De ce adolescenții sunt atrași de filmele horror? Psihologul Corina Lupău prezintă pericolele vs. beneficiile

Dacă ai un copil adolescent, probabil că ai observat un interes special față de filmele horror. Interes care se intensifică în această perioadă în care se sărbătorește Halloween-ul.

Psihologul Corina Lupău explică de ce adolescenții sunt atrași de acest gen de filme, precum și care sunt riscurile și beneficiile vizionării lor. Corina Lupău este psiholog clinician, psihoterapeut, Doctor în Medicină care lucrează cu copii, adolescenți și adulți în Oradea, la Spitalul Județean și la cabinetul său de psihologie.

„Mi-a spus o adolescentă la cabinet că mâine se adună un grup și se uită la un film horror. Dacă ai și tu un adolescent, știi că acest gen de filme e tare gustat la vârsta asta iar de Halloween, e una din activitățile preferate”, scrie psihologul, într-o postare pe contul de Facebook.

De ce adolescenților le plac filmele horror

Dr. Corina Lupău explică de ce le place adolescenților genul de filme horror mai mult decât altele.

În primul rând, potrivit specialistei, adolescenții caută senzațiile tari și adrenalina: „Senzațiile tari pe care le caută prin intermediul mai multor comportamente (inclusiv de risc) ar fi un răspuns. Adolescenții adoră fiorul dat de adrenalina pe care o simt la expunere. Același gen de stare o au când sunt anxioși, când pericolul plutește pe undeva indefinit (cum va face față mâine la școală, dacă îl place sau nu fata de care e îndrăgostit, dacă un grup îl va accepta etc.).”

În al doilea rând, filmele horror le asigură o stare de senzații tari și adrenalină care este controlabilă.

„Când se uită la filme horror însă, starea aceasta, chiar dacă apare brusc și foarte intens, este controlabilă. Adolescenții o acceptă și pot sta cu ea. La nivel conștient sunt siguri, la această vârstă, că fantoma sau monstrul nu trec bariera ecranului. Mai mult, dacă sunt în grup, râd de scene sau unii de reacția celorlalți ori de propria reacție, bagatelizând “pericolul” iar anxietatea este estompată de emoții pozitive. Așadar, senzațiile tari urmate de ideea de control ar fi un răspuns”, precizează psihoterapeutul citat.

Citește și:

De ce sunt adolescenții egoiști? Explicațiile psihologului Corina Lupău

De ce adolescenții își sfidează părinții și vor să facă doar ce au chef? 8 soluții de la psihologul Diana Stănculeanu pentru părinții de adolescenți

Filmele horror la adolescenți: beneficii și riscuri

Corina Lupău ne îndeamnă să privim dincolo de obișnuința de a privi dihotomic situațiile: „Sunt albe sau negre, bune sau rele, iar asta ne dă o certitudine care combate anxietatea. În realitate, nu suntem toți la fel, iar efectele vizionării asupra psihicului țin mult de factori individuali”.

Efecte pozitive ale vizionării de filme de groază de către adolescenți

Conform specialistei în sănătatea mintală, pot fi și efecte pozitive ale vizionării filmelor horror de către adolescenți, după cum arată studiile despre această temă.

Ea menționează efectele pozitive: „Adolescenții pot învăța să gestioneze mai bine stresul, experimentând anxietatea ca o stare trecătoare. Mecanismul anxietății e ca o caricatură în acest context. Sunt expuși la ceva care semnalizează un pericol, fără a fi de fapt în pericol. Alarma e falsă (ca în cazul unui examen, evaluări sociale, alte frici pe care le anticipează). Asta poate crește reziliența”.

Citește și:

5 criterii să verifici dacă ai o relație bună cu adolescentul, de la psihologul Mihail Labkovskiy

7 pași pentru o relație bună cu adolescentul

Pericolele vizionării de filme de groază de către adolescenți

În același timp, există și niște pericole „nu prea faine”, spune Corina Lupău.

Mai exact, explică psihologul clinician, „în funcție de vârstă, sensibilitate, maturitate emoțională, abilitățile cognitive, expunerea la scene horror poate crește stresul, antrenând uneori anxietate care se poate prelungi. Unui adolescent cu antecedente de traumă, un film horror poate să-i activeze simptome specifice: flash-back ale scenelor, coșmaruri și activarea unor frici mai vechi (de întuneric, de separare, de singurătate).”

Sfatul psihologului Corina Lupău: Amână expunerea adolescentului tău la filmele horror

La final, psihoterapeutul Corina Lupău îi sfătuiește pe părinții de adolescenți să amâne cât mai mult expunerea copiilor lor la filmele de groază, fără, însă, a le interzice.

„Discută cu adolescentul tău despre acest gen de filme și ajută-l să se expună cât mai târziu la ele și dacă nu are o structură anxioasă. Să-i interzici nu e o rezolvare pentru că asta poate naște revoltă și crește tentația”, conchide psihoterapeutul Corina Lupău.

Citește și:

Nu ești de acord cu Halloween-ul, dar copilului îi place? 5 moduri în care îl poți folosi în avantajul tău

Adolescență fără dependență. Petronela Rotar: Rușinea și vinovăția, emoțiile ce constituie eșafodajul pe care cresc dependențele

Creștere dramatică! Mihaela Dinu, psiholog Salvați Copiii: Semnele depresiei și anxietății la copii și adolescenți

 

Dacă dorești să îți înțelegi mai bine copilul adolescent și să-ți îmbunătățești relația și comunicarea cu el, te-ar putea interesa unele dintre aceste cărți:

 

1. „Adolescența. Când educarea nu mai e posibilă” de Jesper Juul

Avem sute de cărți pentru părinții de copii mici, iar pentru părinții de copii mari avem atât de puține. Și asta în condițiile în care pubertatea și adolescența sunt perioade de tranziție foarte încărcate de emoții și nesiguranță atât pentru copii, cât și pentru părinții lor. Această carte de Jesper Juul își propune să le ofere părinților o înțelegere profundă a copiilor lor ajunși la vârsta pubertății, dar mai ales o cale de a transforma relația dintre ei dinspre ghidaj și educare înspre parteneriat și încredere. Volumul conține o serie de conversații intre Jesper Juul și membrii a 10 familii formate din părinți și copii de toate vârstele. Citindu-le, vei înțelege multe despre ce trebuie să le cerem și să le oferim copiilor noștri mari când vine vorba despre școală, responsabilitate, relații, alcool, pedepse, comunicare și comunitate.

 

2. „Cele cinci limbaje ale iubirii pentru adolescenți” de Gary Chapman

Doctorul Gary Chapman este unul dintre cei mai renumiți consilieri de cuplu din lume. A absolvit mai multe masterate, inclusiv în antropologie, și deține un doctorat în filozofie. De aproape jumătate de secol, susține conferințe pe tema mariajului și a educației copiilor. A publicat zeci de cărți, printre care cele din seria „limbajelor iubirii”, devenite bestselleruri, fiind vândute în zeci de milioane de exemplare în întreaga lume.

„Mi-aș dori să pot înmâna personal această carte tuturor părinților de adolescenți, spunându-le: „Am scris-o pentru dumneavoastră. Știu că vă iubiți copilul. Însă nu sunt sigur că el vă simte iubirea. Nu presupuneți că totul e bine. Învățați limbajul primar de iubire al adolescentului și vorbiți-l frecvent. Nu este ușor. Știu. Am trecut prin asta. Dar merită efortul. Roadele le va culege adolescentul, dar și dumneavoastră.” Nimic nu este mai important pentru generațiile viitoare decât eficiența cu care îi iubim pe adolescenții de acum”, scrie autorul Gary Chapman despre cartea sa.

 

3. „Mintea și creierul adolescentului” de Daniel J. Siegel

Un ghid necesar despre pericolele și promisiunile adolescenței și o analiză proaspătă și profundă a acestei etape de viață. Cartea conține sfaturi practice pentru dobândirea fericirii și a succesului în această perioadă furtunoasă, oferite de un specialist de renume în domeniul funcționării creierului.

Folosind un ton colocvial captivant, Daniel Siegel dărâmă miturile despre „adolescenții înnebuniți de hormoni” și le înlocuiește cu o perspectivă mai constructivă despre „reconfigurările cerebrale” specifice vârstei. El prezintă informații edificatoare despre activitatea cerebrală și oferă instrumente practice pe care adolescenții le pot folosi pentru a naviga prin vâltoarea emoțională, prin transformările mentale și cerebrale precum și în relațiile de zi cu zi. Motivele pentru care adolescenții fac toate acele lucruri din cauza cărora părinții ajung în pragul disperării pot fi întâmpinate cu mai multă claritate dată de informarea neuroștiințifică și psihologică ce ne ajută să dobândim cu toții, adolescenți și părinți sau mentori, mai multă compasiune și răbdare să descoperim puterea, curajul și creativitatea pe care le aduce adolescența.

 

4. „Cum să fii un părinte bun pentru adolescentul de azi” de John Duffy

Niciun părinte din ziua de azi nu a trăit adolescența așa cum o trăiesc copiii zilelor noastre. Lumea s-a schimbat atât de mult! Ne confruntăm toți cu situații neașteptate, noi și greu de prevenit.

Nu știm cum e pentru copiii noștri să fie adolescenți în ziua de astăzi, iar cartea aceasta ne ajută să aflăm cu ce se confruntă, ce simt și de ce, dar și cum le putem fi alături.

Dr. John Duffy, psiholog clinician, terapeut, expert în relații și autor, lucrează de peste 20 de ani cu adolescenți, cupluri și familii, ajutându-i să găsească împreună strategii de intervenție și sprijin pentru ca toți membrii familiei să fie în echilibru.

 

 

Sursa foto: Tima Miroshnichenko, Pexels

 

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

122,745FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole