8 semne ale unei relații bune tată-fiică

Dacă fiica ta este “fetița lui tata”, înseamnă că tatăl face ceva bine. Deși poate părea firesc ca o fiică să se simtă protejată și iubită de tatăl ei, care, la rândul lui, se simte respectat și important, relația dintre tată și fiică poate fi uneori provocatoare.

Soțul este un bărbat adult, căruia s-ar putea să-i fie greu să-și înțeleagă soția sau să înțeleagă femeile, în general. În plus, momentele când fetița este emotivă sau capricioasă pot reprezenta un mare obstacol în construirea unei legături solide între tată și fiică, scrie blogul pentru mame BalanceinWonderland.com.

Studiile arată că rolul tatălui are efecte semnificative asupra dezvoltării fiicei sale pe termen lung.

Citește și:

Care sunt nevoile copilului. Gáspár György prezintă 10 dimensiuni holistice ale dezvoltării copilului

Cele mai periculoase 12 cuvinte pe care le poate auzi un copil de la părinții lui

Iată 5 motive pentru care rolul tatălui este atât de important pentru fete:

1. Șanse mai mari de a avea performanțe academice (și nu numai) excelente

Atunci când simte că are o figură masculină puternică în familie, fetița îi poate cere sfaturi și se poate simți în siguranță în prezența lui, ceea ce va avea un efect pozitiv în mai multe moduri.

Studiile arată că fetele care au o relație strânsă cu tații lor tind să exceleze din punct de vedere academic, precum și în alte domenii ale vieții. Granițele și siguranța conferite de prezența tatălui și legătura cu el reprezintă o bază sigură și solidă pentru bunăstarea generală a fiicei pe termen lung.

 

2. O imagine pozitivă despre bărbați

Un beneficiu uriaș al unei relații bune tată-fiică este că fata își formează imaginea despre bărbați bazându-se pe relația iubitoare și respectuoasă pe care o are cu tatăl ei. Iar atunci când crește, după ce a fost tratată corect și cu dragoste de tatăl ei, femeia va observa mai rapid semnalele de alarmă atunci când partenerul de cuplu sau potențialul partener începe să se comporte urât, cu desconsiderare sau lipsă de respect și îi va putea pune limite clare și ferme.

Citește și:

Oana Moraru spune cum să creștem copii apți pentru „lumea asta nebună”, dispuși să se ridice repede de jos

Nevoia „negativă” vs. nevoia „pozitivă”. Cum să formulăm cerințele astfel încât copiii să ne asculte

3. O imagine mai sănătoasă despre propriul ei corp și un risc mai mic de a căuta atenția bărbaților asumându-și riscuri

Atunci când o fată se simte acceptată și iubită de tatăl ei, ea poate menține mai ușor o imagine sănătoasă despre corpul ei. Acest lucru ajută la menținerea unei percepții sănătoase despre sine și despre felul în care arată.

Astfel, este mai puțin probabil ca, în viitor, ea să caute atenția altor bărbați, ceea ce ar putea-o implica în situații dubioase sau în relații cu bărbați nepotriviți.

 

4. Un sentiment mai puternic al valorii personale și al stimei de sine

Studiile arată că, atunci când tatăl lipsește din viața unei fete, crește riscul de expunere la relații sexuale timpurii, de sarcină în adolescență și de scădere a stimei de sine. Menținând o relație sănătoasă cu tatăl ei, fata poate dezvolta o stimă de sine puternică și un sentiment al valorii personale.

 

5. O imagine sănătoasă despre căsătorie

Fiica observă rolul pe care tatăl ei îl are în familie și în căsnicia cu mama ei, precum și felul în care relaționează cu ceilalți membri ai familiei. Astfel, tatăl poate oferi un bun exemplu referitor la așteptările pe care să le aibă de la soțul său, mai târziu în viață.

Acum, că am văzut de ce este atât de important ca fiica să aibă o relație bună cu tatăl ei de mică, te invit în continuare să explorăm care sunt semnele clare că relația tată-fiică este una minunată.

Citește și:

Limbajul respingerii sau limbajul acceptării? 6 exemple cum poți reacționa când copilul refuză să facă ce îi ceri

Psihologul Gáspár György: Cum este părintele de care copilul are nevoie pentru a reuși în viață

Iată 8 semne unei relații bune dintre tată și fiică:

1. Fiica se simte consolată de tatăl ei când este supărată

Dacă fetița este speriată sau supărată și caută să fie liniștită de tatăl ei, – fie că aleargă spre el, îl cheamă sau, dacă este mai mare, îi scrie un mesaj sau îi dă un telefon, – acesta este un semn clar că fiica are o relație minunată cu tatăl ei!

Pe de altă parte, dacă fata nu își caută niciodată tatăl atunci când este supărată și refuză să-i vorbească în general, s-ar putea ca relația cu el să aibă nevoie de atenție specială.

 

2. Fiica poate iniția o conversație cu tatăl ei

Oricât de simplu ar părea, dacă există o barieră emoțională sau o distanță emoțională, fetei îi va fi greu nu doar să inițieze o conversație cu tatăl ei, ci și să o susțină sau, în cel mai rău caz, chiar să răspundă la întrebări simple. Astfel, modul în care decurge conversația dintre tată și fiică poate indica existența unor bariere în relația lor.

Citește și:

Părinții copiilor de succes au în comun aceste 7 lucruri

Pericolele nevăzute ale prieteniei dintre părinți și copii. 8 soluții ca să-ți păstrezi autoritatea și copilul să aibă încredere în tine

3. Fiica vrea să se căsătorească cu tatăl ei sau să găsească un bărbat ca el

Dacă, atunci când este mică, fiica vrea să se căsătorească cu tatăl ei într-o bună zi, acesta este un indiciu puternic că tatăl ei i-a câștigat inima. Un comentariu atât de simplu ne arată un lucru esențial: doar o fată care apreciază cu adevărat prezența tatălui ei spune că vrea să se căsătorească cu el atunci când va crește.

Nu te îngrijora, această perioadă va trece și fetița ta va păstra în sufletul ei imaginea unui tată iubitor și a unei relații de respect și încredere cu figura masculină.

 

4. Nu trebuie să se străduiască din greu să-și mulțumească tatăl

Pentru a fi vulnerabil și a te arăta așa cum ești în fața altei persoane, chiar și cu defectele tale, este nevoie de un nivel ridicat de încredere în relație. Dacă fiica simte că poate să exprime cine este și chiar să își exprime dezamăgirea și sentimentele negative față de tatăl ei, acesta este un semn că simte iubire necondiționată din partea lui.

Atunci când un copil se poate relaxa alături de părintele său, fără să încerce din greu să-l mulțumească sau să se prefacă pentru a obține aprecieri, este un semn clar al unei relații sănătoase.

 

5. Fiica cere sfatul tatălui ei

Atunci când fata pune preț pe cuvintele tatălui ei și îi cere părerea, înseamnă că îl respectă. A-i oferi fetei ceea ce are nevoie sau își dorește este un lucru bun, dar a-i câștiga respectul este următorul nivel de paternitate, care indică o încredere puternică și o înțelegere între tată și fiică.

Citește și:

Comportamentul urât al copilului este strigătul lui disperat după ajutor. Soluții pentru un comportament mai bun la școală și acasă

Copilul tău se comportă urât? De ce e nevoie să-l iei atunci în brațe

6. Tatăl învață să prindă părul fetiței

Dacă îl surprinzi pe soțul tău vizionând videoclipuri despre cum să prinzi sau să împletești părul fetiței, înseamnă că este dispus să facă eforturi pentru a-i face pe plac fiicei sale, până la a se aventura pe un teritoriu extraterestru.

Dacă poate învăța cum să-i împletească părul, probabil că vor fi multe alte moduri în care e dispus să facă eforturi suplimentare, din dragoste și grijă pentru fiica lui.

 

7. Tatăl este la fel de entuziasmat ca fetița când îi vede personajele sau jucăriile preferate

Nimic nu este mai adorabil decât un tată care se entuziasmează de lucrurile preferate ale fiicei sale mai tare decât ea. Înseamnă că investește suficient timp în comunicarea cu fiica lui, în efortul de a-i cunoaște lucrurile preferate și interesele în continuă schimbare.

Tatăl trebuie să fie nu numai un părinte afectuos, ci și un confident apropiat al fiicei sale.

 

8. Oricât de mare și de puternic ar fi, tatăl se transformă într-un urs pufos cu o voce blândă pentru fetița lui

Copiii mici pot percepe un bărbat adult mare și puternic ca fiind amenințător. Un tată care acționează cu atenție și blândețe în preajma fiicei sale, având grijă să nu o sperie, își arată dorința de a se apropia de fiica sa și de a o face să se simtă în siguranță. Atunci când tatăl îi vorbește și se comportă cu atenție și blândețe, fiica se simte relaxată. Totodată, sentimentul de siguranță alături de tatăl ei devine mai puternic.

Citește și:

Parentingul inconștient vs. parentingul conștient. 25 de deosebiri făcute de psihologul Gáspár György

Dr. Lindsay Gibson: Trăsăturile părinților imaturi emoțional. Cum sunt afectați copiii acestor părinți

Iată, așadar, câteva semne că relația dintre tată și fiică este una bună. Ce faci dacă nu regăsești aceste lucruri în relația tată-fiică? Acest lucru indică faptul că este nevoie să analizezi ce a dus la deteriorarea relației, să vezi care sunt nevoile fetiței și care sunt așteptările neîndeplinite din partea tatălui ei. Cu răbdare, responsabilitate și perseverență, relația dintre tată și fiică poate fi reparată, astfel încât viitoarea femeie să aibă șansa de a avea un model masculin bazat pe maturitate, siguranță și respect!

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp:

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Sursa foto: Arina Krasnikova, Pexels

 

Dacă dorești să afli mai multe despre cum îți poți ajuta copilul/copiii să-și calmeze emoțiile dificile, te invit să descarci un scurt ghid pdf de o pagină abonându-te la newsletterul nostru:

GHID DE CALMARE A EMOȚIILOR COPIILOR

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

122,736FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole