Cum este bine să ne educăm copiii? Care este cel mai sănătos și echilibrat sistem educațional școlar care pregătește copii echilibrați pentru un viitor pe care nu îl cunoaștem?
Sunt întrebări dificile la care toți părinții și cadrele didactice și-ar dori să cunoască răspunsul.
Consultantul educațional Oana Moraru a abordat acest subiect într-o postare pe contul de Facebook, după participarea la un eveniment organizat de Fram School din Sibiu.
„De ce e atât de discutabil cum crești un copil sau cum construiești o școală?”, întreabă Oana Moraru, pedagog cu peste 30 de ani experiență, autoare de carte și fondatoarea sistemului privat de educație Helikon, implicată constant în procesul educațional atât la clasă, cât și în tabere școlare.
Iată ce răspunde la întrebarea de mai sus:
Pentru că la baza lor stau mereu perechi de adevăruri perfect contradictorii și simultan valabile, precum:
1. Copiii au nevoie de libertate și explorare la alegere. Dar copiii au nevoie și de reguli, structură, direcție impusă.
2. Școlile trebuie să se adapteze tuturor nevoilor personale. Dar o școală care face asta e un haos – ea trebuie să își definească o direcție fermă, în interiorul căreia aceste manifestări personale sunt modelate cu o oarecare strictețe și presiune instituțională.
3. În educația copilului, părintele trebuie să se implice consecvent. Dar copiii au nevoie de autonomie și de întâlnirea cu propriile limite.
4. Trebuie să abordăm o învățare prin descoperire și creativitate. Dar cele mai multe minţi învață bine dacă primesc direcție termene-limită, explicații și proceduri clare.
5. Profesorul trebuie să fie blând și înțelegător. Dar niciun copil nu performează dacă acesta nu are așteptări, dacă nu aplică rigori și consecințe.
„Și tot așa, la nesfârșit. Un drum lung între extreme” – astfel se arată procesul de educație a unui copil.
Citește și:
Oana Moraru prezintă 6 tipuri de părinți, în funcție de implicarea în parcursul școlar al copilului. În care dintre ele te regăsești?
„De ce numai pe-al meu îl necăjesc colegii?” 5 soluții de la Oana Moraru pentru a ajuta copiii să pună limite
Care este secretul educației
Potrivit Oanei Moraru, „secretul e să nu zgudui barca. Să integrezi ambii poli, să îți asumi un model și să iei mereu temperatura urmărind copilul. Să creezi în jurul lui un mediu funcțional și coerent. Fără să schimbi direcția de câte ori ai urme de îndoială dinspre piața de parenting sau cea educațională – care mustesc de modele, sfaturi, direcții, la fel de contradictorii”.
Rolul nostru, al părinților și al educatorilor este, potrivit apreciatului consultant educațional, este „să creăm contexte, să modelăm spațiile de învățare”.
Conform acesteia, „de programat copilul pas cu pas e imposibil și toxic. Și el trebuie să vină către destinul lui. Are și el un milion de variabile care se împlinesc sau nu, în afara controlului tău”.
În aceste condiții, ce avem de făcut este să „alegem un model, conștientizând exact direcția bărcii, între malul drept și malul stâng. Fără multe zig-zag-uri. Fără graba de a da mai repede din rame, că de ajuns, nu contează unde ajungi. Oricum ești mereu, toată viața, în barcă.”
Citește și:
Oana Moraru: „Nu vrem să fim iubiți pentru că suntem fetițe și băieței cuminți”
Ioana Chicet Macoveiciuc (Prințesa Urbană): Copiii care omoară alți copii „nu sunt crescuți cu blândețe”
Gáspár György: Să-i dăm copilului, atunci când îi este greu, o jucărie în loc de o îmbrățișare este nesănătos
Dacă rezonezi cu abordarea Oanei Moraru, te invit să afli mai multe despre cărțile pe care le-a publicat:
„Copilul tău scrie”
În anii de școală, exercițiile de scriere sunt printre cele mai eficiente mecanisme de dezvoltare a gândirii, cu antrenarea etajelor ei, de la recunoaștere și memorare la ordonare, clasificare, analiză, sinteză și creație. Abilitatea copiilor de a scrie text devine o competență fundamentală pentru viitorul lor. Dar uneori copiii, indiferent de nivelul de inteligență sau de competență în alte arii ale dezvoltării, se confruntă cu dificultăți sau neplăcere în privința scrisului. Cum pot fi sprijiniți acești copii la școală? Ce pot face părinții acasă, încă din primii ani de viață ai copilului lor, pentru a-i dezvolta inteligența emoțională, imaginația și creativitatea, pentru a-i cultiva reziliența și determinarea?
În cartea aceasta, Oana Moraru le propune părinților și profesorilor informații și soluții practice despre cele mai eficiente metode de învățare a scrisului. Ultimul capitol este povestea fetiței Oanei, de la naștere la anii studenției, cu exemple inedite despre cum scrisul a propulsat-o pe o linie școlară de succes.
„Copilul tău citește”
Sursa foto: Facebook Oana Moraru