Și tații au depresie postnatală. Un studiu pilot relevă 30% dintre tați cu depresie postpartum

Și tații pot suferi din cauza depresiei postnatale. Un nou studiu pilot realizat de Universitatea din Illinois, Chicago, SUA, confirmă acest lucru și sugerează că și tații pot și ar trebui să fie testați pentru depresie postpartum.

Având în vedere că efectele sănătății fizice și mentale a mamelor se împletesc cu cele ale taților, o mai mare preocupare pentru sănătatea mintală a taților poate fi un instrument puternic neexploatat în scopul îmbunătățirii crizei de sănătate maternă, indică studiul, citat de ScienceDaily.com.

Cercetătorii au primit permisiunea mamelor de a-i intervieva și testa pe 24 de tați, 30% dintre ei fiind depistați pozitiv cu depresie postpartum. Cercetătorii au folosit același instrument de testare utilizat în mod obișnuit pentru screening-ul mamelor.

Mamele sunt influențate de starea partenerilor lor

Autorul principal al studiului, Dr. Sam Wainwright, a declarat că acest lucru arată cât este de important ca și proaspeții tați să fie întrebați cum se simt.

“Mulți tați sunt stresați. Le este frică. Se luptă să echilibreze munca și responsabilitățile în calitate de părinte și de partener”, a afirmat Sam Wainwright.

Potrivit acestuia, “deseori, bărbații nu se descurcă prea bine, dar nimeni nu îi întreabă despre asta”.

Importanța discuțiilor cu proaspeții tați despre sănătatea lor mintală crește în contextul în care analizăm impactul asupra sănătății partenerelor lor.

“O femeie cu risc de depresie postpartum este mult mai probabil să sufere de depresie postpartum dacă are un partener deprimat”, a subliniat Sam Wainwright, profesor asistent de medicină internă și pediatrie.

Citește și:

Care sunt simptomele depresiei postnatale (postpartum)

Medic de familie: Primele săptămâni după naștere devin deseori „un calvar pentru o proaspătă mamă”

“Sunt foarte stresat, dar nu vreau ca partenera mea să știe”

Alte studii au estimat că 8% până la 13% dintre proaspeții tați au depresie postnatală.

Presupunerea lui Sam Wainwright este că rata studiului pe care l-a realizat a fost mai mare, deoarece aproape 90% dintre participanți aparțin unui grup rasial sau etnic care se confruntă cu probleme de rasism și alte probleme sociale care pot agrava sănătatea mintală.

Studiul, publicat în revista „BMC Pregnancy and Childbirth”, a fost realizat la Clinica Two Generations a UI Health, Spitalul și Sistemul de Științe ale Sănătății al Universității din Illinois.

Deschisă în 2020, clinica s-a dezvoltat pornind de la înțelegerea faptului că proaspetele mame, în special mamele de culoare cu resurse reduse, care își asumă rolul de părinte alături de o serie de provocări structurale, adesea nu acordă prioritate îngrijirii sănătății. Cu toate acestea, ele sunt în general foarte atente și își aduc copiii la medic, a explicat Wainwright. Această clinică profită de aducerea copiilor la medic pentru a oferi o îngrijire de bază și mamelor.

Cu toate acestea, în general, tații au fost excluși din acest proces. Membrii echipei clinicii au început să discute și cu tații pentru a vedea cum se descurcă. Sam Wainwright spune că a auzit adeseori comentarii precum: “Sunt foarte stresat, dar nu vreau ca partenera mea să știe, deoarece sunt aici ca să o susțin”. Genul acesta de conversații a dus la apariția acestui studiu.

Citește și:

Petronela Rotar: Dacă mamele nu tratează depresia, copiii lor vor avea nevoie de psiholog

Studiu: Starea de spirit a mamei influențează capacitatea bebelușului de a vorbi

Tații tineri nu au suficientă grijă de sănătatea lor

Totodată, aceste conversații cu tații au stimulat și un proiect de studiu mai amplu în cadrul căruia cercetătorii au aflat mai multe despre experiențele taților, în special în ceea ce privește sănătatea lor mintală și fizică. Poate că vizitele pentru îngrijirea bebelușilor nu sunt singurul loc în care se poate ajunge la tați, a spus Sam Wainwright. Astfel, cercetătorul a început să vorbească și cu viitorii tați, în timp ce aceștia așteptau ca partenerele lor să fie consultate de medicul obstetrician. În timpul acestor conversații, el i-a verificat pe tați pentru afecțiuni precum hipertensiunea arterială.

Medicii fac eforturi pentru a se conecta cu bărbații tineri, care nu sunt prea dornici să vadă un medic, afirmă Wainwright, așa încât momentul în care aceștia devin tați reprezintă o oportunitate importantă.

Scopul general al acestei teme de cercetare este de a înțelege mai bine cum să îi ajutăm pe bărbați să rămână sănătoși, astfel încât relațiile și familiile lor să fie și ele sănătoase, a explicat Sam Wainwright.

Potrivit acestuia, e important ca tinerii tați să aibă grijă de ei de dragul copiilor lor, de dragul partenerelor și chiar de dragul lor.

Citește și:

Petronela Rotar: 5 din 10 mame din România trec prin depresie post-partum. “Încercați să mergeți pe un grup de mame și să spuneți că nu vă iubiți copilul” 

Secretul care te ajută să adormi rapid un bebeluș

 

Sursa foto: Pixabay

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

122,208FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole