Bursele pentru elevi vor crește, iar elevii cu capacități deosebite vor putea promova doi ani de studiu într-un singur an școlar, a anunțat, astăzi, Ligia Deca, ministrul Educației.
Acestea sunt două dintre prevederile proiectului de lege a învățământului preuniversitar.
„Creștem bursele. Astfel, bursele de merit vor crește de la 200 de lei pe lună la 450 de lei pe lună. Bursele de performanță care devin burse de excelență olimpică vor avea valoare pentru cei care au premii la olimpiade naționale – 700 de lei pe lună, cei care aduc medalii de la olimpiadele naționale – 1.000 de lei pe lună. (…) Elevii care câștigă medalii la sporturile olimpice organizate de federațiile sportive naționale vor beneficia de burse de merit”, a declarat Ligia Deca, într-o conferință de presă, prilejuită de prezentarea proiectelor de legi ale educației naționale, transmite Agerpres.
Șanse egale de acces la învățământul superior
Ministrul Educației a mai precizat că cele 3 rute liceale, – teoretic, vocațional și tehnologic, – vor conferi elevilor șanse egale de acces în învățământul superior.
„De aceea și bacalaureatul de adaptează cu profilul liceal. (…) Ne dorim să generalizăm învățământul tehnologic dual până în anul 2027. Asta înseamnă că orice program de învățământ tehnologic se va realiza în strânsă cooperare cu un angajator. (…) Includem și învățământul superior, practic în ruta duală completă este inclus învățământul superior”, a explicat Ligia Deca.
Citește și:
Săptămâna verde se desfășoară în școli între 27 februarie și 16 iunie. Ministerul Educației a lansat o platformă specială pentru elevi și profesori
Cele 9 emoții care îi îmbolnăvesc pe copii. Cum îți ajuți copilul să le facă față
Evaluarea națională nu se modifică
Potrivit ministrului, evaluarea națională va rămâne în forma actuală în noile legi ale educației.
Totuși, liceele vor putea organiza concursuri de admitere la profilurile unde există concurență.
„Evaluarea națională rămâne în formula de acum – probe scrise la matematică, limba și literatura română și limba maternă pentru cei care îl urmează în această formă. Se introduce ideea de concurs de admitere la profilurile liceelor unde există concurență dovedită în ultimii ani dacă liceele vor să scoată aceste locuri prin concurs. Pentru acele profiluri pe care le doresc scoase la concurs liceele pot alege două probe pliate pe profil. De exemplu, pentru chimie-biologie pot alege chimia și biologia în așa fel încât să poată selecta dedicat pentru potrivirea cu profilul respectiv”, a spus ministrul Educației.
Citește și:
Mindset-ul care te ajută să gestionezi chiar și cele mai urâte comportamente ale copilului
Copilul nu citește? 10 idei simple pentru a educa dragostea de carte
O probă complementară la Bacalaureat
Noile legi ale educației mai prevăd ca examenul de Bacalaureat să se plieze pe fiecare profil, urmând să fie introdusă o probă complementară care vizează competențe de bază.
„Examenul de Bacalaureat se pliază pe fiecare profil. Vom avea Bacul tehnologic pe care liceele tehnologice îl propun și îl așteaptă de multă vreme. Rămânem cu două probe de competențe lingvistice, limbă străină I, limbă străină II, tocmai pentru a crește potențialul de angajare și adecvare a absolvenților pentru societatea viitorului, cele două probe la nivelul de competență diferită, în funcție de câtă limbă străină s-a studiat pe parcursul orelor de liceu sau de gimnaziu”, a precizat ministrul Educației, Ligia Deca.
Potrivit acesteia, pe lângă forma actuală a examenului de Bacalaureat, va exista o probă complementară pentru competențe de bază.
„Pentru profilul uman va fi la matematică sau la științe ale naturii, pentru profilul real – o probă la alegere pentru disciplinele socio-umane: istorie, logică, filosofie, psihologie. Notarea, este vorba de competențe de bază, nu avansate, se va face pe sistem admis/respins”, a declarat oficialul de la Educație.
Ea a mai spus că, în sesiunile de vară – toamnă, elevii vor avea mai puține discipline de examen, deoarece probele de competențe lingvistice pentru limba I, limba II, probele de competențe digitale și proba de competență complementară vor putea fi date în timpul anului școlar.
Potrivit ministrului, în funcție de profil și de specializare, există proba E1 și E2 în scris, proba F fiind una de competențe de bază complementară cu profilul, evaluată cu admis/respins.
Ligia Deca a mai spus că susține corectarea încrucișată a lucrărilor la examenul de Bacalaureat.
Citește și:
Oana Moraru, în urma evaluării a 200 de copii: Peste 60% sunt predispuși la analfabetism funcțional
Dr. Lindsay Gibson: Trăsăturile părinților imaturi emoțional. Cum sunt afectați copiii acestor părinți
Profesorii cercetați pentru violență împotriva elevilor nu vor mai putea face ore cu elevii
Noile legi ale educației aduc proceduri clare de intervenție în situații de violență școlară. Astfel, profesorii cercetați pentru violență împotriva elevilor nu vor mai putea desfășura activități didactice cu elevii. Totuși, ei își vor primi salariile.
„Având în vedere că există multe situații în care, până la finalizarea cercetării disciplinare, profesorul nu poate fi împiedicat acum, pe legea actuală, să intre la clasă, am introdus o prevedere prin care profesorii cercetați pentru violență împotriva elevilor să nu mai desfășoare de fapt activități didactice cu elevii, dar cu păstrarea drepturilor salariale, pentru că dreptul la muncă nu poate fi negat, constituțional, însă nu ne mai dorim ca profesorii violenți sau care prezumăm că ar fi fost violenți să aibă expunere la copii, la clase, la comunitatea școlară”, a explicat Ligia Deca.
Citește și:
Cum ne exprimăm iubirea față de copil, în funcție de vârstă. 6 sugestii de la psihologul Gáspár György
“Dacă nu faci ce îți cer, îți iau telefonul!” 6 motive pentru care să NU folosești ecranele pentru a pedepsi copilul
Antitermice naturale. 11 moduri să scazi febra copilului dacă nu ai Nurofen sau Panadol
Sursa foto: Guvernul României