Un număr total de 39 de clădiri aflate ale unităților de învățământ din România sunt încadrate în clasa I de risc seismic. Dintre acestea, doar 21 sunt folosite, au anunțat, astăzi, reprezentanții Ministerului Educației.
În luna septembrie 2022, în Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR), 118 de clădiri cu destinația învățământ figurau ca fiind încadrate în clasa de risc seismic I. În centralizarea de anul trecut figurau clădiri care, în prezent, sunt fie în reabilitare, fie în conservare, nefiind folosite pentru activități didactice, au precizat cei de la Ministerul Educației, într-o informare de presă.
Potrivit acestora, „în urma reactualizării datelor din Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR), de către conducerile unităților de învățământ, menționăm că 39 de clădiri sunt încadrate în clasa de risc seismic I, din care doar 21 sunt în uz. Dintre aceste 21 de clădiri, 15 clădiri au destinația săli de clasă/laboratoare, iar 6 clădiri au alte destinații”.
Iată lista unităților de învățământ care au în uz câte o clădire încadrată în clasa I de risc seismic:
Clădiri cu destinația săli de clasă sau laboratoare:
- Școala Gimnazială Filipeni, județul Bacău
- Grădinița cu Program Normal Ferestrău (Oituz), județul Bacău
- Liceul de Arte „Hariclea Darclee”, județul Brăila
- Școala Gimnazială Nr. 1 Adunații Copăceni, județul Giurgiu
- Școala Gimnazială Nr. 3 Voluntari, județul Ilfov
- Colegiul Național Pedagogic Vasile Lupu, județul Iași
- Grădinița cu Program Normal „Al.I. Cuza”, județul Iași
- Grădinița cu Program Normal Nr. 20 Baia Mare, județul Maramureș
- Școala Gimnazială comuna Dulcești, județul Neamț
- Liceul Teoretic „Ioniță Asan” Caracal, județul Olt
- Grădinița cu Program Normal Broșteni, județul Olt
- Școala Primară Dîmbu (Băicoi), județul Prahova
- Grădinița cu program normal Deleni, județul Suceava
- Școala Gimnazială Nr. 1 Timișoara
- Școala Gimnazială „Angela Gheorghiu” Adjud, județul Vrancea
Citește și:
Anul viitor, elevii NU vor avea vacanță de Paște. Explicațiile ministrului Ligia Deca
Cărțile unui îndrăgit autor pentru copii, rescrise pentru a elimina cuvintele ofensatoare. Salman Rushdie: „O cenzură absurdă”
Clădiri cu altă destinație
- Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” București – sală de sport
- Clubul Sportiv Școlar Ilfov – 2 clădiri, dintre care un spațiu pentru profesori și un spațiu pentru grădiniță
- Liceul Tehnologic „Cezar Nicolau” Brănești, județul Ilfov – cămin
- Colegiul Național Pedagogic „Vasile Lupu” Iași – anexă
- Casa Corpului Didactic județul Ilfov – cămin
Ministerul Educației le cere inspectorilor școlari să găsească soluții
Ministerul Educației a solicitat inspectoratelor școlare să găsească, împreună cu autoritățile locale, soluții pentru relocarea preșcolarilor și elevilor care învață în clădiri clasificate cu grad de risc seismic I.
Ministerul Educației, în parteneriat cu Banca Mondială, derulează deja un proiect în valoare de aproape 100 milioane euro, care are drept scop reabilitarea, consolidarea și/sau construirea unor școli din zonele cu cel mai mare risc seismic din România.
„Școlile și instituțiile de învățământ care prezintă risc crescut în caz de cutremur, potrivit expertizărilor realizate, vor intra cu prioritate într-un proces de consolidare și reabilitare printr-un program guvernamental ce va fi aprobat de Guvern”, au precizat reprezentanții Ministerului Educației.
Citește și:
Elev bătut de învățător pentru că nu știa tabla înmulțirii. Primarul susține gestul: „Bătaia e ruptă din rai”
“Copiii crescuți cu parenting modern vor fi victime ale societății”. Cum dorința de a crește copii puternici îi face, de fapt, slabi
Guvernul pregătește un program special pentru consolidarea clădirilor
Școlile și instituțiile de învățământ care prezintă risc crescut în caz de cutremur, potrivit expertizărilor realizate, vor intra cu prioritate într-un proces de consolidare și reabilitare printr-un program guvernamental ce va fi aprobat de Guvern, a anunțat instituția.
Decizia a fost luată, astăzi, în cadrul primei reuniuni a Comitetului interministerial pentru analiza de risc seismic, desfășurată la Palatul Victoria, sub coordonarea premierului Nicolae-Ionel Ciucă.
Mâine, în ședința de Guvern, va fi analizat, în primă lectură, proiectul de Ordonanță de Urgență privind aprobarea acestui program guvernamental.
Tot mâine, Guvernul va face o primă evaluare a cadrului legislativ, pentru a eficientiza procedurile legale în cazul clădirilor expuse riscului seismic.
„Vom monitoriza cu atenție ca tot ceea ce stabilim în acest comitet să se aplice. În acest moment este prioritar să urgentăm reabilitarea și consolidarea școlilor și tuturor clădirilor în care se desfășoară procesul educativ, a spitalelor și clădirilor publice. Avem identificate o parte din fonduri. Acolo unde nu vom avea resursa financiară de la Fondul de rezervă ne vom coordona cu Ministerul de Finanțe și identificăm soluțiile de asigurare a finanțării. Cert este că avem nevoie de prioritizare în funcție de nivelul de risc seismic și de coordonarea cu posibilitățile financiare ale autorităților locale pentru că este nevoie de asumarea atât la nivelul Guvernului, cât și al autorităților locale”, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.
Citește și:
Ce să faci și ce să nu faci pentru a-ți motiva copilul să-i placă să citească
Parenting tradițional vs. parenting conștient. 10 diferențe de la psihologul Gáspár György
Sursa foto: Pixabay