Medic de familie: Primele săptămâni după naștere devin deseori „un calvar pentru o proaspătă mamă”

Multe mame trec printr-un adevărat calvar, în primele săptămâni după naștere, pe fondul așteptărilor și sfaturilor nesolicitate din partea altor persoane, fără a se ține cont de nevoile proaspetei mame.

Despre ce se întâmplă în familii după naștere și ce este, de fapt, nevoie în această perioadă scrie, într-o postare pe contul său de Facebook, Dr. Egri Eduard, medic din Sibiu, specialist în medicina de familie.

„De multe ori se întâmplă, ca primele săptămâni după naștere să devină un calvar pentru o proaspătă mamă”, spune medicul.

În continuare, el explică de ce această perioadă se transformă într-un calvar pentru mamă”

„După ce ajunge acasă cu nou născutul, obosită, extenuată, nedormită, poate cu dureri și toate schimbările hormonale, lumea dă buzna să vadă copilul și bineînțeles să dea sfaturi, care mai de care, de multe ori contradictorii, unii vorbesc din experiența personală, alții la ce au mai auzit la colț de stradă sau citit pe rețele, alții dezgheață teorii de acum 30 ani s.a.m.d. Prietenele de vârstă apropiată deja dau liste cu cele 10 produse pentru colici, 10 creme pentru piele, cea mai cea vitamină D3, despre cele mai bune cântare, cele mai recomandate suzete, tetine, cele mai pufoase haine, cele mai naturale scutece, cele mai moderne cărucioarele sau sisteme de purtat, cele mai minunate landouri iar lista poate continua la nesfârșit.”

Citește și:

Greșeala uriașă pe care o fac mulți părinți în această perioadă. „Tot mai mulți aleargă după aşa-zisele tratamente”

Cum administrăm corect supozitoarele cu paracetamol la sugari. „Nu se taie” și „supradozat este foarte toxic”

Pe lângă cele de mai sus, proaspăta mamă primește „celebrele sfaturi de îngrijire”, precum:

  • Copilul „nu se satură”
  • „Laptele tău poate e prea slab”
  • „Nu ai voie să ieși în curte”
  • „Pune-l la geam că are icter”
  • „Bagă-i termometrul în fund să facă caca”
  • „Nu ai voie să mănânci decât fierturi și supă”

Sfatul medicului: Răspundeți nevoilor proaspetei mame, nu nevoilor propriului orgoliu

În opinia Dr. Egri Eduard, „toată această nebunie nu este altceva decât o „execuție” a proaspetei mame de către plutonul format din rubedenii și prietenii apropiați, dar ea nu are voie să se plângă, să se lamenteze sau să se vaite că deh…. este cel mai frumos moment al vieții, trebuie să tacă, eventual să zâmbească la toată lumea, să spună cât de fericită este și să se supună ordinelor primite.”

Foarte multe mame se vor regăsi în aceste afirmații ale medicului sibian, dacă s-au confruntat cu multe sfaturi nesolicitate din partea rudelor și a prietenilor, dar și cu așteptarea ca ea să fie bine și fericită, în timp ce poate că este obosită și stresată. Primele săptămâni și luni după naștere presupun multe schimbări importante nu doar în planul fiziologic și hormonal, ci și în planul psiho-emoțional al mamei. Iar o mamă care se simte stresată și sub presiune permanentă riscă să dezvolte depresie postnatală (postpartum).

La finalul postării sale, medicul de familie Egri Eduard oferă un sfat persoanelor care se află în preajma proaspetelor mame:

„Răspundeți nevoilor proaspetei mame, nu nevoilor propriului orgoliu, lăsați mama să se odihnească și să se recupereze.”

Acum, la finalul acestui articol, te invit să-ți amintești cum au fost pentru tine primele săptămâni după naștere? Au fost și pentru tine un calvar sau, dimpotrivă, te-ai bucurat de suportul celor din jurul tău?

Citește și:

Capul turtit la bebeluși, un risc frecvent. Cum prevenim plagiocefalia și torticolisul muscular

Studiu: Starea de spirit a mamei influențează capacitatea bebelușului de a vorbi

Care sunt simptomele depresiei postnatale

 

Sursa foto: Kristina Paukshtite, Pexels

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,213FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole