Copilul tușește? Dr. Mihai Craiu prezintă lista medicamentelor de tuse periculoase pentru copii

Tusea copilului este simptomul care provoacă printre cele mai mari îngrijorări părinților. De aceea, este nevoie să știm cum să tratăm tusea copilului, care sunt semnele de îngrijorare și ce medicamente să evităm.

Ne vine în ajutor Dr. Mihai Craiu, Conferențiar universitar, Doctor în Științe Medicale și medic pediatru la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului.

„Tusea este probabil campionul absolut al declanșării unor emoții negative la părinți în acest sezon. Nu-i așa? Problema mare pe care o avem cu tusea, în fața unui copil mic, de grădiniță sau școală primară, este că aceasta ne produce exasperare și reacții de panică”, scrie medicul, într-o postare pe pagina sa de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.

Conform acestuia, spre deosebire de febră sau diaree, de traumatisme sau alte incidente acute, care, de regulă, vin și trec repede, „tusea vine și „stă” în familie mai mult decât suntem pregătiți emoțional să suportăm”.

Citește și:

Dr. Mihai Craiu: Fără „fever fobia”, vă rog frumos. Nu ajută nici copilul și nici medicul

6 lucruri pe care medicii și-ar dori ca toți părinții să le știe la început de an școlar

Cât durează tusea la copiii preșcolari

Mihai Craiu afirmă că este ceva normal la copilul preșcolar ca tusea să dureze în medie 10-20 de zile.

„Trebuie spus foarte clar că orice răceală banală a unui preșcolar va produce în medie 10 zile de tuse”, spune medicul, citând un articol de pe site-ul Academiei Americane a Alergiei, Astmului și Imunologiei.

„Iar unii copii (cam un sfert din cei răciți) vor tuși chiar și după 20 de zile, fără să fi luat o altă boală. Doar vor tuși mult, fără alte semne de agravare”, precizează specialistul în pediatrie.

Deci, spune el, „trebuie să ne înarmăm cu multă … răbdare!”

Medicamentele de tuse nerecomandate sau chiar interzise copiilor

De ce este nevoie să ne înarmăm cu răbdare?

„Pentru că multe din medicamentele folosite pentru răceală și tuse la adult sunt nerecomandate copiilor sau chiar interzise (unele dintre ele). Academia Americană de Pediatrie și FDA recomandă producătorilor de medicamente de acest tip (CCM – cough&cold medicines) să noteze în prospect că ele sunt interzise la copilul cu vârsta sub 4 ani, în special acele CCM destinate adulților”, explică Dr. Mihai Craiu.

Citește și:

Dr. Mihai Craiu: Medicamentul obișnuit cu cea mai gravă toxicitate asupra ficatului copiilor!

Copiii au dureri de cap frecvente din cauza ecranelor. Pe 57% dintre copii îi doare capul cel puțin o dată pe lună

Medicul pediatru spune care sunt medicamentele care nu trebuie folosite acasă, fără supraveghere medicală continuă, la preșcolari:

1. Antitusive – dextrometorfan, codeină

2. Expectorante – guaiafezină

3. Descongestionante nazale – pseudoefedrină, fenilefrină

4. Antihistaminice – bromfeniramin, clorfeniramin, difenhidramină

„De fapt formularea FDA este una foarte fermă de contraindicație pentru codeină sau hidrocodonă la copiii sub 12 ani și de avertizare majoră („warning”) la adolescenții de 12-18 ani cu obezitate, apnee obstructivă de somn sau alte boli în care aceste medicamente ar putea produce deces în timpul somnului”, avertizează specialistul. El citează, în acest sens, un articol despre evaluarea FDA (US Food & Drug Administration, Agenția Americană pentru Alimente și Medicamente) asupra utilizării codeinei în tratamentul tusei la copii, precum și un articol despre folosirea produselor conținând codeină în tratamentul tusei la pacienții pediatrici.

Sfaturi de la Dr. Mihai Craiu pentru tratarea tusei copiilor

Pediatrul Mihai Craiu afirmă că tusea copiilor preșcolari trebuie tratată cu calm, răbdare, lichide multe, desfundarea nasului și evitând atât medicamentele pentru adulți, cât și cele pentru copii administrate în doze repetate:

„Practic – planul în fața copilului mic, preșcolar, cu tuse acută este simplu… Deși pare atât de enervantă, tusea trebuie tratată cu calm. Sunt indicate doar cu lichide multe (ceai cald cu miere, supă clară de pui, compot… de exemplu), desfundat bine nasul (spray cu apă de mare sau lavaj) și … RĂBDARE.

Doctoriile, mai ales cele de adulți, sau cele de copii date în doze repetate, sunt cu certitudine inutile și uneori dăunătoare.”

Citește și:

„Bleah! Nu vreau!” 14 idei salvatoare când copilul bolnav refuză tratamentul

Dr. Mihai Craiu: Când un doctor prescrie antibiotic, riscul e de 5 ori mai mare să greșească decât dacă nu îl prescrie

Semne de îngrijorare la un copil care tușește

Potrivit lui Mihai Craiu, „la un copil preșcolar care nu are niciun alt semn de boală în afară de tuse, ar trebui mers la medic pentru consult dacă tusea durează mai mult de 4 săptămâni, zilnic, fără pauză. Doar examenul clinic complet al copilului, corelat cu istoria bolii și a familiei sale pot indica analizele necesare acelui copil. Cel mai important aspect este felul tusei – iritativă/seacă sau umedă/expectorantă”.

El a mai scris, în comentariile postării citate, că un consult medical este necesar „dacă apare dispnee (respirație dificilă și foarte rapidă) sau cianoza”.

Unii copii tușesc doar pe timpul nopții. Referitor la aceste cazuri, medicul citat afirmă: „Dacă tușește doar noaptea poate avea o cauză care tine de pat (alergie la acarieni, sindrom descendent în inflamații de cale aeriană superioară etc.)”.

Atenție, antitusivele la vârstă mică pot duce la deces!

Tot în unul dintre comentariile la postarea citată, medicul Mihai Craiu spune că, fără să intenționeze să inducă panică, părinții trebuie să știe că medicamentele antitusive administrate la vârste mici pot duce inclusiv la deces.

„Antitusivele la vârstă mică produc uneori deces. Nu am plănuit să sperii pe nimeni, dar FDA avertizează că în SUA există mii de cazuri anual de efecte adverse grave care ajung la UPU și câteva zeci de decese”, avertizează medicul pediatru.

Recomandări pentru siropurile de tuse din plante

Întrebat ce părere are despre siropurile de tuse din plante, iată ce a spus Dr. Mihai Craiu: Siropurile de tuse din plante „pot fi o soluție lipsită de riscuri majore dacă sunt prescrise dupa consult medical” și dacă cel mic nu este alergic la vreunul dintre componentele produsului.

Citește și:

Comunicarea cu copilul: 5 lucruri pe care nu trebuie să le spui

Stresul adaptării la grădiniță. 6 conflicte emoționale care cauzează răceli

Uită de răceli! 9 remedii naturiste pentru creșterea imunității la copii

 

Sursa foto: Cottonbro Studio, Pexels

 

Articole similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

122,208FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole