O anchetă se desfășoară la Spitalul de Pediatrie din Brașov după decesul unui copil în vârstă de 3 ani cu gripă.
Copilul a fost internat în spital pe 2 ianuarie cu simptome de gripă, boală confirmată cu un test rapid pozitiv. După două zile, starea sa s-a agravat. Deși a fost internat la terapie intensivă, copilul a murit, transmite Digi24.ro.
Medicii susțin că băiatul ar fi avut o pneumonie severă acută, fiind adus la spital prea târziu, iar Ministerul Sănătății spune că nu gripa a fost cauza decesului. Cu toate acestea, familia a depus plângere penală la Poliție.
„Sunt așteptate rezultatele anchetei oficiale, anchetă ce va stabili dacă această tragedie are, sau nu, legătură cu agravarea unei infecții gripale. Înainte de a ne pronunța ferm asupra tragediei, trebuie făcut un efort de a înțelege ce se întâmplă și ce ar putea fi făcut”, scrie, referitor la acest caz, medicul pediatru Mihai Craiu, Conferențiar universitar, Doctor în Științe Medicale, medic la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului, într-o postare pe contul de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.
Citește și:
Alertă epidemică de gripă. Ce facem și ce NU facem când copilul are gripă. 10 sfaturi de la Dr. Mihai Craiu
Antitermice naturale. 11 moduri să scazi febra copilului dacă nu ai Nurofen sau Panadol
Copiii sub 5 ani, grupa de vârstă cu cele mai multe spitalizări
Potrivit medicului, în România se întâmplă același lucru ca în restul emisferei nordice: „o creștere masivă a numărului de cazuri de gripă, cea mai mare din ultimii 10 ani. Creștere care se asociază cu o suprasolicitare a sistemelor medicale și cu o accentuare a ratei spitalizărilor”.
În ceea ce privește cele mai afectate categorii de vârstă, „copiii, mai ales cei sub 5 ani, reprezintă principala grupă de vârstă la care se observă un număr mare de spitalizări. Abia pe locul doi sunt seniorii cu vârste peste 65 ani”, precizează specialistul citat.
În plus, Mihai Craiu amintește că, în acest sezon, „creșterea numărului de spitalizări la copil, ca urmare a complicațiilor gripei, a apărut foarte repede față de anii trecuți (încă din noiembrie 2022) și a urcat la cote alarmante”.
Situații similare sunt raportate în Canada, SUA, Marea Britanie și statele Uniunii Europene. În Connecticut, Idaho și Illinois au fost raportate în ultima perioadă decese la copii, ca urmare a complicațiilor gripei.
Citește și:
Lista medicamentelor antitermice pe care să le cumperi dacă nu găsești Nurofen și Panadol
De la ce temperatură vorbim de febră la copii? Răspunsul pediatrului Mihai Craiu
3 sfaturi de la Dr. Mihai Craiu pentru a ne proteja copiii de gripă
Potrivit medicului Mihai Craiu, „înainte de a ne panica total sau a căuta vinovați în loc de soluții, trebuie să știm” următoarele lucruri:
1. Evită aglomerația în spațiile închise
„Gripa este o infecție acută posibil severă a căilor aeriene și se transmite în special pe cale aerogenă. Cu alte cuvinte este MULT mai probabil să luăm gripă într-un spațiu închis, aglomerat unde există persoane care strănută sau tușesc. Riscul este MUUULT mai mic în aer liber”, scrie specialistul citat.
2. Aerisirea frecventă a spațiului și utilizarea măștii
„Putem scădea riscul de îmbolnăvire și altfel decât evitând aglomerația… Prin aerisirea frecventă (cu toată spaima noastră că „ne trage curentul” chiar vor trebuie aerisite bine clasele, începând de acum), sau prin folosirea măștii, mai ales în zonele aglomerate (metrou, magazin, sală de clasă etc). Chiar și o mască improvizată sau o bandană pusă la gură reprezintă opțiuni mai bune decât … nimic”, precizează pediatrul Mihai Craiu.
3. Spălarea mâinilor și tușitul corect
„Virusul gripal supraviețuiește pe suprafețe și poate ajunge cu ușurință în nasul, gura sau ochii unui copil, care se atinge la față, cu mâinile nespălate, în special după ce a atins clanțe, mânere, balustrade, etc. în locuri aglomerate. Ar trebui să reînvățăm spălatul corect al mâinilor și tușitul în plica cotului, ca în primele luni de pandemie”, spune medicul Mihai Craiu.
Citește și:
Bronșiolita acută. 7 simptome când trebuie să duci copilul la Urgență
Dr. Mihai Craiu: Când un doctor prescrie antibiotic, riscul e de 5 ori mai mare să greșească decât dacă nu îl prescrie
Potrivit acestuia, „cam asta se poate face ACUM. Restul sunt emoții și așteptări nerezonabile”.
Sursa foto: Pixabay