Parlamentul a decis: Consiliere psihologică gratuită pentru mame, timp de 4 luni după naștere

Mamele vor putea beneficia, timp de 4 luni după naștere, de consiliere psihologică. Parlamentul a adoptat, luni, un proiect de lege în acest sens inițiat de 23 de deputați.

Astfel, autoritățile vin în întâmpinarea nevoii mari de suport pentru mame, care deseori se confruntă cu depresie post-natală în primele luni după naștere. Deși studiile indică o rată de 15-20% de mame care se confruntă cu depresie post-natală, specialiștii estimează că, în realitate, cifra este cu mult mai mare, circa 50% dintre mame luptându-se cu depresia post-partum.

Maternitățile au cabinete de psihologie dar, până acum, mamele puteau primi consiliere doar pe perioada spitalizării în unitatea medicală, ceea ce este insuficient, pentru că marile provocări emoționale, afective, psihologice, apar după nașterea bebelușului, în primele luni.

Proiectul adoptat de Parlament a eliminat bariera temporală, astfel încât mamele să poată beneficia de ajutor timp de mai multe luni.

„În lipsa unui program de susținere și consiliere a femeilor care nasc, foarte multe mame suferă, în tăcere, de depresie post-partum și nu își permit terapie. Sănătatea mentală maternă este la fel de importantă ca sănătatea fizică, iar suferința mamelor poate fi învinsă dacă nu mai ignorăm această situație. Nu putem uita de mamele care trec printr-o situație dificilă cu gândul că se descurcă ele cumva. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, 13% dintre femeile care nasc suferă de depresie post-partum. Și, important, vor putea beneficia de ajutor și miile de fetițe devenite mame cu mult prea devreme, uneori chiar și la 12 ani”, a declarat deputatul USR Filip Havârneanu, unul dintre inițiatorii proiectului, într-un comunicat de presă.

Citește și:

Petronela Rotar: 5 din 10 mame din România trec prin depresie post-partum. “Încercați să mergeți pe un grup de mame și să spuneți că nu vă iubiți copilul”

Psihoterapie gratuită pentru copii. Tot ce trebuie să știi despre Programul Național „Din grijă pentru copii”

Ce se schimbă în legislație

În cadrul listei cu principalele domenii de intervenție ale asistenței de sănătate publică, la categoria serviciilor de sănătate publică specifice, care cuprinde, printre altele, servicii prenatale și postnatale, se adaugă și servicii de consiliere postnatală.

O altă modificare propusă și adoptată este includerea, în articolul privind drepturile asiguraților, a următorului drept:

„Să beneficieze de servicii de consiliere psihologică pe o perioadă de 126 zile după naștere, la cerere, pentru un număr de maximum 6 ore stabilite împreună cu medicul de specialitate obstetrică-ginecologie și psihologul din cadrul unităților sanitare de specialitate ori unităților sanitare care au în structură secții sau compartimente de obstetrică-ginecologie și în cadrul cărora au născut”.

Serviciile de consiliere psihologică postnatală acordate în cadrul unităților medicale sanitare de specialitate ori unităților sanitare care au în structură secții/compartimente de obstetrică-ginecologie nu vor fi suportate din Fondul de asigurări de sănătate.

Prin modificarea adoptată, aceste servicii au fost au fost incluse în lista serviciilor medicale care nu sunt suportate din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate.

Asta nu înseamnă, însă, că serviciile de consiliere psihologică vor trebui plătite de mame.

Conform legii, contravaloarea serviciilor care nu sunt decontate din fond este „suportată de asigurat, de unitățile care le solicită, de la bugetul de stat sau din alte surse”.

Citește și:

Petronela Rotar: Dacă mamele nu tratează depresia, copiii lor vor avea nevoie de psiholog

Psihologul Diana Stănculeanu prezintă simptomele tulburărilor emoționale la copii și adolescenți

Concret, iată care este soluția prevăzută de parlamentari:

„În prezent, maternitățile prevăd, în structura organizatorică a spitalului, la sectorul ambulatoriu, printre cabinetele de consultații și tratamente, și cabinetul psihologic, cabinet ce poate asigura serviciul de consiliere psihologică a femeilor și ulterior nașterii, ținând cont de faptul că în perioada spitalizării femeile însărcinate pot beneficia de aceste servicii de consiliere”, se arată în

Astfel, modificarea „va avea un impact redus asupra administrației spitalicești, având în vedere faptul că în prezent aceste servicii de consiliere psihologică sunt oferite, însă limitat din punct de vedere temporal”, se mai arată în document.

Inițiatorii proiectului legislativ estimează că aproximativ 90.000 de mame vor beneficia anual de aceste servicii de consiliere psihologică.

Pentru a putea fi aplicată, inițiativa adoptată de Camera Deputaților mai trebuie să parcurgă ultimul pas: promulgarea de către președintele Klaus Iohannis.

Citește și:

De la ce temperatură vorbim de febră la copii? Răspunsul pediatrului Mihai Craiu

Psihologul Lenke Iuhoș: 3 expresii care îi fac rău copilului

 

Sursa foto: Sarah Chai, Pexels

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,745FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole