiu: Starea de spirit a mamei influențează capacitatea bebelușului de a vorbi

Automedicația depresiei prin anumite comportamente

Totuși, o depresie netratată la timp, chiar dacă este o formă ușoară, afectează mama la nivel de emoții și comportamente. 

“Ce se întâmplă (dacă nu tratezi depresia post-partum la timp – n.r.) este că, la un moment dat, se rupe. Pentru că duci depresia pe picioare, o formă ușoară, o depresie funcțională, pe care o automedichezi, de principiu, – că asta facem cu toții -, cu diverse comportamente. Uneori, este workoholism, – I did that -, alteori poate să fie iarbă, poate să fie alcool, pot să fie antidepresive, pot să fie anxiolitice luate după ureche, poate să fie shopping, poate să fie sport, pot să fie foarte multe lucruri pe care le găsim să ne automedicăm depresia și anxietatea”, a explicat psihologul.

Însă, avertizează specialistul, dacă nu ne tratăm, nu avem cum să fim bine nici noi și nici copiii noștri. Asta deoarece “în momentul în care noi nu suntem bine, nu putem fi attuned – nu suntem pe aceeași frecvență cu copiii noștri, nu suntem conectați la ei. Și atunci, de principiu, ce se întâmplă este că copiii noștri vor avea nevoie de psiholog. Pentru că, dacă noi nu suntem bine, nici ei nu au cum să fie bine.”

Petronela Rotar a continuat intervenția sa adresând mamelor prezente la conferință următorul îndemn:

“Aș vrea să ridice mâna acea femeie care și-a văzut mama cu adevărat fericită în copilărie.”

Doar 4-5 mâini au fost ridicate dintre zeci de persoane prezente. Moment în care mie, personal, mi s-au umplut ochii de lacrimi (și îmi dau lacrimile din nou și acum, când scriu acest articol), deoarece nu am avut parte de această bucurie în copilărie să-mi văd mama sau bunica fericită. Și pot doar să-mi imaginez în ce fel ar fi fost diferită viața mea dacă mama mea ar fi fost fericită șii dacă le-aș fi văzut și pe bunicile mele fericite.

Următorul gând care mi-a venit a fost să mă întreb oare cum mă vede copilul meu? Și îmi dau seama că mă vede mai mult preocupată, îngrijorată, grăbită și prea puțin relaxată și fericită. Iar asta m-a făcut să-mi regândesc programul zilnic astfel încât să fiu mai disponibilă și mai relaxată serile și în weekend, când petrec timp împreună cu copilul.

La final, Petronela Rotar a subliniat încă o dată cât este de important să tratăm depresia post-partum, dacă ne confruntăm cu ea, spre binele copiilor noștri:

“E foarte important să ne tratăm, chiar dacă noi o numim depresie moderată, ușoară. Dacă nu suntem ok cu ideea că suntem egoiste și facem pentru noi, să ne dăm seama că o facem pentru copiii noștri.”

 

Vizionează înregistrarea prezentării făcute de Petronela Rotar la Bloggers & Parenting Conference 2022:

 

 

 

Citește și:

Cum îngrijim pielea bebelușului cu dermatită atopică? Sfaturi de la medicul dermatolog Monica Păun

Părintele-alchimist: Cum transformăm tensiunea în iubire atunci când copilul nu ascultă

 

Sursa foto: Facebook Bloggers & Parenting Conference

 

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

 
 
 
 

Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

122,734FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole