Psiholog Adriana Mitu: Viața psihică a copilului începe înainte de concepție

Viața psihică a copilului începe înainte de concepție, când bebelușul este dorit sau nu, afirmă psihologul Adriana Mitu. Din acest motiv, în opinia sa, este important ca viitoarele mame să aibă grijă de sănătatea lor psiho-emoțională inclusiv prin servicii de psihoterapie gratuită.

„M-aș bucura tare ca viitoarelor mame să li se vorbească despre sănătatea psiho-emoțională măcar la fel de des cât li se vorbește despre cea fizică”, afirmă Adriana Mitu, psiholog, terapeut integrativ, trainer și instructor aware parenting acreditat internațional. Totodată, este autoare de cărți și fondatoare a Centrului EDUC – Centrul pentru Educație și Dezvoltare Umană Continuă.

În acest context, Adriana Mitu, care în prezent este însărcinată, a scris, într-o postare pe contul ei de Facebook, că a semnat o petiție care are drept obiectiv asigurarea accesului gratuit la servicii psihologice, sperând „la un viitor în care serviciile de sănătate mintală să fie accesibile oricui”.

Citește și:

Psiholog Petronela Rotar: Dacă mama nu se conectează la copil și nu-i îndeplinește nevoile, cel mic învață că lumea e un loc înspăimîntător, în care nevoile sale nu contează

Psihoterapie gratuită pentru copii. Tot ce trebuie să știi despre Programul Național „Din grijă pentru copii”

Corpul psihic al copilului se construiește în principal din psihicul mamei

Din perspectiva psihologului citat, viitoarele mame au nevoie să știe „că așa cum corpul copilului se clădește din resursele noastre, se hrănește fizic din noi și corpul psihic se construiește din psihicul mamei (si parțial al tatălui) și va înregistra toate aceste informații încă din perioada intrauterină.”

Autoarea mai spune, într-o postare pe contul de Facebook: „Viața noastră fizică începe încă de la concepție. Viața noastră psihică începe de dinainte de acest moment, când bebelușul e dorit (contează si motivul pentru care este dorit), ori când mama sau tata, ori ambii resping ideea unei sarcini”.

Totuși, în opinia specialistei, „încă mai avem mulți ani până când vom considera sănătatea mintală în egală măsură la fel de importantă ca cea fizică”.

Citește și:

Studiu: Starea de spirit a mamei influențează capacitatea bebelușului de a vorbi

7 moduri în care trauma afectează copiii și adulții. Gáspár György: Trauma scade abilitățile de autoreglare

„În această etapă a contat enorm procesul meu terapeutic”

Adriana Mitu a împărtășit din experiența sa personală de a gestiona emoții dificile și situații dificile în perioada sarcinii.

„Știam cât de important este pentru micul om din pântec ca mama să fie atentă nu doar la sănătatea ei fizică, cât și la cea mintală, așa că nu am făcut rabat de la nicio decizie care îmi aducea mai mult confort în perioada aceasta.

Am ales să încetinesc ritmul de lucru până când a fost gestionabil pentru mine. Asta, desigur, a însemnat să-mi reduc orele de lucru la cabinet, proiectele, prezența la evenimente, la emisiuni. Si spre surprinderea mea nu mi-a fost deloc greu sa spun: NU.

Cum însă n-am putut să mă încapsulez într-o bulă în care să nu existe niciun eveniment supărător, viața și-a urmat cursul natural și am avut și situații stresante, sau chiar dureroase. N-am avut așteptarea să nu simt nimic și nici teama că dacă voi simți îi voi face un rău bebelușului, pentru că știam că important e să simt sănătos. Și mi-am dat voie să-mi simt și tristețea, și durerea, și neputința, și frustrarea, și furia, așa cum au venit, știind că am toate resursele să stau cu ele și să le las să se consume.

M-am tratat cu multă blândețe, compasiune, înțelegere de sine în perioada aceasta atât de frumoasă, dar și provocatoare. M-am lăsat sprijinită și am cerut de multe ori ajutorul atunci când nu am mai putut eu”, a împărtășit Adriana Mitu.

În tot acest context, afirmă psihologul terapia a fost foarte importantă: „Iar în această etapă a contat enorm procesul meu terapeutic, de acum și din toți anii în care am clădit eu pentru mine, un EU mai sănătos”.

Citește și:

Petronela Rotar: Dacă mamele nu tratează depresia, copiii lor vor avea nevoie de psiholog

Gabor Maté: Cele 2 gânduri traumatizante ale copilului mic când părintele nu-i satisface nevoile

 

Sursa foto: freestocks.org via Pexels

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,034FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole